Ce poți face când te simți anxios?
Atunci când te confrunți cu anxietatea, încerci să eviți producerea scenariilor negative la care te gândești. Însă cu cât te gândești mai mult, cu cât cauți mai multe situații pentru toate variantele negative, cu atât nivelul de anxietate crește.
Următoarele întrebări te vor ajuta să separi îngrijorările de faptele concrete:
- Sunt într-un pericol real?
- Cei din jur sunt în pericol?
- Ce mă sperie cel mai tare? De ce?
- Este acesta cel mai rău lucru care mi s-ar putea întâmpla?
- Există o variantă alternativă?
După ce îți răspunzi la întrebări, mai numără 10 respirații și 10 inspirații. Cum este acum pentru tine? Mai pare totul atât de amenințător?
Respirația este primul și cel mai la îndemână instrument pentru a aduce un pic de relaxare în minte și corp. Știm că respiri din prima secundă de viață și te gândești că la asta sigur te pricepi. Da, ai dreptate: sigur respiri pentru că încă ești în viață și citești ce ți-am scris însă, pe parcursul vieții noi uităm să respirăm corect. Îți recomand să cauți mai multe informații despre respirația completă și cele trei nivele ale respirației. Îți spun sigur că așa începi să faci primele exerciții de Mindfullness și ești în controlul anxietății tale.
Pe lângă respirație, îți recomandăm și exercițiile fizice. Știm, este greu și cu efort, dar merită tot chinul din lume când îți dai seama ce beneficii uriașe aduce mișcarea.
În primul rând, ești în controlul greutății tale. Atenție, însă: nu te aștepta la minuni după o săptămână. Rezultatele vor veni cam după 3 luni de mișcare, cu un program de 2- 3 ori pe săptămână. Sună chinuitor și chiar este la început însă, știu că dacă vei găsi o prietenă sau un prieten cu care să împarți chinul acesta, o să îți placă mai mult.
În al doilea rând, te aduce în contact cu corpul și emoțiile tale. Este absolut impresionant cum corpul are efecte asupra minții și mintea asupra corpului. Așadar, nu subestima puterea corpului de a te face să te simți mai bine sau mai rău. Observă-ți corpul atunci când simți anxietate: unde se simte? Cât de încordați sunt mușchii? Ai umerii adunați, spatele încovoiat și picioarele tensionate? Primul lucru pe care îl poți face este să te îndrepți și să începi să mergi cât poți tu de drept (de parcă ai fi la o paradă). Cum se simte acum anxietatea?
Dacă totuși simți că nimic nu funcționează, poți contacta gratuit teen line-ul 0374.461.461, unde vei discuta cu unul din specialiștii noștri . Astfel, vei avea ocazia să înveți multe tehnici care să te ajute să faci față anxietății și gândurilor negative.
Alexandra Nae este psihoterapeut cognitiv-comportamental și psiholog sportiv specializat în tenis. Ca psihoterapeut, lucrează cu adolescenți și adulți care se confruntă cu depresie, anxietate, fobii, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare bipolară și tulburări de personalitate (spre exemplu, Borderline). Ca psiholog sportiv, lucrează atât cu copii de +10 ani (individual/grup), cât și cu antrenorul în vederea maximizării abilităților specifice (afective, cognitive și comportamentale) care să faciliteze drumul spre înalta performanță.