Donează!

Hai să vorbim despre jocurile online! Ce jocuri ai încercat? Care îți plac? Te-ai întrebat de ce și cu ce te ajută?

Este un subiect sensibil pentru că face parte din modul tău de a te distra sau relaxa și nu ne dorim nicicum să îți atacăm obiceiurile de divertisment, ci mai degrabă să îți spunem despre partea bună și cea mai puțin bună. Știi și tu cum fiecare lucru bun are o parte mică de rău și orice lucru rău are o parte mică de bun. Dincolo de filosofia yin și yang, hai să privim lucrurile că niște oameni de știință.

Așadar, un joc online este un joc în rețea unde sunt mai mulți jucători. Mai avem oameni, deci avem și socializare. De asemenea, jocurile  creează și comunități (online) unde persoane de aceeași vârstă pot lega relații și discuta despre subiecte comune.

Există numeroase studii și dezbateri despre efectele jocurilor online asupra comportamentului social ale oamenilor. Această multitudine de cercetări susține că aceste jocuri au un rol major în viața socială a unei persoane, fiind uneori singura formă de divertisment. Studiile respective sunt concepute pentru a oferi o perspectivă asupra efectelor sociale, fie ele bune sau rele. Așadar, hai să ne aruncăm o privire obiectivă asupra impactului jocurilor online în ceea ce privește comportamentele sociale!

Contrar opiniei comune, cercetările au demonstrat că jocurile au o serie de beneficii cognitive și psihologice. Unele dintre aceste descoperiri au fost rezumate de neurologii Daphne Bavelier și Jane McGonigal la TED Talks.

Un prim beneficiu ar fi dezvoltarea conștiinței spațiale, deoarece jocul necesită ca jucătorii să fie reactivi față de mediul virtual al jocului, căutând deseori capcane, inamici în mișcare și atacuri surpriză. Chiar și jucătorii care își asumă un rol de sprijin se concentrează puternic pe bara care indică durata vieții membrilor grupului lor și ar trebui să poată reacționa rapid dintr-o clipă în alta.

De asemenea, jocurile ajută la dezvoltarea vitezei de reacție. Un adolescent care joacă jocuri online are o viteză de reacție mai bună decât cineva care nu joacă. Acest fapt se datorează exercițiului din timpul jocului.

Alte studii arată că un jucător își îmbunătățește capacitatea de analiză vizuală și rezolvă situații problematice prin analiza mediului înconjurător și a circumstanțelor. Și acesta este un exercițiu constant în jocurile online și este nevoie să iei decizii rapide în funcție de mediul din joc.

Când ne uităm la aceste beneficii aproape că nu ne-am mai despărți de jocul preferat, mai ales că te dezvoltă așa frumos, parcă mai bine decât o face școala.

Este bine să știi că poți avea aceste beneficii și din “doze” mai mici de joc, fără a stat 24/24 h logat și în față unui ecran.

Asta pentru că, în continuare, îți vom spune care sunt dezavantajele jocurilor online.

Jocurile online cresc agresivitatea în comportament. Da! Asta este o reală problemă. Cum este posibil? Dacă jocul pe care îl joci este foarte violent, acest comportament ajunge să fie o normalitate pentru tine și astfel comportamentul tău social ajunge să fie de necontrolat.

De asemenea, unele studii arată că este posibil ca un copil să suprapună realitatea vieții sale cu realitatea jocului. Acest lucru se numește gândire magică, fiind caracteristică copiilor mici (2- 5 ani) și utilă în acea perioadă a dezvoltării. Totuși, dacă un preadolescent sau adolescent trăiește într-o realitate paralelă, nu are cum să fie de bine, pentru el.

De asemenea, jocurile online pot crește anxietatea, auto-izolarea și depresia. Totul depinde de jocul practicat. Acest lucru poate proveni din senzația că ai șanse mai mari de a forma relații în joc, decât în ​​viața reală. Deci unii jucători tind să se izoleze de lumea reală, alegând apoi să-și satisfacă nevoile sociale în interiorul unui joc. Aceasta este o problemă obișnuită în Japonia, întrucât unii dintre cetățenii lor, în special bărbații, se ascund adesea de contactul social real și preferă să rămână acasă ca să se joace.

Resursa cea mai de preț a oamenilor este timpul. Probabil ai trăit și tu cu senzația că nu ai timp să faci nimic, că sunt prea multe de făcut. Jocurile online răpesc mult din timpul unui adolescent și astfel îi micșorează șansele pentru a socializa sau a învață. Tu cât timp din zi sau săptămână petreci online jucându-te? Ai putea să faci altceva cu acel timp? Sunt lucruri nesatisfăcute în viața ta?

Doar tu îți poți răspunde la aceste întrebări. Te rog, răspunde-ți sincer și dacă petreci mult timp, dacă simți că nu îți poți controla pornirile agresive, dacă preferi să stai în casă și să te joci atunci când colegii sau prietenii te cheamă afară, poate fi o problemă. Otrava este făcută de doză.

Nu uita că poți găsi ajutor specializat și gratuit prin teen line-ul nostru 0374.461.461.