Donează!

Relațiile romantice: noutatea pe care o aduc în viața ta

Ai mai simțit iubire până acum: din partea părinților, fraților, prietenilor sau a unui animal de companie. De acum însă, un nou tip de iubire își caută loc în viața ta – dragostea romantică. Acest sentiment de dragoste sau îndrăgostire se simte diferit. Este un sentiment nou și intens în viața ta.

Apare curiozitatea intimității fizice. Și apar multe alte schimbări: fizice, cognitive și emoționale. Toată această redefinire prin care treci vine însoțită de schimbări care se petrec și în afara corpului tău, adică în relaționarea cu familia și prietenii. Începi să îți dorești mai multă independență, cauți să te distanțezi emoțional de părinți. Atenția ta se mută pe interacțiuni sociale, pe prietenii și pe curiozitate de natură sentimentală.

Acum, întreaga ta ființă trece printr-o transformare. Să te aștepți la modificări în ceea ce privește:

  • Gradul tău de independență.

De-acum îți dorești să iei decizii de unul singur, să cântărești singur situațiile și să le judeci. Înveți să îți rezolvi problemele zilnice de unul singur. Odată cu dezvoltarea abilităților intuitive și a raționamentului, începi să preiei noi responsabilități și începi să ai gânduri și fantezii despre viitor și despre viață ca adult (compari între cum ar fi viața ca student și viața ca angajat, iei în calcul dorința de relație/căsătorie și altele);

  • Identitatea ta personală.

Atingi un nou nivel al identității personale, unul mai stabil. Identitatea ta se clădește și se solidifică prin a ști cine ești ca persoană, ce orientare ai, cum te vezi pe tine însuți. Observi modificările prin care trece corpul tău și accepți faptul că începi să ai un corp matur.

  • Stima de sine.

Nivelul stimei de sine îl afli prin răspunsul la întrebarea: “Cât de mult mă plac pe mine?”.

 În perioada adolescenței, o oarecare descreștere a nivelului stimei de sine este normală. Asta din cauza schimbărilor din corp, a noilor gânduri, noului mod de a privi și interpreta lucrurile. Începi să te judeci pe tine însuți odată ce începi să-ți analizezi acțiunile și să-ți compari trăsăturile cu ale altora. Începi să devii mai atent la cine ești și la cine vrei să devii.

  • Dinamica de familie.

De-acum, realizezi faptul că părinții tăi nu știu totul și nu au soluții la tot ce se întâmplă. Rebeliunea la adresa părinților tăi este normală la această vârstă. Odată cu apariția discuțiilor în contradictoriu cu părinții, prietenii tăi încep să fie primele persoane de la care ceri un sfat.

Toate aceste transformări se vor reflecta în relațiile tale romantice. General vorbind, întâlnirile și relațiile contribuie la stabilizarea independenței tale emoționale și comportamentale. Contribuie la formarea identității personale, la autocunoaștere, la a cunoaște rolul pe care îl joci într-o relație și la gradul de popularitate la școală/liceu/facultate.

Nesfârșitele discuții și mesaje, firești într-o relație romantică, devin modul de a testa diferite versiuni ale propriei persoane (romanticul, rebelul, detașatul, îngrijoratul, tandrul etc.) și un mod de a testa efectul pe care îl ai asupra celeilalte persoane.

Relațiile romantice pe care începi să le trăiești reprezintă, într-o anumită măsură, “locul de joacă” pentru relațiile romantice de la maturitate. Ele îți oferă o mare șansă: șansa de a învăța cum să îți controlezi emoțiile, cum să le comunici, cum să negociezi conflictele, cum să faci compromisuri, cum să comunici nevoile pe care le ai și cum să răspunzi la nevoile partenerului.

De regulă, relațiile din adolescență sunt de scurtă durată. Asta se întâmplă deoarece în această perioadă cauți să trăiești diferite experiențe, să încerci cât mai multe lucruri. Este firesc și face parte din căutarea de a ști cine ești, ce valorizezi, ce contează pentru tine și ce vrei să faci în viață.

Părinți răbdători și atenți, prietenii frumoase și educația sexuală sunt elementele care joacă un rol important în aventura ta romantică.