Donează!

Rolul părinților tăi în alegerea vocației

Modul în care ai interacționat în copilărie cu figurile importante din viața ta și felul în care ele au fost disponibile și receptive la nevoile tale fizice și emoționale îți vor defini imaginea de sine și vor avea implicații la nivelul deciziilor pe care le iei.

Această dinamică părinte-copil poate prezice deschiderea pe care o ai pentru a încerca activități noi și pentru a învăța lucruri noi sau, dimpotrivă, eforturile pe care le faci pentru a le evita.

Sunt mai mulți factori care joacă un rol în alegerea vocației tale: aceștia sunt de natură externă și de natură internă. Asupra factorilor externi nu ai control (mediul în care te dezvolți), iar factorii interni țin de structura personalității tale și de procesul tău de a lua decizii. Acești factori interacționează și îți influențează deciziile. La prima vedere poate părea un proces complicat, dar de cele mai multe ori, acesta se întâmplă la un nivel subconștient.

Dezvoltarea vocațională este un proces care începe în copilărie și asupra căruia familia joacă un rol deosebit.

Structura familiei tale, rolurile asumate de fiecare membru, relațiile dintre membri, sistemul de valori și atitudini care stau la baza comportamentelor – toate aceste elemente îți influențează alegerile profesionale și dezvoltarea.

În alegerea carierei, primul pas pe care îl faci este să conștientizezi că este nevoie să iei decizii legate de viitorul tău profesional, urmat de identificarea mai multor alternative care se sincronizează cu abilitățile tale, cu interesele și valorile personale. Pe care, de regulă, ți le formezi în cadrul familiei sau le preiei în mod direct de la părinții tăi. De la părinți observi și preiei valori, precum asumarea, dedicarea, învățarea continuă, perseverența, onestitatea și altele.

În toate deciziile pe care le iei, familia ta reprezintă elementul de sprijin și stabilitate. Dezvoltarea vocațională presupune adunare de informații despre diferite profesii (ce presupun, care sunt cerințele). Iar familia este sau trebuie să fie sprijinul tău pe perioada în care tu explorezi posibilitățile și potențialul.

Cu familia te consulți atunci când îți stabilești aspirațiile, împreună cu ei îți faci un plan. Nivelul de cunoștințe al familiei tale, convingerile și atitudinea față de muncă în general, și față de anumite profesii în particular, alături de observațiile tale sunt o sursă importantă de a-ți dezvolta cunoașterea vocațională.

Familiile sunt sisteme vii, dinamice, mereu în dezvoltare și schimbare. Familia ta este la fel. Iar posibila ta indecizie în a alege și urma o carieră poate proveni din supraimplicarea familiei. Depinde de raportul de forțe din cadrul familiei, influența unor membri asupra celorlalți, structura ta de personalitate și altele.

În alte situații, indecizia ta poate fi motiv de ușurare pentru familia ta, dacă aceasta resimte anxietate de separare sau stres în legătură cu plecarea ta de acasă la facultate sau în alt oraș. Pe de altă parte, dacă trăiești cu teama constantă de a-ți dezamăgi părinți, tu singur poți folosi indecizia ca metodă de a scăpa de această anxietate.

Prin urmare, istoricul tău, locul unde te-ai dezvoltat, oamenii care te-au crescut sunt elemente esențiale în dezvoltarea ta profesională. Viziunea pe care acești oameni ți-au imprimat-o, sfaturile pe care ți le-au dat, situațiile la care te-au expus. Dar la fel de importantă este și interacțiunea acestor factori cu sinele tău autentic, cu cine ești tu, cu dorințele și visurile proprii.

 

Surse articole:

https://conference.pixel-online.net/FOE/ICT4LL/files/foe/ed0004/FP/0507-SOE385-FP-FOE4.pdf

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.00547/full

http://info.wartburg.edu/Portals/0/Pathways/Vocation/Career%20-Development%20During%20Childhood%20and%20Adolescence.pdf

https://core.ac.uk/download/pdf/82125091.pdf

https://uknowledge.uky.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1018&context=hes_etds

https://www.oecd.org/berlin/publikationen/Dream-Jobs.pdf

Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.