Donează!

Singurătatea e o alegere

Societatea de azi ne ajută să facem o astfel de alegere care de multe ori este o alegere inconștientă din motive diverse și cu evenimente diverse. Azi poți să alegi să fii singur și funcțional 100% în societate încă din adolescență. Adică, poți merge la școală și să fii performant însă să nu ai nici un prieten sau apropiat. Acest lucru este bun când îl privești așa, de departe, arată a emancipare însă, psihologic e greu de dus mai ales prin prisma  a ceea ce simți.

Omul este o ființă socială – de haită. Noi am fost obișnuiți să trăim de la Adam și Eva în grupuri mai mici sau mai mari și să avem un rol în dinamică grupului. Gândindu-ne la toate expresiile pe care le folosim mereu sunt adânc înscrise în credință noastră. Spunem “unde-s doi puterea crește” și tânjim după acest doi chiar și când alegem să fim singuri.

Primul meu argument pentru faptul că singurătatea este o alegere are la baza faptul că suntem ființe sociale și am evoluat în sisteme relaționale. În momentul în care am putut alege să fim în siguranță și singuri am făcut-o însă, sistemul nostru psihologic se adaptează greu la o astfel de alegere și îi este mai ușor să o atribuie exteriorului – soarta/destin/Dumnezeu.

În al doilea rând, noi toți putem și știm intuitiv cum să creăm relații și să ne simțim conectați. În același timp dacă evenimente din viață noastră (traume) ne-a arătat că relație ne aduce suferință și durere, am învățat să o evităm – deci avem o alegere inconștiență. Dacă ești în această situație, te rog apelează la un terapeut. Te va ajută să înțelegi, să integrezi experiență și să poți faci alegi conștiente.

Popular, am înțeles că singurătatea este o pedeapsa a sorții asupra noastră, că așa vrea divinitatea, iar noi trebuie doar să acceptăm. Este și acesta un punct de vedere. În viziunea mea, acum câteva sute de ani, când un om era „pedepsit” are expulzat din grup/trib. În acest context, omul nu putea supraviețui singur așadar, definiția noastră genealogică despre singurătate este sinonima cu moartea. Acest lucru ar explică mult senzația de vid, senzația de „lipsa de sens” și de nonexistență pe care o are o persoană cufundată în sentimentul singurătății.

Dragă adolescentule, află de unde vine ceea ce simți tu și hai să vedem lumea și cu alți ochi, prin ochii propriilor alegeri.

Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.