Donează!

Sexualitatea este un subiect atât de cuprinzător și savuros încât sperăm să îți răspundem la cele mai importante întrebări pe care le ai. De asemenea, ne dorim ca citind asta să îți pui câteva întrebări vitale pentru sănătatea ta fizică și psihică.

Ce e cel mai important să știi?

Corpul este o mașinărie extraordinar de complexă și conectată cu emoțiile noastre.

În adolescență este normal să fii într-o continuă explorare și experimentare pentru cât mai multe situații și senzații. Te încurajăm să faci asta, dar fii atent la ce simți și la ce îți expui corpul.

Dacă tot am început să discutăm despre corp, e bine să știi, dar mai ales să fii convins, că modul în care arăți nu este definitiv, iar dacă nu te încadrezi într-o tipologie socială, nu este nimic în neregulă cu ține. Din fericire suntem diferiți!

Știm că este posibil să fii sensibil la mesajele publicitare despre forma și dimensiunile “ideale“ ale corpului, despre imaginea “perfectă“și probabil te-ai întrebat: “Oare nu sunt prea gras (prea grasă)?“. Ei bine, noi iubim și suntem iubiți pentru ceea ce suntem, nu pentru cum arătăm și este nevoie să ai încredere în corpul tău.

Dincolo de imaginea corporală, stabilirea limitelor este foarte importantă. Când spunem asta ne referim la a stabili niște limite în interactiunea cu o persoană de sex opus. Unde sunt limitele astea? Nu sunt la fel pentru toată lumea, însă este foarte important să nu treci limita care îți este ție confortabilă de teamă că acea persoană nu va mai vorbi cu ține, nu îți va mai scrie sau la gândul că nimeni nu te va mai place.

Orice alegi să experimentezi din punct de vedere sexual, trebuie să fii sigur și confortabil. În caz contrar, un astfel de eveniment are urmări adânci pe termen lung: nu te simți respectat, stima de sine scade, poate urma chiar și un episod depresiv.

Alcoolul și drogurile sunt strâns legate de activitatea sexuală în adolescență deoarece limitele sunt diminuate sau chiar inexistente în momentul abuzului de alcool sau a consumului de droguri.

Te sfătuim să știi mereu cine mai vine la petrecerea la care mergi, iar dacă sunt persoane cu care nu te simți în siguranță, poți să spui pas de această dată. De asemenea, dacă ajungi într-un context unde se consumă alcool și droguri, sustrage-te și mergi acasă.

Influențe asupra calității relațiilor

1. Familia și părinții – Nivelul de apropiere și sprijin pe care l-ai experimentat cu părinții și frații tăi influențează calitatea relațiilor tale romantice.

Dacă comunicarea dintre părinți și copii este pozitivă și de susținere la începutul adolescenței, ești mai predispus să interacționezi pozitiv cu partenerii romantici.

Modul în care părinții modelează conflictul dintre ei afectează și viitoarele relații ale copiilor.

Divorțul părintilor poate să îți modifice părerile cu privire la angajament și la nivelul de intimitate pe care îl experimentezi în propriile relații. Astfel, fără să vrei, părinții devin modele pentru ține și relația lor îți poate influența alegerile.

2. Colegii și prietenii – Părerea colegilor și prietenilor contează și astfel te poți lăsa influențat în deciziile tale.

De exemplu, băieții sunt mai predispuși să fie parteneri romantici agresivi dacă consideră că agresiunea este comună printre colegii lor. Dacă prietenele tale și-au început viața sexuală, ai tendința de a alege la fel pentru a simți apartenența la grup.

Dincolo de presiunea social, studiile arată următoarele: calitatea relațiilor romantice o reflectă pe cea a prieteniei.

Adolescenții care au prietenii strânse și de încredere, au relații romantice strânse și de încredere, în timp ce aceia dintre ei care tind spre ostilitate și agresivitate cu prietenii și colegii, vor aduce aceste tendințe în relații.

În mod similar, nivelul abilităților relaționale pe care le dezvolți în cadrul prieteniei – cum ar fi exprimarea punctelor de vedere diferite și rezolvarea conflictelor – se reflectă în relațiile tale romantice.

În viață ta găsești aceste influențe când vine vorba de deciziile pe care le iei? Ai simțit vreodată presiune sau, din contra, suport de la prietenii tăi? Cred că e bine să știi ce te poate influența conștient sau inconștient pentru a lua cele mai bune decizii pentru tine și a evita să fii rănit.

Dacă vrei să discuți despre sexualitate, gânduri pe care le ai sau întrebări, apelează la un specialist. Este posibil ca părinții tăi să fie reținuți în a discuta acest subiect cu tine sau să nu conștientizeze cât de repede ai crescut.

Oricum ar fi, te încurajăm să discuți, lăsând teama și rușinea la o parte. Azi știm că sexualitatea este parte din realitate și dezvoltarea noastră armonioasă. Așadar, îți urez să ai din cele mai potrivite experiențe atunci când te simți pregătit.