Donează!

Furia, această emoție atât de puternică este o emoție naturală, care uneori poate naște controverse deoarece este însoțită de tot felul de senzații.

Când te înfurii este bine să știi că ai foarte multă energie și că reacția ta contează, atât pentru tine, cât și pentru cei din jur.

Este foarte important să trăiești furia însă, asta nu înseamnă să mături tot în jurul tău ca un uragan și apoi să te simți vinovat și să suporți consecințele faptelor tale.

Ce trebuie să știi ?

Furia este o emoție pe care cu toții o simțim în anumite momente sau situații din viața noastră. Este o reacție firească, care apare atunci când te confrunți cu o nedreptate și ai o reacție: atunci când te înfurii foarte tare și arunci sau spargi obiecte, țipi sau ridici tonul la cei din jurul tău, poate chiar îi lovești pe cei din apropiere.

Relațiile cu cei din jur pot ajunge să fie afectate și relația cu propria persoană poate suferi, din cauza furiei pe care o simți asupra ta (pentru că nu ai reacționat așa cum ai fi vrut tu, pentru că nu ai reușit să te controlezi, pentru că ai o părere proastă despre tine etc.). De obicei, după ce te enervezi foarte tare – și le arăți și celor din jur acest lucru – îți pare rău, te simți vinovat(ă) și ți-ai dori să poți da timpul înapoi pentru a reacționa diferit. Cum acest lucru este imposibil, în timp, poți ajunge să fii atât de supărat(ă) pe tine încât să te urăști.

Nu situația declanșează furia, ci percepția ta asupra situației.

Iată un exemplu:

După ce are loc interpretarea sau semnificația pe care o dai tu situației care tocmai a avut loc (ce-ai gândit în situația respectivă), apare emoția – în cazul nostru, furia – care este „alimentată” de gândurile care îți trec prin minte în acele momente.

Plecând de la exemplul de mai sus, să presupunem că ai ripostat, iar colegul tău ți-a explicat că a fost doar o glumă și că nu s-a gândit în niciun moment că te va supăra așa tare. Acesta este momentul când conștientizezi că reacția ta a fost inadecvată și începi să te simți vinovat(ă) sau furios (furioasă) la adresa propriei persoane.

 

Cum îți recunoști furia?

Când furia se „activează”, corpul îți oferă o mulțime de indicii:

  • Tensiune sau încordare musculară;
  • Accelerarea bătăilor inimii;
  • Palmele încep să transpire;
  • Începi să ridici tonul vocii;
  • Respirația devine mai accelerată;
  • Îți strângi pumnii;
  • Îți strângi maxilarul.
Nu există emoție bună sau rea, așa că și furia are partea ei sănătoasă atunci când o exprimi.

Ai grijă însă, ca reacția ta să nu rănească pe nimeni (fizic sau emoțional) și nici pe tine. Așa cum îți spuneam, emoția aceasta vine cu un val uriaș de energie cu care poți face foarte multe lucruri constructive. Atunci când, să spunem că nu găsești o modalitate înțeleaptă de a te libera de furie, poți țipa în pernă cât te țin plămânii sau daca ai vreo pădure pe aproape, du-te acolo și exersează-ți vocea. De asemena, poți instala un sac de box într-un colț din camera ta și să-l lovești cu petere de fiecare dată când te-ai înfuriat.

Te încurajăm să experimentezi și variante mai soft de exprimare a furie: să desenezi, să pictatezi starea, să cânți mai încet sau mai tare, să discuți cu cineva apropiat despre ceea ce simți. Dacă te simți copleșit/ă de toate emoțiile, te invităm să ne apelezi 0374 461 461, Teen Line-ul nostru unde vei putea discuta în mod gratuit cu un specialist.