Cum să îți păstrezi mintea limpede în pandemie
Din martie 2020 până acum am avut mereu gândul că această situație se va termina curând, că durează o lună, maxim două, și că totul are să fie iarăși cum a fost, totul o să revină la “normal“. Această așteptare a devenit din ce în ce mai lungă și speranța s-a mutat încă un pic, încă un pic, sperând că luna viitoare vom ieși pe stradă fără griji și fără măști, ne vom vedem la cafenea și la școală cu prietenii, vom lua din nou masa în oraș și vom merge la concerte. Parcă nu se mai întâmplă odată și situația devine din ce în ce mai incertă și mai rea.
Ție, tinere, trebuie să îți fie foarte greu să stai doar în casă cu ai tăi, să nu poți să povestești la fel cu prietenii tăi apropiați, să ai aceleași obiceiuri.
Din păcate, nu am un manual de urmat în caz de criză existențială care să meargă mănușa la oricine ai fi tu, cititorule. Știu doar să te îndrum spre o stare de mai bine, ce poți face să te ridici, să te scuturi nițel și să poți spera și mâine că vor mai fi concerte, să poți să trăiești și să simți bucurie.
Dacă te-ai izolat de prieteni și marea majoritate a timpului o petreci singur în casă probabil te simți destul de deprimat și căzut emoțional. Ce poți face? În primul rând vorbește cu un prieten la telefon, chiar daca inițial pare nefiresc și ai senzația că nu ai ce să îi povestești sau să îl întrebi. Sună-l și discuta orice îți trece atunci prin minte.
În al doilea rând, ieși din casă și mergi în parc cu câțiva prieteni. Vei uita pentru o vreme de COVID, pandemie și restricții. Poți să razi din nou de lucruri mici și să te prostești cu prietenii chiar dacă ai masca pe față.
Dacă singură ta distracție este consumul de droguri și simți că așa este singura formă în care ai simțit ceva în ultima perioadă, trebuie să știi că este foarte înșelător. Nu vreau să atac modul tău de a te distra și să întrăm într-o stare de contradicție în care tu simți că nu ești de acord cu ce scriu eu și să închizi pagina. Te rog doar să te gândești la cum te simți după ce consumi, când efectul trece. Cât de jos ești? Crezi că este normal să treci prin acele stări de anxietate, rău fizic și gol emoțional?
Nu te judec, chiar te înțeleg. Hai să discuți cu un terapeut pentru a vedea variante alternative de a găsi bucuria și cheful de viață.
Dacă toată ziua te uiți la seriale și apoi te simți vinovat că nu ai făcut nimic cu timpul tău, există soluții. Trebuie să știi că atunci când te uiți la seriale ai falsa senzație că tu trăiești ceea ce trăiesc personajele, asta ne ține conectați pe Netflix și dăm Next chiar și când am spus că este ultimul episod. Fă lucruri care îți plac și pe care nu ai avut timp să le faci: scrie un jurnal, desenează, cântă (chiar dacă crezi că nu ai talent), dansează sau învață noi mișcări. Sunt infinite variante de activități pe care le poți face singur sau cu prietenii apropiați. Nimeni nu spune să nu te uiți la niciun serial însă, dacă doar așa trec zilele tale, să știi că ai alternative.
Dacă obiceiurile tale alimentare nu sunt cele mai sănătoase ai nevoie de ajutor. În această perioada a fost ușor să scapi de sub control orice obicei, inclusiv modul în care mănânci. Astfel, sări peste mese sau mănânci în continuu, chiar dacă ești într-un meeting, îți închizi camera și poți mânca. Poți mânca odată pe zi sau de 6 ori și nici să nu îți dai seama că numărul de pași din ziua respectivă sunt doar între canapea și frigider. Apelează la un nutriționist să îți poți programa mesele potrivite ție și la un psiholog să te poți ține de ele. Știu că nu e ușor, însă știu că nu este imposibil.
Dacă starea ta emoțională fluctuează constant, este nevoie să discuți cu un specialist. Mulți oameni trec prin dificultăți din cauza acestei perioade. Este stresant și este o situație extrem de greu de prezis. Un specialist te va ajută să faci fata emoțiilor pe care nu le înțelegi și să le gestionezi așa cum ai tu nevoie și cum îți este cel mai potrivit ție.
Pot fi infinite situații cu care te confrunți, tu, adolescentule.
Tu poți avea propriul clasament pentru lucrurile de mai sus și te încurajez să te gândești în ce ordine vrei să le abordezi. De asemenea, noi – psihologii – suntem aici dacă ai nevoie de îndrumare și suport.
Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.