Asociația Americană de Psihologie identifică stresul provocat de examene ca făcând parte din fobiile de ordin social.
Poate că ai înțeles o anumită materie și ai învățat temeinic, dar ți se întâmplă ca la momentul evaluării sau examenului, din cauza stresului copleșitor, să nu obții rezultatele dorite. E posibil ca toată munca depusă până în ziua examenului să ți se pară cea mai ușoară parte, iar cea mai dificilă parte să fie susținerea propriu-zisă a examenului.
Ca adolescent sau ca tânăr în ziua de azi, simți adesea că se așteaptă multe de la tine. Simți presiune din partea părinților, profesorilor. Uneori tu însuți pui presiune pe tine.
Stresul poate fi un concept dificil de explicat. Pe de o parte, specialiștii definesc stresul ca fiind stimulul sau amenințarea care cauzează anxietate și îngrijorare. Pe de altă parte, stresul poate fi însuși răspunsul pe care o amenințare îl cauzează.
De cele mai multe ori, privești examenele ca pe o amenințare, care declanșează în tine răspunsuri de ordin psihologic și fiziologic. Deși fiecare face față stresului așa cum poate și știe, câteva reacții psihologice comune la stres includ îngrijorarea excesivă, tulburare de stres post-traumatic (mai rar), tulburări de anxietate.
În alte situații, ți se întâmplă să trăiești ceea ce se numește reprimare – folosită ca mecanism de apărare de către subconștientul tău, reprimarea este lipsa conștientizării emoțiilor negative și, astfel, neexprimarea acestora.
Răspunsul corpului tău la stres este unul complex, care activează diverse sisteme, cum ar fi sistemul nervos și sistemul endocrin.
Printre simptomele stresului cauzat de examene se numără:
- puls mărit
- senzația de gură uscată
- neliniște, agitație
- dificultăți de respirație
- senzația de apăsare în piept
- dureri de cap, dureri de stomac
- transpirație excesivă
- dispoziție proastă
- tulburări de somn
- confuzie sau senzația de “minte goală” în timpul examenelor
Școala sau facultatea este a doua ta casă, dar și sursă de mari probleme atunci când te confrunți cu stres. Îți e teamă să nu dezamăgești, să nu fii arătat cu degetul, să nu pierzi un anumit statut sau prietenii.
O oarecare doză de stres și agitație, cauzată de apropierea perioadei de examene, este normală – mulți tineri trec prin asta.
De asta și apar acele modificări de ordin fiziologic – organismul se pregătește de luptă (fight response) sau de fugă (flight response) în raport cu pericolul perceput. Deci corpul tău se activează nu doar în fața unui pericol fizic, ci și în cazul unui amenințări psihologice, așa cum este perceput un examen dificil sau să susții o prezentare în fața clasei.
De aceea trebuie înțeles acest mecanism pe care fiecare om îl are instalat în corpul său de la natură. Și trebuie să-ți găsești echilibrul, deoarece prea mult stres îți poate afecta performanța, dar o anumită doză de stres te ajută să rămâi motivat și concentrat.
Un bun început în găsirea echilibrului este să începi să-ți urmărești reacțiile, să monitorizezi ce activități și ce rutine îți sunt folositoare, ce program ți se potrivește – pe scurt, să înveți să-ți gestionezi nivelul de stres astfel încât toată munca depusă în pregătirea pentru un examen să nu fie compromisă, iar bunăstarea ta psihică să nu fie afectată.