În viață ai nevoie de prietenie. Și de prieteni, alături de care să îți sărbătorești reușitele și pe care să te sprijini în perioadele mai dificile. Adevărații prieteni te fac să te simți special: te încurajează să îți îndeplinești visurile și să crezi în tine chiar și atunci când tu nu mai crezi.
Prietenii sunt persoanele care te fac să râzi și alături de care râzi cel mai mult.
Prietenii pe care îi ai te definesc și spun ceva despre tine, sunt ca o carte de vizită. Vorba unui vechi proverb românesc: “Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”. Asta deoarece prieteniile se bazează, în principal, pe similaritate (pe ce ne aseamănă), pe acceptare și pe împărtășire.
În primă fază, prieteniile cu persoane de același gen sunt normale, fiind cele mai frecvente. Cu timpul, însă, ajungi să legi prietenii și cu persoane de sex opus. Adesea, fetele întrețin prieteniile prin conversații, prin discuții, în timp ce băieților le place să facă activități împreună. Dar nu este o regulă să fie așa.
Prieteniile pe care le ai ocupă un rol central în viața ta socială. Asta deoarece joacă un rol crucial în eliberarea ta de sub tutela părintească, în extinderea rețelei de prieteni și cunoscuți, în afirmarea identității proprii.
În general, prietenia are la bază cinci trăsături:
- este o relație diadică (adică se bazează pe interacțiune între persoane care se cunosc);
- implică o legătură emoțională (un schimb reciproc de afecțiune, grijă, sentimente);
- este o relație voluntară, dorită (prietenia nu este o relație obligatorie, ci alegi să formezi și să menții o prietenie);
- este o relație de egalitate (spre deosebire de relația părinte-copil, care implică anumite ierarhii și autoritate);
- se bazează pe camaraderie și pe a face lucruri împreună, pe a crea amintiri comune. De fapt, unul dintre sensurile prieteniei este acesta, de camaraderie, de tovărășie.
Pe lângă aceste roluri și nevoi pe care le oferă, prietenia este sursă de sprijin și cadru de intimitate și împărtășire.
Conflictul apare destul de rar în prieteniile adolescentine pentru că ceea ce le întreține sunt încredere, comunicare și intimitate. Prieteniile evoluează – de la dorința de a face lucruri împreună, la împărtășirea părerilor, emoțiilor, sentimentelor – iar tu vei evolua odată cu ele.
Frecvența interacțiunii cu prietenii este un aspect important în a reuși să menții prietenia pe un termen cât mai lung. Prieteniile nu sunt relații statice, iar ele au nevoie de interacțiune pentru a supraviețui. Chiar și dacă aceasta are loc în mediul online.
Prieteniile pe care le ai la această vârstă și cărora te dedici și le dedici timpul tău sunt deosebit de importante – oamenii de care te înconjori te pot inspira sau te pot ține pe loc, pot să te sprijine (moral, emoțional) sau pot să te critice. De aceea e important să faci alegeri benefice pentru tine.