Donează!

Prima ta iubire

Vei ști că ești îndrăgostit atunci când următoarele două lucruri se vor întâmpla simultan: vei simți o intensă stimulare fiziologică și vei percepe anumiți indici situaţionali, contextuali, care arată că „iubire” este eticheta potrivită pentru ceea ce simți față de cineva.

Odată instalată “îndrăgosteala”, vei simți nevoia să vorbești numai despre asta, te va acapara cu totul. Oricum, la această vârstă, petreci foarte mult timp vorbind și dorind relații romantice. Aceste aspecte devin principalele subiecte de conversație cu prietenii. Iar timpul pe care îl petreci cu prietenii tăi îl depășește, de-acum, pe cel petrecut împreună cu părinții.

Începerea unei relații romantice te va pune în situații de negociere. Dorințele partenerului tău sunt diferite de ale tale, așteptările sale sunt diferite, poate și ritmul în care își dorește să decurgă lucrurile dintre voi este diferit. Oricât de multe lucruri ați avea în comun, vor apărea diferențe.

De dragul celuilalt, vei învăța să faci compromisuri, adică să cedezi, să lași de la tine în anumite situații. Vor apărea conflicte, vei învăța să te cerți constructiv. Vei învăța să suferi și te vei lăsa consolat.

  • La 13-14 ani, începuturile unei relații adolescentine se petrec, adesea, pe telefon, pe rețele sociale, printr-un schimb continuu de informații. Ulterior sau în paralel cu mesajele trimise și primite, relația se extinde în plan fizic: tu și partenerul tău vă simțiți suficient de confortabil să vă afișați în fața celorlalți, să vă țineți de mână în public. Are loc o schimbare de statut.
  • La 15-16 ani, relația pe care o ai sau relația pe care ți-o dorești este una mai profundă, cu o anumită însemnătate, calitatea timpului petrecut împerună devine mai importantă decât cantitatea.
  • Odată cu vârsta de 17 ani, relația ta cunoaște o maturizare, începi să o privești pe termen lung și într-un mod mai matur – maturitatea ta emoțională este la un alt nivel. Relațiile de la această vârstă încolo încep să semene cu cele pe care le au adulții: angajamentul este unul mai serios, investiția de sentimente și timp este mai consistentă. Lucrurile devin mai serioase.
  • Odată cu vârsta de 19, 20 de ani, începi să pui preț pe apropierea pe care o ai cu partenerul, pe a avea o relație de încredere, pe a avea un sprijin în persoana celuilalt. Pasiunea contează mult de-acum. Angajamentul pe care îl cauți de acum încolo este unul de durată – cauți și îți dorești o dragoste care să dureze.

Prima ta iubire te pune în fața unor întrebări noi: Oare ceea ce simt este iubire adevărată? Oare celălalt simte la fel față de mine? și a unor situații noi. Începi să te gândești la cât de fericit te face relația, dacă primești ceea ce oferi, dacă relația merge în direcția pe care ți-o dorești.

Prima relație te va face să trăiești stări și situații noi și va contribui la formarea caracterului tău.

Cultura în care trăiești joacă un rol important asupra felului în care percepi iubirea. Așteptările sociale și culturale și comportamentul dintr-o relație se formează prin observare și practică.

De asemenea, diferențele biologice dintre fete și băieți și modul diferit de socializare vor seta așteptări diferite pe plan emoțional și sexual. Astfel că o relație poate fi experimentată diferit în funcție de ce gen ești. Din nou, aceste diferențe se discută, se negociază – într-o relație, negocierea nu încetează cam niciodată.

Relațiile unde iubirea este reciprocă te învață să ai stimă de sine și respect pentru ceilalți. Iubirea este unul dintre cele mai profunde sentimente de care ești capabil. Dacă încă nu ai trăit-o, nu te îngrijora. Ai tot timpul.

 

Surse:

Berger, L., McMakin, D. & Furman, W. (2005). Talking adolescence: perspectives on communication in the teenage years / edited by Angie Williams & Crispin Thurlow, Chapter 8: The language of love: Romantic relationships in adolescence

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=relationship-development-90-P01642

https://www.psychologytoday.com/us/blog/how-parent-teen/201512/teen-love-dating-in-today-s-new-world

https://www.psychologytoday.com/us/blog/surviving-your-childs-adolescence/201206/adolescence-and-falling-in-love

https://kidshealth.org/en/teens/love.html

https://thepsychologist.bps.org.uk/volume-29/july/teenagers-love

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/sticky-bonds/200906/teenagers-in-love?quicktabs_2=1

http://humanistica.ro/anuare/2004/Anuare%202004/Art.11.pdf

Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.