Donează!

Singurătatea este un sentiment foarte frecvent întâlnit. Îl simte oricine pe durata vieții însă, pe o perioadă mai lungă de timp:

studiile arată că singurătatea poate fi mai periculoasă decât fumatul, consumul de substanțe /adicții, obezitatea etc. deoarece este biletul la clasa I pentru depresie, anxietate sau alte tulburări psihice.

Așadar, dacă se întâmplă să te simți singur, te sfătuim să fii atent la durata și contextul în care te afli. Sunt anumite evenimente în viață unui adolescent care pot aduce sentimentul de singurătate.

Cele mai frecvente cauze care pot duce la singurătate sunt următoarele:

  • Renunți sau pierzi apartenența unui grup/comunități (spre exemplu, te muți la o școală sau un liceu mai bun, te muți într-o clasă mai bună, alegi să stai cu colegii mai „interesanți”, te muți într-o zonă mai bună sau într-un alt oraș etc.). Pierderea sau renunțarea voluntară la legăturile afective cu persoanele importante din viața ta (prietenii, vecinii, colegii etc.) te pot face să te simți deconectat; iar dacă ajungi să te simți respins și/sau stigmatizat, atunci intensitatea emoțiilor pe care le simți este mult mai profundă.
  • Nu te integrezi – indiferent dacă schimbi clasa sau te muți în alt oraș, integrarea într-un grup cu oameni noi poate fi dificilă. Probabil simți că nu ești printre oamenii potriviți; poate chiar te gândești că cei din jur și-au format deja o părere negativă despre ține și îți va fi imposibil să o schimbi. Adaptarea într-un mediu nou, într-un colectiv nou, nu este un proces simplu, iar în absența unui suport social, foarte probabil te simți singur(ă) și neînțeles (neînțeleasă).
  • Nu reușești să gestionezi depărtarea (dacă, spre exemplu, ai decis să mergi să înveți într-un alt oraș, departe de familie și cei dragi) sau apropierea (într-un colectiv nou). 
  • Interacțiunea virtuală – dat fiind că în contextul actual foarte multe cursuri / întâlniri / seminarii etc. sunt organizate în mediul online, absența interacțiunii fizice cu cei dragi duce, foarte ușor, la sentimentul de singurătate. Dificultățile de socializare – atunci când îngrijorările și fricile tale legate de ce vor crede ceilalți despre ține (spre exemplu, foarte probabil te gândești mult timp la ce vor gândi cei din jur despre ține) sunt atât de mari încât ajungi să te auto-izolezi din teamă de a nu te face de râs.

Adolescentul, adică tu, are o nevoie foarte importantă în această perioada din viață lui: să facă parte dintr-un grup social – să aparțină altui grup în afară de cel familial. Această nevoie începe să se contureze devreme: atunci când copilul este în clasele primare însă, el se simte cel mai bine acasă cu familia.

Cu timpul, cu dezvoltarea personalității proprii, cu legarea unor prietenii, apare nevoia de apartenența și integrare într-un grup social (un grup de prieteni). Nesatisfacerea acestei nevoi aduce multă suferință în viață unui adolescent și îi creează sentimentul de singurătate.

Acest lucru are un impact mare asupra viitorului adult deoarece și el va întâmpină dificultăți de integrare și apartenența în grupul de la serviciu, în grupuri de proiect sau chiar în a găsi un partener de viață.

Poate că ai în jurul tău persoane care sunt adulte, au un loc de muncă însă, nu au prieteni, nu ies niciodată, nu au un partener. Aceste persoane cel mai probabil nu și-au satisfăcut nevoia de apartenența la grupul social în adolescență ceea ce le creează și la maturitate dificultăți în a relaționa autentic.

Este o diferență între sentimentul de singurătate („mă simt abandonat”) și identitatea ta („sunt singur”):

Sentimentul de singurătate îți creează impresia unui gol interior, te face să te simți neîmplinit(ă), intensifică stresul interiorizat și alimentează neîncrederea în propria persoană (adică o stimă de sine scăzută).

A fi singur, însă, îți aduce împlinire și inspirație (spre exemplu, dacă vrei să desenezi, să pictezi, să scrii un articol sau o carte) și te ajută să te reconectezi tu cu tine (pentru că solitudinea aduce eliberarea de distrageri). Așadar, a fi singur uneori nu e un capăt de țară, atâta timp cât acea stare îți aduce ceva bun ție și te conectează la propria persoană.