Singurătatea nu are legătură cu prezența sau absența oamenilor

Când te-ai simțit ultima dată singur sau abandonat?
Mi-ar plăcea să vorbim azi despre singurătatea și cum își face simțită prezența în viață noastră. Dacă îmi permiți să fiu creativă, aș compara singurătatea cu o ceață – nu știi cum a apărut și nici cum sau când dispare, nu știi ce e dincolo de ceață, îți acoperă toată strălucirea și îți intră în oase ca o umezeală ce te face să stai mereu chircit. Când privești singurătatea prin această comparație tu ce simți? Oare ai o comparație mai potrivită ?
Acest sentiment cu care mulți oameni se confruntă mi-a atras curiozitatea și am vrut să aflu mai multe despre el. Cum este de fapt ? Așadar, am plecat singură într-o călătorie, într-o altă țară, pe jos timp de o luna. Aș vrea să îți povestesc ce am înțeles eu din acest drum.
- Singurătatea nu are nicio legătură cu prezența sau absența oamenilor.
Pot fi zeci de oameni în jurul tău și tu să te simți singur – dacă ai ajuns aici, probabil ai experimentat acest sentiment bizar. În același timp, poți fi doar tu, în camera ta și parcă toate planetele să fie aliniate, să fii bine și să te simți bine. În experiență mea, am mers sute de km pe jos singură, au fost și zile în care nu am vorbit cu nimeni nici măcar un cuvânt însă, nu m-am simțit singură un minut, așa am înțeles că singurătatea este mai degrabă o stare interioară decât o realitate.
- În singurătate te poți întâlni cu sine.
Este o întâlnire cu adevărat specială și noi toți, oamenii, facem eforturi să ne cunoaștem, să ne întâlnim și să descoperim mecanismele noastre interioare. Singurătatea îți poate facilita această călătorie doar prin faptul că nu mai ai contexte de evadare. Totuși, ajunge să fie o treabă de alegere: să mergi către tine și să începi să te înțelegi sau să te cufunzi în ceața singurătății.
- Atunci când te simți singur ești departe de ține însuți.
În zilele noastre este chiar greu să fii complet singur; suntem permanent înconjurați de oameni care ne sunt sau nu apropiați. Chiar dacă uneori oamenii nu sunt fizic lângă tine în fiecare zi, este cineva care să îți trimită un gând (coleg, prieten, familie) și atât timp cât cineva se gândește la tine, nu ești singur. Așadar, ne-am lămurit că singurătatea nu este despre ceilalți, cât este despre lumea ta interioară. Când tu nu te accepți, nu te înțelegi, nu te iubești este dificil să simți că ceilalți o fac și celorlalți le este dificil să o facă pentru că tu nu reușești să le arăți o cale coerentă către tine.
- Începe să te cunoști – atunci când cunoști un om parcă e deja mai ușor să îl placi și chiar să îl iubești. Așa este și pentru tine însuți, atât timp cât te cunoști încet, începi să te iubești.
- Fii atent la modul în care percepi respingerile – chiar te resping toți sau nici nu ai fost în acea situație și doar eviți un astfel de context pentru a nu suferi ? Este foarte posibil să eviți destul de multe când vine vorba de contexte sociale și să te auto-izolezi fără să îți dai seama. Respingerea face parte din viață fiecărui om și este nevoie să înveți să îi faci față.
- Fă o lista cu persoanele importante pentru tine cu care ții legătura – câte sunt? Atât timp cât mai este cel puțin cineva în afară de tine, nu ești singur.
- Observă ce faci când te simți singur – în astfel de momente avem tendința să “fugim” în alcool, droguri, sex sau jocuri. Toate aceste comportamente sunt de risc și te pot pune în situații pe care este posibil să nu le poți controla și să fii foarte rănit. Această fugă a ta de singurătate nu este un capăt de țară, însă ai nevoie urgent de ajutor. Mergi la un terapeut și discută despre asta sau la un adult în care ai încredere.
La urmă urmei îmi doresc să rămâi cel puțin cu un singur lucru:
Mi-ar plăcea să știu cum faci față acestei greutăți și sper că ce ți-am povestit te-a ajutat.

Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.