Mecanismele perfide ale anorexiei
![](https://adolescenti.deprehub.ro/wp-content/uploads/2021/01/Anorexia-scaled-e1611072906167.jpg)
Cât de superficial să fii să etichetezi corpul uman întocmai ca pe un iaurt?! Știi reclama aceea: ”Prea gras! Prea slab! Prea ca la țară!”? Ei bine, cu toții am auzit astfel de sintagme folosite ca etichete la adresa corpului unui om, care iese prea evident din „standardele” imposibile ale unei Barbie ce va leșina mai mult ca sigur la următoarea ieșire pe catwalk.
Însă, pentru aceia dintre noi care au înțeles cu adevărat că pur și simplu oamenii au constituții diferite, întocmai cum au o culoare a părului și a ochilor diferită, a măsura toți oamenii cu același șablon apare ca pueril.
Deși suntem bombardați zilnic în reviste și la TV cu imagini care popularizează astfel de corpuri „perfecte”, este bine să înțelegi că acestea au un scop pur comercial și că, înainte de orice, trebuie să fim oameni și să rămânem realiști.
Ok, o să spui, am înțeles eu că oamenii pot avea constituții diferite, că unii sunt scunzi, alții foarte înalți, unii sunt mai slabi și unii mai rotunzi, dar unii sunt prea de tot. O știți pe Maria? Am văzut-o la ora de sport și credeți-mă, i-am numărat cu ușurință toate coastele. Asta este tot ceva „normal”?
De aceea, astăzi îți voi vorbi despre tulburările de alimentare, iar dintre acestea anorexia și bulimia sunt cele mai cunoscute tulburări de alimentație la adolescenții din întreaga lume.
Maria noastră suferă de o tulburare de alimentație care se numește anorexie nervoasă, iar dacă o urmăriți cu atenție, probabil veți observa că are o relație obsesivă cu mâncarea, că rar este văzută mâncând și că are tendința de a crea diverse ritualuri legate de alimentație sau de mișcarea fizică, special pentru a slăbi.
Mariei îi este foarte teamă că s-ar putea îngrășa, se cântărește și se măsoară frecvent și este mereu nemulțumită de ea. Stima ei de sine este extrem de scăzută și se valorizează pe sine ca ființă umană exclusiv în funcție de greutatea atinsă. Într-un limbaj mai pretențios am spune că are o frică intensă de a se îngrășa și și-a dezvoltat un comportament persistent pentru a evita creșterea în greutate. Maria mănâncă atât de puțin încât greutatea ei este sub limita normală pentru vârsta și înălțimea ei, sub limita sănătoasă necesară pentru ca corpul ei să funcționeze corect.
Anorexia este o boală gravă, însă Maria nu poate accepta că este prea slabă, refuză să vadă consecințele negative ale autoînfometării asupra sănătății sale și continuă să numere obsesiv caloriile din farfurie. Modul în care se vede pe sine, modul în care își percepe corpul și greutatea este evident perturbat.
Se vede distorsionat și se consideră mai grasă și mai diformă decât este cu adevărat. Ar face orice să schimbe asta, drept pentru care adoptă diverse comportamente de alimentație și mișcare fizică dăunătoare ei însăși.
Unele din Mariile pe care le cunoaștem nu se limitează la a-și restricționa alimentația sau la a se învineții cu exerciții fizice excesive și adoptă modalități extreme de evacuare forțată, cum ar fi autoinducerea vomei sau folosirea abuzivă de clisme, diuretice sau laxative.
După unii cercetători, anorexia este un mecanism de reacție la perfecționism, și este suficient să ne gândim la răspândirea acestui fenomen în rândul balerinelor, ca să le dăm dreptate. Psihoterapeutul știe să ajute în astfel de situații, iar dacă anorexia are ca și cauză un eveniment traumatic, sau este însoțită de alte tulburări emoționale, ajutorul acestuia este cu atât mai necesar.
Pe lângă perfecționismul de care am vorbit mai sus, dificultățile în gestionarea stresului și sentimentele obsesiv-compulsive, Mariile noastre mai pot manifesta o îngrijorare excesivă pentru viitor și tendințe spre anxietate și depresie. Tot psihoterapeutul este cel care le poate sprijini pe aceste Marii, pentru a depăși astfel de momente.
Așadar, știind acum repercusiunile anorexiei asupra sănătății, data viitoare când dai ochii cu o astfel de Maria, încearcă să faci abstracție de toate aceste șabloane ale frumuseții fizice și amintește-ți că ceea ce vezi poate fi, de fapt, rezultatul unor mari anxietăți ori probleme de sănătate.
Arată-i înțelegere și întinde-i o mână de ajutor acestei Marii. Povestește-i despre ceea ce ai aflat din acest material, despre faptul că anorexia este o tulburare de alimentație și că necesită sprijin terapeutic. Îndrum-o către un terapeut sau spune-i de existența liniei noastre gratuite 0374.461.461 pentru a avea o primă discuție cu un specialist.
Bibliografie:
Anorexia Nervosa – https://www.msdmanuals.com/professional/psychiatric-disorders/eating-disorders/anorexia-nervosa
About Eating Disorders – http://www.anad.org/get-information/about-eating-disorders/
Anorexia: Overview and Statistics – https://www.nationaleatingdisorders.org/anorexia-nervosa
Anorexia nervosa – http://www.umm.edu/health/medical/altmed/condition/anorexia-nervosa
Anorexia nervosa – http://www.nhs.uk/conditions/anorexia-nervosa/Pages/Introduction.aspx
Anorexia – http://bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/440.html
Anorexia nervosa – https://www.helpguide.org/articles/eating-disorders/anorexia-nervosa.htm
![8 Sînziana Codruța Bejenaru. Psihoterapie](https://adolescenti.deprehub.ro/wp-content/uploads/2021/01/8-Sinziana-Codruta-Bejenaru.-Psihoterapie-e1611072715855.jpg)
Codruța Bejenaru este licențiată în drept și în psihologie și este absolventă de studii de master în dreptul afacerilor. După o activitate îndelungată ca și consilier juridic în sistemul bancar, Codruța s-a reinventat ca și psihoterapeut cu formare în psihodramă. Pasionată de psihologia aplicată, profiling, dezvoltare personală și tot felul de terapii este deschisă spre comunicare și spre lucru cu celălalt.