Cum dormi în ultima vreme? Câte ore? Care este calitatea somnului sau, mai bine zis, te trezești odihnit(ă)? Te trezești peste noapte? Ai un somn agitat, plin de vise? Acestea sunt doar o parte dintre întrebările pe care poți să ți le pui pentru a-ți face o idee despre calitatea somnului tău și cât de bine reușești să te odihnești.
Somnul ne spune foarte multe despre sănătatea psihică și despre performanțele noastre din timpul zilei. La fel ca oricărui alt lucru comun și foarte uzual, precum băutul apei, nici somnului nu-i dăm prea multă importantă și nici nu îl găsim așa relevant – că doar na, o faci în fiecare zi – nu e inginerie genetică sau știință.
Ei bine, în jurul somnului s-au dezvoltat câteva științe. Somnul este un indicator pentru sănătate sau pentru dezechilibru. Hai să îți zic mai multe!
Somnul este esențial pentru sănătate și supraviețuire. Chiar dacă nu mănânci foarte bine, te poți aștepta să trăiești în jur de 75 de ani. Dar dacă nu dormi, probabil totul se prăbușește în câteva zile. Recordul Guinness pentru privarea de somn este de 11 zile – și gândește-te că acesta este un record. Nu ni se întâmplă la ordinea zilei să întrecem recorduri.
Somnul este important pentru o serie de funcții ale creierului, inclusiv modul în care celulele nervoase (neuronii) comunică între ele.
Somnul afectează aproape fiecare tip de țesut și sistem din corp – de la creier, inimă și plămâni, până la metabolism, funcția imună, starea de spirit și rezistența la boli. Cercetările arată că o lipsă cronică de somn sau un somn de o slabă calitate crește riscul de tulburări, inclusiv hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet, depresie și obezitate.
Somnul are mai multe stadii. Există două tipuri de bază când vorbim de somn: somnul cu mișcare rapidă a ochilor (REM) și somnul non-REM (care are alte trei etape diferite). Fiecare este legat de undele cerebrale specifice și de activitatea neuronală.
În timpul unei nopți obișnuite, treci de mai multe ori prin toate etapele somnului non-REM și REM. Spre dimineață, perioadele REM devin din ce în ce mai lungi și mai profunde.
Somnul REM apare cam la 90 de minute de la adormire. Ochii tăi se mișcă rapid dintr-o parte în alta în spatele pleoapelor închise. Activitatea undelor cerebrale cu frecvență mixtă devine mai apropiată de cea observată în veghe. Respirația ta devine mai rapidă și neregulată, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc până la niveluri de trezire. Cea mai mare parte a viselor tale apare în timpul somnului REM, deși unele pot apărea și în somnul non-REM. Mușchii brațului și picioarelor devin temporar paralizați, ceea ce te împiedică să te mișți în timpul viselor.
Pe măsură ce îmbătrânești, dormi mai puțin în somn REM. Probabil ai observat că bunicii tăi dorm de regulă mai puțin decât tine.
De cât somn ai nevoie ?
Nevoia de somn se modifică odată cu vârstă, dar acest lucru variază semnificativ de la persoană la persoană. Nu există un „număr de ore de somn” magic care să funcționeze pentru toată lumea de aceeași vârstă. Bebelușii dorm inițial până la 16-18 ore pe zi, ceea ce poate stimula creșterea și dezvoltarea (în special a creierului).
Majoritatea adulților are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, dar după vârsta de 60 de ani, somnul nocturn tinde să fie mai scurt, mai ușor și întrerupt de treziri multiple.
În general, oamenii dorm mai puțin decât au nevoie din cauza programelor foarte încărcate și a disponibilității de divertisment non-stop.
Tu obișnuiești să stai până târziu să te uiți la seriale sau să vorbești cu prietenii pe rețele de socializare? Ți s-a întâmplat să dormi mai puțin de 6 ore în timpul săptămânii și să spui că o să dormi în weekend ? Ei bine, să știi că această amânare sau mutare a somnului din timpul săptămânii nu este tocmai adevărată și eficientă.
Visele
Mulți dintre noi ne întrebăm ce sunt visele până la urmă, de unde vin și care este rolul lor. Părinții psihologiei, Freud și Jung, le-au studiat pe tot parcursul carierei lor și au descoperit lucruri cu adevărat fascinante, lucruri care sunt utile și în ziua de azi. Totuși, știința actuală studiază această activitate nocturnă și cu alte metode mai moderne.
Visele sunt o fantă a inconștientului către conștient, unele dintre ele putând fi interpretate pentru a înțelege viața psihică a unui individ. Este bine să știi că toată lumea visează.
Evenimentele din ziua care tocmai a trecut îți invadează adesea gândurile în timpul somnului, iar persoanele care suferă de stres sau anxietate sunt mai predispuse de a avea vise înspăimântătoare.
Visele pot fi experimentate în toate etapele somnului, dar de obicei sunt cele mai vii în somnul REM. Unii oameni visează în culori, în timp ce alții își amintesc doar visele în alb și negru.
Dragă cititorule, sper că informațiile despre importanța somnului, despre fazele lui, durată și vise să îți fie utile. Sperăm, de asemenea, să fi aflat cel puțin un lucru nou și dacă ai mai multe întrebări sau ceva nu te lasă să dormi liniștit noaptea, ar fi indicat să vorbești cu un Psihoterapeut. Odihna are o importanță mare și pentru mulți oameni somnul reprezintă o plăcere. Ar fi păcat să pierzi din această plăcere sau chiar să fii afectat de un somn agitat ori lipsa somnului.