Donează!

În zilele noastre, informație este la tot pasul. De aceea a devenit atât de important să devii selectiv cu privire la sursele din care te informezi, la ce fel de informații te  expui zilnic și ce faci cu aceste informații. Așadar, îți propunem să explorezi alături de noi teme care să vină în întâmpinarea întrebărilor pe care le ai. O asemenea temă este abuzul.

Ce este abuzul? 

Simplu spus, abuzul se referă la a trata o persoană într-un mod nedemn, urât. Abuzul la adresa ta, ca adolescent, se referă la a fi maltratat de către adulți sau de către alți adolescenți.

Abuzul la adresa ta poate însemna, pe de o parte, cauzarea unei suferințe în mod direct, sau, pe de altă parte, nepăsare în a te proteja de rău. Poți suferi abuzuri în propriile familii sau în diverse alte contexte – școlare, instituționalizate.

Abuzul se poate petrece în diverse medii, indiferent de cultură, clasă socială, etnie și are, de regulă, patru forme de manifestare: abuz fizic, abuz sexual, abuz emoțional sau psihologic și neglijență. Bullying-ul nu este o categorie distinctă, ci reprezintă una dintre formele de manifestare ale diferitelor tipuri de abuz.

Abuzul poate să implice violență la adresa ta sau nu – și, de cele mai multe ori, aici se produce confuzia deoarece percepția (incompletă) despre abuz este că implică violență, lovituri și alte asemenea agresiuni. Știai, spre exemplu, că indiferența emoțională este un comportament abuziv? Că nepăsarea părintelui tău față de nevoile tale este abuz?

De aceea, este important să știi să identifici tipul de abuz, semnalele care îți indică existența sa și cum poți interveni să te ajuți pe tine însuți sau pe alții care se confruntă cu această situație.

Ca victimă a unui abuz (fizic/sexual/emoțional/prin neglijență), te poți simți rușinat, vinovat, confuz, respins, trădat, neajutorat, captiv. Să fii victima unui abuz te afectează în moduri foarte profunde: îți poate afecta felul în care te vezi pe tine însuți, cum îți percepi familia și persoanele în grija cărora te afli, cum te vezi în viitor, ce fel de viitor îți imaginezi.

Abuzul pe care îl trăiești te păcălește, te face să crezi lucruri neadevărate despre tine (cum ar fi faptul că e vina ta că ți se întâmplă asta), te face să te închizi în tine și să nu ceri ajutor. Emoțiile și stările pe care le ai devin bulversante.

Deși nu este o scuză pentru comportamentul abuzatorului, trebuie să știi și să înțelegi că acesta poate avea nevoie de ajutor la rândul său. De cele mai multe ori, persoanele care ajung să comită abuzuri sunt cele care, în anumite momente ale vieții lor, au fost de partea asta a baricadei – adică victimele. Sau abuzul apare odată ce problemele de zi cu zi devin prea apăsătoare pentru cei care îl comit – fie din cauza problemelor financiare ori psihice, fie din cauza abuzului de substanțe sau a consumului de alcool.

Ce e important să știi și să reții:

  • Să știi când să spui NU; nu trebuie să faci nici un lucru care te sperie sau care te face să te simți inconfortabil.
  • Să ai la cine să apelezi atunci când te confrunți cu situații delicate – fie că e vorba de unul dintre părinți, un prieten, unchi sau mătușă. E important să ai alături persoane cu care să poți discuta pe diverse teme.
  • Există multe organizații și linii telefonice la care poți apela în cazul în care simți că ești victima unui abuz sau știi pe cineva în această situație: teen line-ul gratuit depreHUB (0374.461.461 ), Telefonul Copilului (161111), ONG-ul SOS Satele Copiilor, unde puteți afla mai multe despre drepturile voastre (https://www.sos-satelecopiilor.ro/pentru-copii-si-tineri/).
  • Dacă ai trecut sau treci printr-un abuz, să știi că nu este din vina ta.