Rolul prieteniei în viața ta
Prietenii au diferite roluri și semnificații în viața ta. Sunt interesați de ceea ce ți se întâmplă. Iar tu ai o pornire interioară de a împărtăși cu ei cele mai profunde, dar și cele mai nesemnificative experiențe, arătându-te vulnerabil în fața lor, fără să îți fie teamă. Prietenii îți văd toate culorile, luminoase și întunecate.
Îți cunosc trecutul și evoluția, sunt lângă tine în prezent și își fac planuri de viitor împreună cu tine.
Prieteniile, în general, au rol important pe termen lung și foarte lung. Prieteniile din această perioadă a vieții ocupă locul central în viața ta, spre deosebire de alte perioade din viață. Te raportezi foarte mult la cercul tău de prieteni, consideri o zi bună sau proastă în funcție de cum ai interacționat în acea zi cu prietenii tăi.
Cel mai bun prieten îți este prietenul cel mai apropiat, cel mai intim. Cu ajutorul lui perioadele stresante trec mai ușor, iar stima ta de sine este la loc de protecție. Pentru că știi că ai pe cineva care te ascultă, te vede, cineva care a învățat să-ți recunoască stările și care e acolo pentru tine.
Pentru tine, ca adolescent, prieteniile sunt precum un grup de suport personal. Prietenii și prieteniile îți oferă:
- sentimentul de apartenență, sentimentul că ești valorizat, aspecte importante în clădirea încrederii în sine;
- sentimentul siguranței și al alinării, care provine din faptul că ai cu cine să vorbești despre experiențe similare;
- conversații importante despre schimbările pe care le aduce pubertatea, despre ce înseamnă trecerea de la un nivel școlar la altul, din punct de vedere fizic și emoțional;
- un cadru de a experimenta diverse roluri, valori, identități și idei;
- experiența interacțiunii cu persoane diverse;
- șansa de a trăi primii fiori ai îndrăgostirii și admirației;
- un grup social alături de care să încerci activități noi, mai ales activități diferite de cele pe care le practici cu familia.
Prin prieteni și prietenii înțelegi ce este acceptat și ce nu este acceptat în anumite contexte și în anumite circumstanțe. Când să spui anumite lucruri și când nu. Înveți de la ei prin a-i observa și a te compara cu ei. Prin interacțiunea cu prietenii tăi vezi și simți consecințele vorbelor și comportamentelor tale.
În relațiile familiale, părinții, bunicii sau îngrijitorii tăi sunt persoanele cu autoritate. În relațiile de prietenie, autoritatea și luarea deciziilor sunt împărțite într-o manieră mai echilibrată. Aceste relații îți oferă șansa de a te cunoaște, de a lua decizii și de a ți le asuma, și cadrul pentru conflicte sănătoase și soluționarea lor.
Uneori, prieteniile se rup. Din diverse motive, nu neapărat din vina cuiva. Oamenii cresc, se schimbă. Dacă ți s-a întâmplat asta, te poți întreba ce a adus respectiva prietenie în viața ta, ce îți dorești de acum încolo de la oamenii din viața ta.
Oricare ar fi răspunsurile la aceste întrebări, să știi că te afli pe drumul către noi prietenii.
Surse:
https://www.goodtherapy.org/blog/why-do-so-many-teenagers-struggle-to-form-friendships-0120184
https://www.verywellfamily.com/7-characteristics-of-a-bullyproof-friendship-460644
https://www.apa.org/monitor/2012/02/friends
https://www.verywellfamily.com/girls-friendships-and-bullying-4065064
http://psychology.iresearchnet.com/developmental-psychology/social-development/friendship/
https://georgetownpsychology.com/2015/12/healthy-adolescent-friendships-long-term/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8362017/
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170927105416.htm
https://raisingchildren.net.au/pre-teens/behaviour/peers-friends-trends/teen-friendships
Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.