Donează!

Prietenii offline, prietenii online

Prietenii sunt persoanele cu care vorbești zi de zi, persoanele cu care te vezi zi de zi – chiar și online, dacă fizic nu este posibil.

Loialitatea și încrederea rămân cele mai importante valori pentru o prietenie, iar tehnologia doar a diversificat modalitatea de a întreține prieteniile.

Interacțiunile digitale oferă anumite avantaje pe anumite planuri, iar pe alte planuri prezintă anumite riscuri. Pe de o parte, mediul online sporește interacțiunile și schimburile de idei și informații prin conversații ce durează și ore întregi; mediul online, prin platformele sale cele mai folosite și prin preferința ta de a trimite mesaje, îți oferă răgaz – ai timp să te calmezi și să îți controlezi emoțiile și răspunsul pe care vrei să îl trimiți. Pe de altă parte, o prietenie poate fi ușor “atacată” în mediul online prin ușurința și rapiditatea cu care se răspândesc bârfe și zvonuri.

În plus, rețelele sociale îți pot da impresia că oamenii sunt fericiți mai tot timpul. Pentru că prin fața ochilor îți apar numai fotografii cu prieteni virtuali care călătoresc, merg la concerte și evenimente inedite; și, în general, pare că o zi din viața lor este plină numai de lucruri frumoase.

Ei bine, trebuie să știi că aceasta este o imagine eronată, oamenii doar par mai fericiți în lumea virtuală decât sunt în realitate. Numai că aleg/selectează să posteze numai cele mai reușite poze sau selfie-uri. Efectul? Poți ajunge foarte ușor să te simți singur și nemulțumit de propria viață.

De partea mai goală a paharului, sunt specialiști care afirmă că mediul online te poate face să-ți pierzi anumite capacități – cum ar fi bogăția perceperii vocii umane, cu inflexiunile sale, cu ezitările sale. Nu mai apuci, astfel, să trăiești și aceste emoții și percepții, ci schimbul tău de emoție se rezumă doar la a citi texte bine gândite înainte de a apăsa butonul “Send”.

În timp ce mediul online îți oferă un loc de desfășurare și exprimare, acesta îți și poate sărăci experiențele.

Psihologia dezvoltării afirmă că empatia și apropierea sunt favorizate de oportunitatea de a petrece timp împreună, de a putea privi chipul oamenilor și de a încerca să le descifrezi emoțiile. Lucru pe care nu ți-l oferă mediul online sau ți-l oferă prea puțin, prin discuțiile audio-video online.

Pe de altă parte, studii recente arată că dacă ai un blog sau un vlog ori un website pe care îl folosești pentru a împărtăși și dezbate subiecte de actualitate și de interes, tinzi să devii, în timp, mai sociabil și mai degajat în interacțiuni.

Dacă, în mod activ, cauți informații online, tinzi să devii mai implicat în inițiative sociale, în mișcări sociale, în activități de voluntariat – așadar, îți poate fi mai ușor să găsești comunități de care să aparții. Și, de ce nu, mediul online îți oferă șansa să formezi tu comunități, în funcție de subiectele și activitățile asupra cărora te dedici. Și, implicit, să îți atragi propriii prieteni în aceste inițiative sau să găsești prieteni noi care să îți împărtășească pasiunile.

Mai mult decât atât, dacă ești un tânăr mai timid sau retras sau ești ignorat de cercurile populare, mediul online îți oferă ocazia să îți faci vocea auzită.

Cu toate plusurile și minusurile, mai ales în perioada de pandemie, mediul online a fost singurul tău mod de a rămâne în contact cu prietenii. Mediul online ți-a servit drept mediator – te-a ajutat să menții legătura cu cercul tău de prieteni, să împărtășești cu cel mai bun prieten ultimul meme la care ai râs sau îngrijorările pe care le-ai simțit.

Surse:

https://www.goodtherapy.org/blog/why-do-so-many-teenagers-struggle-to-form-friendships-0120184

https://www.verywellfamily.com/7-characteristics-of-a-bullyproof-friendship-460644

https://www.apa.org/monitor/2012/02/friends

https://www.psychologytoday.com/us/blog/teen-angst/201611/circle-support-message-teens-about-friendship

https://www.verywellfamily.com/girls-friendships-and-bullying-4065064

http://psychology.iresearchnet.com/developmental-psychology/social-development/friendship/

https://georgetownpsychology.com/2015/12/healthy-adolescent-friendships-long-term/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8362017/

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170927105416.htm

https://raisingchildren.net.au/pre-teens/behaviour/peers-friends-trends/teen-friendships

Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.