Rolul personalității tale în alegerea vocației
Personalitatea este modalitatea unică în care vezi, percepi și te raportezi la lumea exterioară, dar și la cea interioară. Este ceea ce te diferențiază de ceilalți. Este construită de temperament (moștenirea genetică, echilibrul și stăpânirea de sine) și de caracter (trăsăturile psiho-morale; răspunsul tău la oamenii din jur și la evenimentele vieții).
Pentru a-ți înțelege înclinațiile, pentru a lua decizii benefice în ceea ce privește o vocație anume, autocunoașterea personalității este foarte importantă. O personalitate sănătoasă este cea care se adaptează constant la mediu, care are o unitate și care se poate percepe pe sine în raport cu ceilalți.
Personalitatea ta este o componentă vitală în procesul de alegere a profesiei și în a avea o carieră de succes.
Spre exemplu: o persoană extrovertită (care relaționează cu ușurință și se simte bine în grupurile de persoane) se va descurca foarte bine la acele profesii cu nivel ridicat de stres și unde este nevoie de interacțiune constantă cu persoane străine.
Personalitatea ta conturează obiectivele pe care ți le setezi, direcția în care îți direcționezi atenția.
Și chiar odată aleasă o direcție, asta nu înseamnă că ai toate abilitățile de la bun început – expunerea la acele activități și la acel mediu își vor pune amprenta asupra personalității și comportamentului tău.
Sunt psihologi care propun caracterizarea oamenilor în funcție de cât de mult se aseamănă cu următoarele tipuri de personalități vocaționale – realist, investigator, artistic, social, întreprinzător, convențional. Aceste personalități vocaționale sunt produsul dintre setul de caracteristici cu care te naști (gen, temperament) și factorii contextuali (locul unde ai crescut, în ce familie, școala la care mergi și altele).
Fiecare dintre aceste personalități vocaționale are anumite trăsături care determină o anumită persoană să fie mai potrivită pentru o anumită meserie. Sau, altfel spus, oamenii cu anumite trăsături de personalitate sunt predispuși să aleagă acele vocații care le permit să se exprime așa cum preferă.
Anumite trăsături cu rol în alegerea carierei sunt bine înrădăcinate în personalitatea ta.
Spre exemplu, credința ta că norocul sau destinul ți-l faci singur, în opoziție cu acea credință că destinul îți este deja scris și tu nu ai niciun cuvânt de spus. Această simplă perspectivă poate avea urmări adânci în alegerile pe care le faci.
Sunt multe aspecte care contează în felul cum îți planifici viitorul profesional. Spre exemplu, autoeficacitatea este încrederea pe care o ai în abilitatea ta de a-ți atinge obiectivele setate. Reușitele din trecut, felul cum te autoevaluezi influențează deciziile viitoare.
Stima de sine este valoarea pe care ți-o acorzi, sentimentul de respect care provine din această autovalorizare. O stimă de sine scăzută are impact asupra deciziilor profesionale pe care le iei. Stima de sine este conectată de percepția pe care o ai asupra diverselor profesii – cât de grea ți se pare o meserie sau alta. În funcție de această percepție, alegi să urmezi sau nu anumite meserii. Iar această decizie poate fi conștientă sau inconștientă, în funcție de cât de mult realizezi sursa acestei percepții.
Sunt mai mulți specialiști care oferă evaluări de orientare vocațională tocmai pentru ca tu să te înțelegi mai bine și să iei cele mai bune decizii pentru viitorul tău. Nu ești singur.
Surse articole:
https://conference.pixel-online.net/FOE/ICT4LL/files/foe/ed0004/FP/0507-SOE385-FP-FOE4.pdf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.00547/full
https://core.ac.uk/download/pdf/82125091.pdf
https://uknowledge.uky.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1018&context=hes_etds
Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.