Donează!

Cele 5 limbaje de iubire ale copilului
Ghid practic pentru părinți

Copiii, la fel ca și adulții, își exprimă și își primesc iubirea în moduri diferite. Dr. Gary Chapman, autorul cărții “Cele 5 limbaje ale iubirii”, a identificat cinci moduri principale prin care oamenii, inclusiv copiii, îşi comunică afecţiunea. Degeaba îmbrăţişezi un copil care preferă darurile, nu va înţelege ce vrei de fapt, degeaba îi dai un cadou celui care preferă o îmbrăţişare. Cu siguranţă vă întrebaţi de ce, să spunem, copilul cel mare vrea să stai cu el până adoarme, în timp ce mijlociul doarme singur de la câteva luni şi nu suportă niciun fel de îmbrăţişare, ţinut de mână sau orice fel de atingere.

De aceea este util să înţelegem cele 5 limbaje ale iubirii: Cuvintele de încurajare, Timpul petrecut împreună, Darurile, Serviciile și Atingerile.

  1. Cuvintele de încurajare

Cuvintele au o putere imensă în a influența dezvoltarea emoțională a copilului. Laudele, complimentele și încurajările pot întări stima de sine și încrederea în sine a copiilor. În acest caz, e foarte important să fim specifici. În loc de „Bravo!”, mai degrabă „Bravo pentru cum ai împărțit jucăriile cu prietenii tăi astăzi!”. Apoi, încurajăm efortul, încercarea, nu doar reuşita şi apreciem copilul indiferent de rezultat. „Sunt mândru de tine pentru că ai încercat să scrii mai frumos.”

Copilul acesta are nevoie să îi spuneţi că îl iubiţi, nu e suficient să simtă asta, aşa că exprimaţi-vă dragostea cât mai mult, cât mai des şi cât mai clar. Copiii care apreciază acest timp de limbaj al iubirii se bucură dacă îi alintaţi cu diverse nume sau diminutive.

  1. Timpul petrecut împreună

Copiii care preferă acest limbaj de iubire apreciază atenția nedivizată și activitățile petrecute împreună cu părinții lor. Timpul de calitate poate consolida legătura emoțională dintre părinte și copil.

Cum facem asta? Prin activităţi comune, citim, colorăm, facem Slime (da, ştim, nu suntem foarte încăntaţi ca şi părinţi de tot lipiciul şi sclipiciul de prin casă, dar trece, vă promitem), gătim împreună. E important să ne asigurăm că timpul petrecut împreună este fără distrageri precum telefoanele sau televizorul şi, de asemenea, să stabilim ritualuri zilnice pentru a ne conecta cu copiii, cum ar fi discuții la cină sau înainte de culcare.

  1. Cadourile

Pentru unii copii, darurile sunt o manifestare tangibilă a iubirii. Nu este vorba despre valoarea materială, ci despre gestul în sine și gândul din spatele lui. Cum folosim acest limbaj? Prin gesturi mici, mici surprize, mesaje drăguţe scrise pe bileţele, cadouri simbolice, obiecte cu semnificaţii speciale. Un obiect care are o semnificație specială pentru voi și copil poate deveni un talisman al iubirii voastre. Poate fi util şi important să lăsăm copilul să ne ajute să alegem cadourile.

 

  1. Serviciile

Unii copii simt iubirea atunci când părinții fac lucruri pentru ei, demonstrând astfel grija și sprijinul lor. Aceste acțiuni pot varia de la cele mai mici gesturi până la acțiuni mai semnificative: ajutați copilul cu temele, pregătiți micul dejun preferat sau reparați o jucărie stricată, asiguraţi-vă că are uniforma pregătită sau costume pentru ocazii speciale, stabiliți ritualuri prin care să demonstrați că sunteți acolo pentru a-i sprijini în mod constant, cum ar fi verificarea zilnică a temelor sau pregătirea hainelor pentru școală.

  1. Atingerile

Pentru copiii care preferă acest limbaj, contactul fizic este esențial pentru a se simți iubiți și protejați. Includem aici îmbrățișările și sărutările, jocurile fizice, gâdilatul sau luptele prietenoase, ţinutul de mână, batutul palmei, atingerile ușoare pe umăr sau pe cap pot oferi confort și siguranță.

Înțelegerea și aplicarea celor cinci limbaje de iubire pot transforma relația dintre părinți și copii. Fiecare copil este unic și poate avea nevoie de mai multe limbaje de iubire pentru a se simți pe deplin iubit și apreciat. Observați-vă copilul și descoperiți care este limbajul său principal de iubire. Apoi, folosiți aceste cunoștințe pentru a-i oferi sprijinul emoțional de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios. În cele din urmă, iubirea exprimată într-un mod care rezonează cu copilul vostru va întări legătura dintre voi și va contribui la creșterea sa sănătoasă și fericită.