Happy chemicals sau hormonii fericirii. Cum îi obții și ce rol au în starea ta de bine.

Știai că organismul nostru produce anumite chimicale care sunt procesate de creier și care ne dau stare de bine, de fericire, sau, din contră, stare de rău, de nefericire, în funcție de echilibrul lor? Știai că depinde și de tine să ai o stare emoțională și fizică mai bună?
Nu-i așa că aceasta este o veste bună? Vrei să afli și tu cum ne ajută și cum ne încurcă neurochimicale din creier? Și poate vrei să vezi și ce poți să faci pentru a genera producerea lor, pentru a le activa, pentru a te ajuta singur și pentru a-ți schimba starea de spirit?
Haide să vedem acum care sunt cele mai importante neurochimicale, care ne dau stare de bine, elementele cheie ale fericirii umane, așa numitele “happy chemicals”.
Dopamina – molecula recompensei, sau hormonul plăcerii, se eliberează atunci când ducem la bun sfârșit o acțiune care ne face plăcere, atunci când trăim lucruri pozitive, sau suntem recompensați pentru un comportament.
De exemplu, atunci când îți dorești foarte mult un lucru și în sfârșit îl realizezi, sau atunci când marchezi un gol, sau atunci când mănânci ceva care îți place și care este asociat în memoria ta cu ceva extrem de plăcut.
Deficiența de dopamină: amâni lucrurile, ai stima de sine scăzută, îți lipsește motivația, ai energie scăzută, ești incapabil să te focusezi pe ceva, simți anxietate și lipsă de speranță.
Ce poți face:
- Dormi suficient, adică 7-9 ore pe zi
- Implică-te în acțiuni de voluntariat
- Fă-ți liste “to do” și urmează-le
- Stabilește-ți scopuri pe termen scurt, mediu și lung
- Creează ceva: poezie, muzică, artă, scrie un jurnal
- Sărbătorește micile realizări zilnice
- Alocă timp pentru exerciții fizice
Oxitocina – molecula încrederii, hormonul corelat cu legăturile interumane, este responsabil pentru nivelul nostru de încredere și se eliberează atunci când trăim apropierea de cineva.
De exemplu, se eliberează atunci când ne ținem de mână cu cineva, îmbrățișăm pe cineva, avem parte de contact fizic. Atunci când se eliberează oxitocina crește și nivelul nostru de echilibru emoțional, ne simțim mai siguri pe noi și suntem mai deschiși la colaborare și negociere.
Deficiența de oxitocină: te simți singur, ai nivel ridicat de stres, îți lipsește motivația, ai energie puțină, te plictisești, ești deconectat de la relații, simți anxietate, ai insomnie.
Ce poți face :
- Oferă o îmbrățișare cuiva, o atingere fizică
- Fii generos cu ceilalți
- Socializează cât mai mult
- Ia-ți un animal de companie
- Mergi la masaj sau acupunctură
- Fă zilnic exerciții fizice
- Practică meditația sau yoga
Endorfinele – moleculele analgezice care ne ajută să gestionăm durerea fizică și se eliberează când facem sport, când alergăm, când trăim activitate fizică intensă, dusă la extrem.
De exemplu, atunci când te rănești, pe moment se eliberează endorfine ca să te ajute să nu simți durerea imediată și să poți trece peste momentul dificil.
Deficiența de endorfine: simți anxietate, depresie, junghiuri și dureri, insomnie, sau comportament impulsiv.
Ce poți face :
- Râzi/plângi alături de cei dragi
- Practică aerobic și acupunctură
- Mănâncă ciocolată neagră, mâncare picantă
- Dansează și cântă
- Fă exerciții fizice, masaj, meditație
- Practică hobby-uri
Serotonina – molecula încrederii în sine, dată de securitatea pe care o avem când ne simțim importanți din punct de vedere social, avem un statut social, suntem apreciați, suntem admirați.
De exemplu, atunci când prezinți o lucrare în fața clasei și ești aplaudat sau apreciat, te simți bine, ești stăpân pe tine și se eliberează serotonina.
Deficiența de serotonină: ai stima de sine scăzută, ești foarte sensibil, simți anxietate, atac de panică, ai apetit alimentar crescut, ești lipsit de speranță, ai fobie socială, insomnie.
Ce poți face :
- Bucură-te de natură, stai cât mai mult în aer liber
- Fă exerciții fizice
- Mergi la masaj
- Stai mult la soare (vitamin D)
- Reamintește-ți momentele care contează pentru tine
- Dormi suficient (8-9 ore pe noapte)
- Mănâncă sănătos
- Spune ‘mulțumesc!
De reținut!
- Caută lucruri noi care te motivează, îți fac plăcere și care îți oferă recompense (dopamină)
- Construiește relații bune cu oamenii (oxitocină)
- Fă sport, activitate fizică (endorfine)
- Înconjoară-te de oameni care te apreciază și care te valorizează (serotonină)

Licențiată în psihologie, Cristina Baldovin este psiholog clinician în supervizare și psihoterapeut adlerian, cu experiență în terapia individuală, de cuplu și de familie, consiliere pe relația părinte-copil, terapie de grup, dar și lucrul cu adolescenții. Cristina vede în relația terapeutică un parteneriat, un proces de descoperire împreună a resurselor, de reașezare a convingerilor, de atingere a variantei optime a relației cu sine și cu ceilalți. Crezând în puterea fiecăruia de a-și rescrie propria poveste, Cristina se ghidează după motto-ul “Suntem ceea ce decidem să fim. Totul poate fi și altfel!”.