Efectul drogurilor asupra sănătății mentale

Ce efecte nevăzute au drogurile? Cum te afectează pe termen lung sau pe termen scurt?
În continuare vom discuta despre unele droguri “cunoscute” și efectele lor. Aceste efecte sunt susținute de cercetări așadar nu sunt o glumă proastă și nici povești de speriat copiii. Nici nu îmi doresc să te sperii, îmi doresc să fii conștient de faptul că dacă începi să le consumi cu regularitate, de cele mai multe ori intri pe un drum cu sens unic. E greu să ieși din cerc și, în majoritatea cazurilor, este și foarte dureros. E bine să știi asta înainte de a întra în horă.
Canabis
Canabisul este unul dintre cel mai frecvent utilizate droguri. Potrivit unui studiu, aproximativ 6,5% din persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 59 de ani au folosit în ultimul an.
Unii oameni iau canabis deoarece îi face să se simtă relaxați sau fericiți. Canabisul însă te poate face și anxios ori paranoic. Unii oameni pot experimenta lucruri care nu sunt reale. Acesta este un semn al psihozei induse de droguri. Unele studii au arătat că riscul de psihoză poate fi mai mare dacă consumi canabis mult timp sau îl folosești frecvent.
Dacă ai consumat canabis și simți că îți afectează sănătatea, fă o programare la un psihoterapeut cât mai curând posibil. Cu siguranță vei află mai multe despre efectele drogului și cum îți afectează viața.
Amfetamină și metamfetamină
Pe termen scurt, aceste substanțe te pot face să te simți treaz și alert. Cum te concentrezi, cum reacționezi este extraordinar, dar apoi e greu să adormi sau să te relexezi. Rămâi în această stare de alertă chiar dacă ești prea obosit pentru a procesa informația din jurul tău. Pe termen lung, amfetaminele te pot duce la anxietate și depresie. De asemenea, pot crea dependență.
Cocaină
Pe termen scurt, cocaina te poate face să te simți treaz, vorbăreț și încrezător. După ce efectul dispare, te simți obosit și deprimat. Dacă iei o doză mare, există riscul să mori.
Pe termen lung, consumul de cocaină afectează modul în care te simți, precum și relațiile cu prietenii și familia. De asemenea, cocaina creează dependență și, în timp, este probabil să ai probleme cu depresia, paranoia sau anxietatea.
Heroină
Pe termen scurt, heroina te poate face să te simți relaxat și calm. Îndepărtează durerea și îți creează somnolență. În cazul heroinei există un risc mai mare pentru supradoză decât la alte droguri. Heroina poate fi administrată în mai multe moduri diferite, inclusiv prin injectare.
Heroina este foarte captivantă și poate avea efecte grave pe termen lung. Când încetezi să o iei, este posibil să te simți deprimat și să îți fie greu să dormi. S-ar putea să simți că heroina devine mai importantă decât alte lucruri din viața ta. Acest aspect face mai dificil să îți păstrezi un loc de muncă, să mergi la școală în mod regulat și îți afectează relațiile cu familia și prietenii.
LSD
Pe termen scurt, experimentezi lucruri care nu sunt reale: vezi lucruri, auzi sunete noi, simți ceva ce nu poți simți într-o stare normală. Uneori experiența poate fi plăcută, iar alte ori poate fi înfricoșătoare sau înspăimântătoare (a bad trip). Nu știm exact efectele pe termen lung ale consumului de LSD, dar s-a observat o tendință de a dezvolta mai târziu boli psihice.
Sunt mai multe droguri despre care am putea vorbi, luând în calcul riscurile la care te poți expuse. Eu m-am rezumat la cele mai cunoscute și utilizate. Cum spuneam la început, nu îmi doresc să te sperii, ci să aduc conștientizare.
Din ce am observat până acum în practica mea, tinerii nu cunosc foarte multe informații despre drogurile pe care le iau. Cred cu tărie că dacă consumatorii ar ști mai multe despre substanțele folosite, ar fi mai atenți și poate ar alege diferit.
Dacă te afli în situația de a consuma droguri și îți dorești să afli ce te împinge către astfel de alegeri, care sunt efectele pe termen lung și cum ar trebui să abordezi situația, poți discuta cu un Psihoterapeut.
De asemenea, îți recomand să mergi la un grup de terapie cu consumatori de vârste apropiate ție. De regulă este útil să auzim și alte experiențe ale unor oameni pregătiți să se deschidă și să împărtășească ceea ce trăiesc. În primul rând, nu te vei mai simți atât de singur și, în al doilea rând, vei afla noi modalități de a face față provocărilor de zi cu zi.

Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.