Probleme în a lega prietenii? Cum arată prieteniile sănătoase.
Fazele formării unei prietenii înseamnă trecerea de la străini, la cunoștințe, la prieteni. În aceste faze, persoanele se implică în activități comune pentru a ajunge să se cunoască și să dezvolte acea legătură afectivă specifică prieteniilor. Atât adolescenții, cât și adulții tind să lege prietenii cu persoane asemănătoare lor. Asemănarea este la nivelul comportamentului și activităților preferate.
Similaritatea, care atrage formarea de prietenii, se reflectă și în valorile și credințele comune, interesele comune, atitudinile față de diferite situații.
Dacă, din diverse motive, nu ai avut prieteni în perioada anilor de creștere și dezvoltare, ești predispus ca, la maturitate, să fii mai agresiv, să întâmpini probleme în a menține un loc de muncă și, în general, să ai o sănătate mintală mai precară.
E important să știi și că sunt diferite niveluri de prietenie: poți să ai prieteni de clasă, de la cursul de karate sau engleză la care mergi săptămânal, un cel mai bun prieten sau cea mai bună prietenă. Toate aceste niveluri de prietenie contribuie la bunăstarea ta fizică, emoțională și psihică.
În adolescență, tinzi să te situezi mai prejos de ceilalți. Iar asta vine cu provocările sale: poate nu ai curajul să abordezi persoane noi sau să încerci să te integrezi în grupuri de prieteni deja formate. Odată ce această percepție este formată, vei privi spre lume prin aceste lentile…deformate.
Curajul de a aborda oamenii se practică, privește-l ca pe un exercițiu. Nu îți sărăci experiențele. În final, și poate ai mai auzit asta, vei regreta lucrurile pe care nu le-ai făcut decât lucrurile pe care le-ai făcut.
Odată ce ai înțeles importanța prieteniilor, e important să faci diferența dintre prieteniile benefice și cele nocive. Astfel, prieteniile sănătoase sunt cele care te împlinesc și scot la iveală ce e mai bun din tine.
Prieteniile sănătoase sunt cele:
- în care există respect și egalitate – nimeni nu este mai presus de celălalt, cuvântul unei persoane nu contează mai mult decât cuvântul altei persoane.
- în care prietenii sunt sinceri și de încredere; prietenii știu să îți păstreze secretele și te poți baza pe ei că mereu îți vor spune adevărul, chiar și în momentele delicate. Iar când greșești față de ei, simți nevoia să îți ceri scuze și viceversa. Prieteniile sincere se pot confrunta cu diverse situații, dar încrederea că prietenii tăi au intenții bune în ceea ce te privește este una liniștitoare.
- în care vă bucurați împreună pentru succesele și bucuriile trăite. Acesta este un foarte bun indicator al unei prietenii sănătoase. Prietenul tău se bucură atunci când ai o reușită? Te felicită? Sau observi gelozie, invidie? Sunt întrebări delicate, dar ale căror răspunsuri merită urmărite pentru a-ți da seama în ce fel de prietenie te afli.
- în care vă susțineți reciproc și nu stați deoparte în situații de conflict sau agresiune la adresa unuia dintre voi; din contră, prietenii trebuie să formeze un grup de sprijin și intervenție.
- în care alte prietenii sunt acceptate și încurajate – prieteniile solide nu sunt exclusiviste. Tu poți avea mai mulți prieteni și poți face parte din mai multe cercuri de prieteni. Prietenii adevărați sprijină diversitatea și apartenența în toate formele ei.
- care au limite sănătoase. Nu-urile sunt binevenite; atunci când nu te simți confortabil să faci ceva, să poți să spui “Nu”, fără să îți fie teamă de cum va fi acesta interpretat. Presiunea de a face ceva nu este o caracteristică a prieteniilor. Aici ne întoarcem și la primul punct, respectul.
Odată ce ai aflat aceste repere, acum poate fi un moment bun să evaluezi prieteniile și prietenii din viața ta.
Surse:
https://www.goodtherapy.org/blog/why-do-so-many-teenagers-struggle-to-form-friendships-0120184
https://www.verywellfamily.com/7-characteristics-of-a-bullyproof-friendship-460644
https://www.apa.org/monitor/2012/02/friends
https://www.verywellfamily.com/girls-friendships-and-bullying-4065064
http://psychology.iresearchnet.com/developmental-psychology/social-development/friendship/
https://georgetownpsychology.com/2015/12/healthy-adolescent-friendships-long-term/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8362017/
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170927105416.htm
https://raisingchildren.net.au/pre-teens/behaviour/peers-friends-trends/teen-friendships
Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.