Donează!

Vocația și cariera se aleg în adolescență?

Cariera și vocația sunt două aspecte foarte importante pentru fiecare dintre noi. Întrucât diferența dintre ele ne da bătăi de cap, mai ales la vârsta adolescenței, mi-am propus să îți aduc un pic mai multă claritate în acest articol.

Pentru a ne asigura că plecăm de la o bază comună de informație, voi împrumuta din DEX, explicațiile celor două cuvinte care ne interesează acum pe noi.

CARIÉRĂ2, cariere, s.f. 1..Profesie, ocupație; domeniu de activitate; timp cât cineva lucrează într-un anumit domeniu. ♦ Etapă, treaptă în ierarhia socială sau profesională. ♦ Poziție în societate, situație bună

Sunt multe aspecte despre tine și pentru tine despre carieră care te interesează în perioada adolescenței așa că, un pic de istorie nu strică J.

Termenul de “carieră” vine din domeniul armatei unde nivelul profesional mai înalt al unei poziții ocupate se numea astfel.

Cariera înseamnă întotdeauna drumul profesional din cadrul domeniului în care vei profesa indiferent de tipul organizației alese. De fapt, cariera este procesul prin care vei dezvolta mai multe cunoștințe, abilități, valori, aptitudini, competențe care au legătură cu munca pe care o vei face și nu numai.

Acest proces se întâmplă pe perioada întregii tale vieți. Începutul carierei are loc în copilărie și se desfășoară pe întreg parcursul vieții tale. Este calea de dezvoltare profesională pe care trebuie s-o urmezi în viața profesională.

O planificare sau pregătire serioasă a acesteia poate începe din copilărie și o poți face cu ajutorul părinților sau a unor adulți care sunt adevărate exemple pentru tine, atunci când urmează să alegi ce vei face pentru a obține un venit. Venitul este cel care îți va oferi autonomie și independență, și-ți va permite să devii un membru întemeietor al unei viitoare familii.

Adulții care te vor sprijini au un mod propriu de a vedea viitorul pe care îl poți avea deoarece te cunosc foarte bine. În spatele acestui mod al lor de a te ajuta, se află dorința părintească, puternică, ca să-ți fie bine și să-ți găsești calea potrivită. Mai târziu, în viața ta își vor pune amprenta propriile tale dorințe, așteptări, chiar și propriile comportamente care vor influența tot ce ține de viața ta profesională.

Modelul de carieră pe care îl poți urma este susținut de mai mulți factori care se însumează. Aceștia sunt: abilități mentale și fizice, trăsături de caracter, factori socioeconomici și, nu în ultimul rând, oportunități cu care te poți întâlni în viață.

În timp ce cariera este drumul pe care îl facem în cadrul unei organizații și până unde putem ajunge pe cale ierarhică, acceptând toate oportunitățile primite, pornind de la cel mai de jos post până la cel mai înalt posibil, vocația este cu mult mai mult de atât.

VOCÁȚIE, vocații, s. f. 1. Aptitudine, chemare, predispoziție pentru un anumit domeniu de activitate sau pentru o anumită profesie

Cuvântul vocație vine din limba latină, de la cuvântul “vocare”, care înseamnă chemare. O chemare spre scopul tău unic, sensul unei misiuni personale, care poate ține o viață.

Vocația scoate tot ce este mai bun în tine. Este ca și cum în fiecare zi scoți în evidență, fără un efort anume, tot ceea ce știi să faci, folosind toată trusa ta de abilități, de talente cu care te-a înzestrat natura și pe care le-ai dezvoltat de-a lungul vieții.

Indiferent de tot ceea ce vine din lumea exterioară ca și provocare, tu ești pregătit cu cele mai bune resurse și știi că poți apela la ele. Acestea îți dau încredere în propria putere, fiind stâlpul tău de sprijin la care poți apela în orice context.

Acum să facem un exercițiu. Cum ar fi ca în fiecare zi să te trezești liniștit, conștient de viața ta extraordinară, fericit că îți urmezi vocația, care te susține în pasiunea ta, în talentul tău, iar atunci tot ceea ce faci devine parte din tine?  Atunci când faci totul din plăcere și bucurie, tot ce inițiezi devine o joacă: nu obosești niciodată și îți dai voie să experimentezi în fiecare moment tot ce ai tu mai bun.

Având toate acestea, mediul în care te dezvolți profesional devine un mediu în care te simți “acasă” și care te face să fii în siguranță, fără presiunea faptului că sunt cheltuieli lunare de susținut sau că ești obosit.

În momentul în care faci alegeri încearcă să le faci conștient! Să aloci timp înțelegerii a ce ai de câștigat și ce ai de pierdut în urma fiecărei alegeri pe care o faci.

Dacă vrei să ai o viață bună, fericită, te încurajez:

  • Să alegi o muncă care ți se potrivește;
  • Să dezvolți relații personale care te ajută să te depășești;
  • Să alegi un loc în care să trăiești și care-ți place;
  • Să faci toate acestea în concordanță cu valorile tale.
Alegerile făcute în deplină congruență între mintea și sufletul tău, între ce gândești și ce manifești, îți vor aduce pace și liniște alături de dorința permanentă de a te dezvolta pe tine și modul în care trăiești.

Îți poți da seama de la început de drumul tău sau nu. Importantă este alegerea pe care o faci și atât. Experimentând înveți să faci alegeri bune și potrivite cu ceea ce ai nevoie.

Gândește-te bine: care este dorința ta?  Să ai un loc de muncă de unde să câștigi poate mai mulți bani și să fii nefericit cu ceea ce faci sau să activezi într-un domeniu în care îți place fiecare lucru pe care îl faci, fără a simți că muncești și având un salariu decent? Depinde doar de alegerea ta.

Fii cine vrei sa fii, plecând de la cine ești acum.  Totul se construiește cu pași mărunți.

Adriana Frățilă este studentă în anul III la Universitatea Titu Maiorescu din București, coach transformațional și regional manager în organizații de peste 18 ani. Este absolventă de studii de licență în relații publice și comunicare cu master în resurse umane, în cadrul S.N.S.P.A. Ca și coach certificat ANC, lucrează cu persoane care caută să descopere cine sunt și cum pot maximiza potențialul pe care îl au în timp ce, din pălăria de manager și formator organizațional, dezvoltă vânzători și manageri în cadrul domeniului de asigurări de viață. Este pasionată de oameni și de cum le poate fi de folos acestora.