Donează!

Știm,  drogurile pot fi atrăgătoare, iar stările experimentate pot fi interesante sau nu… depinde de context. Problema lor principala este legată de adicția fizică și psihologică cu care vin la pachet, pe lângă stări și experiențe.

Da, mereu există o parte nevăzută, un scris mic pe care nu îl citești niciodată, o steluță pe undeva. Ce ne-ar interesa ar fi ca din acest articol să înțelegi câte ceva din partea nevăzută sau nespusă, din scrisul mic din josul paginii sau scrisul din dreptul steluței (*).

Oamenii consumă droguri din multe motive diferite. Poți începe din cauza curiozității, rebeliunii din adolescență sau a influenței din partea colegilor. Este posibil să ți se pară plăcută experiența și să vrei să o repeți. Poate începi când ești nefericit sau stresat sau încerci să faci față problemelor din viața ta.

Indiferent de motivul tău, consumul de droguri poate avea un efect negativ pe termen lung.

Posibilele efecte pe termen lung includ următoarele:

  • Trebuie să iei mai mult pentru a obține același efect – în timp corpul se obișnuiește cu substanța și pentru a avea aceeași senzație trebuie să mărești doza.
  • Simți că trebuie să consumi droguri („dependență”).
  • Apar simptome precum senzație de rău, frig, transpirație sau tremur atunci când nu ai consumat.
  • Trăiești modificări bruște ale dispoziției.
  • Ai o perspectivă negativă asupra vieții.
  • Îți pierzi motivația.
  • Nu mai ai performanțe la școală sau la facultate.
  • Apar probleme în relații – oamenii care nu consumă nu prea te înțeleg și încep să te ocolească, apari “puțin luat” la întâlniri și asta nu mai e atât de sexy pentru că ești deconectat.
  • Împrumuți sau furi bani de la prieteni și familie.
  • Trăiești stări de anxietate sau depresie care pot duce până la tentativă de suicid.
  • Fără să consumi, simți că ai un mare gol în viața ta.
  • Ai episoade de psihoză induse de droguri.

Drogurile te pot face să te simți mai rău și să ai mai multe șanse să încerci să îți faci rău sau să îți iei propria viață. Consumul ajunge să fie un cerc vicios sau un joc de-a “cine a fost primul? Oul sau găina?”. Cum așa?

Păi consumul îți poate provoca un dezechilibru psihic și să ai tendința de a te auto-regla tot cu droguri. Știu că pare stupid și crezi că nu ai face niciodată așa ceva, dar hai să ne gândim: știi pe cineva care în perioade depresive fumează multă iarbă pentru a se “înveseli”?

Există, de asemenea, unele dovezi științifice că utilizarea unor droguri poate provoca în primul rând boli mintale. De exemplu, cercetările au arătat că, în cazul canabisului, acesta îți poate crește șansele de a dezvolta schizofrenie. Însă, până la un diagnostic atât de serios și definitiv, îți spun și un efect mai “soft” – pierderi de memorie și afectarea memoriei de scurtă durată. Te gândești că nu e mare lucru că doar ai toate informațiile pe net și în telefon însă, crede-mă,  e mare lucru când tu nu mai știi exact nici ce ai mâncat ieri.

Consumul te poate duce chiar la Spitalul 9. Sună fun, dar garantez că nu este și că implică multă suferință dacă se ajunge până acolo. De ce? Pentru că unele droguri pot cauza psihoză.

Ce este? O rupere de realitate în care auzi, vezi sau/și crezi lucruri pe care alții nu le fac sau nu le văd. Se mai folosesc termeni precum „simptome psihotice”, „episod psihotic” sau „experiență psihotică” care descriu același lucru. Poate fi un simptom al bolilor mintale și poate fi, de asemenea, un efect pe termen scurt al unor droguri.

Dacă te-ai regăsit în unele efecte de mai sus, nu uita că sunt oameni specializați care îți pot oferi suport psihologic.

Știm că nu îți e ușor. Tocmai de aceea noi avem o linie gratuită de suport pentru adolescenți. Ne poți suna la 0374.461.461  pentru a discuta despre ceea ce trăiești și simți. Nu uită că mereu există o cale de scăpare doar că e posibil să nu o poți vedea singur.