Explorând relația dintre starea emoțională și mâncare am fi tentați, la prima vedere, să spunem că nu e nimic acolo. Surpriză!! Este o legătură foarte strânsă între ceea ce mâncăm și cum ne simțim.
De ce? Ei bine, o mare parte a hormonilor sunt creați în sistemul digestiv și apoi distribuiți în tot organismul.
Știi vorba aia cu “Gunoi bagi, gunoi scoți”? Cam așa e și cu mâncarea și sănătatea psihică.
Cum poate mâncarea să îți afecteze sănătatea emoțională?
Să știi exact ce alimente trebuie sau nu să mănânci poate fi foarte confuzant, mai ales atunci când indicațiile și îndrumările din social media se schimbă foarte des. Cu toate acestea studiile arată că mâncarea nepotrivită ne afectează sănătatea fizică și modul în care ne simțim.
Îmbunătățirea dietei și stilului de alimentație ajută la:
- Îmbunătățirea stării de spirit
- Creșterea nivelului de energie
- Creșterea clarității în gândire
Cum să îți influențezi starea de spirit cu ajutorul alimentelor?
Sunt câteva moduri în care poți explora relația dintre ceea ce mănânci și cum te simți:
- Mănâncă regulat – Dacă glicemia scade, s-ar putea să te simți obosit(ă), iritabil(ă) și deprimat(ă). Mâncatul regulat și alegerea alimentelor care eliberează energie încet te vor ajuta să menții constant nivelul zahărului din sânge.
Alimentele cu eliberare lentă de energie pot fi: paste, orez, ovăz, pâine integrală și cereale, nuci și semințe.
Evită alimentele care duc la o creștere și scădere rapidă a zahărului în sânge, precum: dulciuri, biscuiți, alcool sau băuturi cu zahăr. Chiar dacă pe moment te simți energizat, după scurt timp vei resimți o senzație intensă de oboseală și chiar iritare.
De asemenea, să mănânci micul dejun te ajută să ai un start bun al zilei. Știai că senzația de tristețe se intensifica dacă îți e foame?
- Hidratează-te – dacă nu bei suficientă apă, probabil ți-ai dat seama că îți e mult mai greu să te concentrezi sau să gândești clar. De asemenea, vei începe să te confrunți cu probleme precum constipația (ceea ce nu conferă nimănui o stare de bine). Este recomandat să bei între 6 – 8 pahare de lichid pe zi. Cea mai bună opțiune este apa, însă ceaiul, cafeaua și smoothiurile sunt și ele o altă alternativă (fii atent totuși pentru că pot avea un conținut ridicat de cofeină și zahăr).
- 5/zi – Fructe și legume. Pare mult să mănânci 5 fructe și legume pe zi? Poate… însă trebuie să știi că fructele și legumele conțin multe minerale, vitamine și fibre de care tu ai nevoie pentru a te păstra sănătos fizic și psihic.
- Ai grijă de digestia ta – Uneori, intestinul tău poate reflecta modul în care te simți emoțional. Dacă ești stresat sau anxios, activitatea intestinală poate încetini sau accelera. Ai auzit de sindromul intestinului iritabil? Această afecțiune are cauze psihologice și nutriționale. Pentru o digestie sănătoasă, trebuie să consumi multe fibre, lichide și să faci exerciții fizice în mod regulat.
Alimentele digestive sănătoase includ: fructe, legume și cereale integrale, fasole, leguminoase, iaurt viu și alte probiotice.
Dacă ești într-o perioadă stresantă și simți că digestia ta este afectată, poți încerca câteva exerciții de relaxare sau exerciții de respirație. Acestea te vor ajuta să îți relaxezi mușchii corpului, dar și digestia ta va fi mai sănătoasă.
- Mănâncă suficiente proteine – Proteinele conțin aminoacizi, care alcătuiesc substanțele chimice de care are nevoie creierul tău pentru reglarea gândurilor și emoțiilor. De asemenea, te ajută să te simți mai plin de emoții pozitive pe o perioadă mai lungă de timp.
Proteinele se găsesc în: carne slabă, pește, ouă, brânză, leguminoase (mazăre, fasole și linte), produse din soia, nuci și semințe.
- Fii atent la cofeină – Cofeina este un stimulent, ceea ce înseamnă că generează o explozie rapidă de energie, dar poate și să te facă să te simți anxios și deprimat, să apară ceva tulburări de somn (mai ales dacă îl bei înainte de culcare) sau, în cazul în care renunți brusc la cofeină, să îți dea simptome de sevraj.
Cofeină este în: ceai, cafea, ciocolată, cola și alte băuturi energizante. Dacă bei cafea, ceai sau cola, poți încerca variantele decofeinizate (în cazul în care îți este greu să renunți la ele) sau să reduci doza zilnică. Vei observă rezultate rapide în starea ta după ce vei reduce doza de cofeină consumată.
- Medicamentele și mâncarea – Poate fi periculos să mănânci unele alimente atunci când iei un anumit tratament medicamentos, precum:
– Antidepresive – ar trebui să eviți consumul de alimente fermentate, murate, afumate, uscate sau maturate. Acest lucru se datorează faptului că atunci când alimentele sunt expuse la aer, o substanță numită tiramină crește la niveluri ridicate, iar interacțiunea dintre tiramină și unele substanțe din antidepresive poate fi foarte periculoasă. De asemenea, evită alimentele și băuturile care conțin cofeină, cum ar fi ciocolata, ceaiul și cafeaua, deoarece acestea pot conține și tiramină.
– Litiu – va trebui să fii atent la cantitatea de sare și lichide din dietă deoarece un nivel prea mare de litiu poate fi foarte periculos.
– Medicamente anti-anxietate – cum ar fi buspirona, este necesar să eviți consumul de suc de grepfrut sau fructul de grepfrut în sine, deoarece poate afecta modul în care enzimele descompun medicamentele, rezultând o absorbție prea mare sau prea mică a medicamentului în sânge.
Vedem că mâncarea, alimentele și starea noastră emoțională au o interacțiune mare și se inter-influențează. Tu știai aceste lucruri? Crezi că este ceva de schimbat în modul în care te hrănești pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit?