Donează!

Să fii îngrijorat sau să îți fie teamă este firesc când te confrunți cu situații noi sau situații în care te simți inconfortabil.

Atât îngrijorările, cât și temerile te pot face adesea să acționezi emoțional (spre exemplu, să eviți anumite situații, să devii mai agitat sau tensionat, să te gândești la diverse scenarii posibile – adesea negative și așa mai departe).

Atunci când te îngrijorezi, de fapt, te gândești constant la viitor și îți imaginezi care ar fi cele mai rele sau cele mai neplăcute lucruri care ți s-ar putea întâmpla. Aceste tipuri de îngrijorări sunt frecvente în situațiile „cu miză mare” (și nu numai!). Spre exemplu, atunci când trebuie să dai un examen foarte greu și te gândești că s-ar putea să îl pici sau când urmează să ieși la un date și te gândești că partenerul (partenera) s-ar putea să nu te placă sau că date-ul va fi un dezastru din diferite motive.

Emoțiile și reacțiile corpului tău o iau razna: simți un gol în stomac, simți o tensiune musculară, te simți agitat(ă), parcă inima începe să bată mai tare, simți un val de căldură, poate chiar începi să și transpiri – numai gândindu-te că vei fi în acea situație. Toate acestea duc la dificultățile de concentrare. De exemplu, atunci când, ți s-a întâmplat poate, să dai un test foarte important pentru tine și ai impresia că nu mai știi nimic.

Totuși, este normal să te îngrijorezi în anumite situații. Devine problematic, însă, atunci când îngrijorările tale sau acele gânduri persistente de tipul „dar dacă …” sunt prezente în fiecare zi, 24/24, ducând la evitarea anumitor situații: nu mai mergi la date, nu mai ieși în oraș, alegi să nu dai acum examenul sau lipsești de la școală pentru a un merge la ora X.

Ce este Anxietatea?

Anxietatea este modul în care corpul și mintea ta răspund la stres.

Atunci când te confrunți cu o situație de care îți este teamă sau care te face să te simți încordat(ă), gândurile și emoțiile tale vor simula situația respectivă ca și cum ar fi un pericol iminent, pe cale de a se produce. Rezultatul?

 • te vei bloca (freeze),
 • vei încerca să eviți sau să fugi din situația respectivă (flight) sau
 • vei intra în panică, încercând să reacționezi (fight).

Anxietatea te face să îți concentrezi atenția asupra pericolului perceput (spre exemplu, o notă proastă, respingerea, părerea negativă a colegilor, miștourile etc.). Acest lucru „activează” frica și implicit răspunsul automat al corpului tău de tipul ”fight or flight”, care te vor face să acționezi prin evitarea acestui pericol.

De asemenea, poți resimți anxietatea și din punct de vedere fizic: înțepături în corp, dureri de cap, dureri de stomac, senzația de sufocare (că nu ai suficient aer sau că nu respiri „cum trebuie”). Uneori, poți să ai probleme cu somnul, adică să adormi foarte greu sau să te trezești foarte des în timpul nopții; sau chiar probleme cu mâncatul – să mănânci foarte mult sau, din potrivă, să îți dispară pofta de mâncare. În cazurile severe, poți ajunge să eviți anumite locuri și/sau anumite persoane. În astfel de situații, ajungi să te gândești doar la situația de care îți este teamă și să te concentrezi foarte mult timp pe găsirea unei soluții.

Acum, poți spune că nu este mare lucru dacă te mai doare capul din când în când ori simți că nu mai ai aer din cauza emoțiilor. Problema adevărată a anxietății netratate la timp este că, pe termen lung, poate duce la comportamente care îți vor afecta viața și viitorul:

 • Absenteismul – nu mai vrei să mergi la anumite ore sau nu mai vrei să mergi deloc la școală / liceu;
 • Procrastinarea –  vei amâna o sarcină sau nu vei respecta termenele limită, vei întârzia etc.;
 • Evitarea implicării în activitățile extra-școlare – vrei să nu te expui la niciun alt stimul care ar putea să îți tulbure starea interioară așa că alegi să stai acasă;
 • Evitarea socializării cu colegii, prietenii – “Ochii care nu se văd se uită” așa că îți va fi greu să îți păstrezi prietenii, apropiații și, de asemenea, să te implici în relații noi. Poți ajunge până la auto-izolare.

Cum îți dai seama că nu e o simplă teamă? Semnalele de alarmă sunt atunci când:

 • Calitatea vieții este afectată (adică trăiești constant cu teama că ceva rău se poate întâmpla … și astfel ajungi să nu te mai bucuri de ceva);
 • Îți scade puterea de concentrare, cât și randamentul la școală/liceu, dar și acasă, la teme;
 • Rutina ta zilnică sau obiceiurile tale sunt afectate;
 • Relațiile cu cei apropiați se deteriorează ușor-ușor.

Pe scurt, a avea o Tulburare Anxioasă este ca și cum ai purta o luptă continuă cu propriile îngrijorări și frici – nu se opresc niciodată.

Trebuie să știi însă că nu ești singur (ă) și singur (a). Când simți că anxietatea devine copleșitoare, când ai un moment de maximă îngrijorare ori panică dusă la extrem, poți primi sprijin emoțional și îndrumare de la unul dintre specialiștii depreHUB, sunând la 0374 461 461. Linia este deschisă non-stop, 24/7, iar apelul este gratuit.