Atunci când viața pare lipsită de sens, iar tu gândești despre tine că nu valorezi nimic, că eșți jalnic(ă), patetic(ă), singura soluție care îți trece prin minte este să îți iei viața. Sigur ai gândit că le vei face celor din jur un bine sau că oricum nimeni nu-ți va simți lipsa.
Dacă cel mai bun prieten al tău ți-ar spune aceste lucruri, ce-ai gândi? L-ai lăsa să își ia viața?
Gândurile suicidare apar cel mai adesea în cadrul unui Episod Depresiv sau în cadrul Tulburării Depresive Majore, adică atunci când te confrunți cu o boală psihică.
Semnele care indică că te afli într-un episod depresiv sunt:
- Dispoziție tristă, prezentă câteva zile, chiar săptămâni, consecutiv;
- Lipsa interesului și a plăcerii pentru activitățile preferate;
- Scăderea sau creșterea poftei de mâncare;
- Pierderea sau luarea în greutate;
- Probleme cu somnul (dificultăți de a adormi) sau nevoia de a dormi mai multe ore, aproape întreaga zi;
- Oboseală (te simți constant fără energie, iar cea mai mică activitate ți se pare extrem de dificil de realizat);
- Dificultăți de concentrare (îți este greu să fii atent(ă) la ore, îți este greu să asculți un prieten când vorbește… practic mintea ta „fuge” încontinuu către problemele tale);
- Risc suicidar (atunci când tristețea te doboară și crezi că nu mai ai scăpare, singură soluție care îți trece prin minte este să îți iei viața pentru că „viața oricum nu are sens” și pentru că tu gândeșți despre tine că „oricum nu sunt bun(ă) de nimic”).
Există și câțiva factori care favorizează ideea că viața nu mai are sens și că cea mai bună soluție este … să îți iei viața:
- Te-ai mai gândit sau chiar ai încercat în trecut;
- Ai cazuri în familie care suferă de depresie și/sau care au încercat să își ia viața;
- Prezența simptomelor psihotice;
- O tulburare de personalitate;
- Consumi frecvent alcool, droguri sau alte substanțe;
- Un statut social scăzut;
- Te simți singur(ă);
- Te confrunți cu o afecțiune somatică cronică (spre exemplu, durere cronică, boli autoimune etc.);
- Ai trecut printr-un eveniment traumatizant (spre exemplu, eșți victima unui viol, abuz sexual, violență domestică etc.).
Dacă te-ai confruntat cu astfel de gânduri și încă te vizitează din când în când, cel mai bine este să apelezi la un specialist. Trebuie să știi că 80% din tentativele de sinucidere au în spate o suferință psihică care poate fi tratată cu medicamente și psihoterapie.
Boală psihică trebuie să fie diagnosticată de către un medic, iar medicul potrivit pentru acest lucru este Psihiatrul. În practica din cabinet vedem foarte mulți oameni care se sperie îngrozitor de tare de un diagnostic psihiatric. Oprește-te însă o clipă și gândește-te la această afecțiune ca la orice altă boală despre care tu știi mai multe (de exemplu, diabetul). Ok, știi că atunci când ai diabet și nu îți faci insulină – acea substanță care nu mai este secretată de corp în mod natural pentru oamenii sănătoși – ai riscul să mori. Același lucru ce întâmplă și în cazul unei boli psihice – dacă nu ai un diagnostic și un tratament, poți fi în pericol de moarte. Acum vreau să te întreb: Știi persoane mature cu Diabet care au o viață normală? Probabil că știi, iar noi îți putem spune că știm persoane cu suferințe psihice care iau medicamentație și fac terapie – astfel au o viață normală – merg la școală, au prieteni, merg la petreceri și au hobby-uri.
Orice drum care pare să fie fără sens poate fi așa doar pe o perioada limitată de timp. Sensul este creat de ține și îl poți schimba oricând.