Drumul către dependența de alcool

Ești tânăr și vrei să te distrezi. Te afli la o petrecere și vezi cum cei pe care poate-i admiri în secret n-au trac, n-au emoții, par că nu se simt stânjeniți sau stingheri în a invita pe cineva la dans sau în a trata cu indiferență anumite priviri îndreptate constant către ei.
Ai vrea și tu să te simți liber și stăpân pe tine, să nu-ți pese de nimic și să dansezi în mijlocul încăperii, să fii pe deplin în largul tău. La bufet sunt tot felul de băuturi, pe alese, dar tu le alegi pe cele alcoolice și asta fiindcă te gândești că vrei și tu să vezi cum este, ai auzit că alcoolul ar mai diminua din emoții, ți-ar mai da puțin curaj. Așa că decizi să stingi emoția cu alcool.
Ai la îndemână atâtea – vin, bere, tărie – și poate alegi doar pe una dintre ele în a-ți fi aliat sau poate le amesteci consumând-le pe toate. Din moment ce alcoolul poate să-ți alunge neliniștea, nici nu-ți mai pasă, distracție să iasă.
Într-o bună zi descoperi, însă, că nu mai poți funcționa fără să apelezi la acest „prieten” – alcoolul. Dacă stai să te gândești bine, alcoolul te împinge de la spate să faci nu numai lucruri despre care nu te credeai în stare, ci și lucruri de care ți-e rușine, iar asta nu este tocmai plăcut. Da, ți-a dat curajul de care aveai nevoie pentru a invita la dans pe cine dorești, dar, în schimb, ți-a luat judecata limpede și echilibrul.
Observi cum din persoana care vorbea limpede și așezat ajungi să nu mai poți lega frazele pe înțeles ori să provoci în jurul tău reacții din cele mai puțin dorite. În plus, din pricina tulburărilor de coordonate îți este din ce în ce mai greu sa-ți menții echilibrul la dans.
Poate este momentul să te oprești un pic și să analizezi situația ținând cont că un consum excesiv de alcool poate duce la:
- Stări de greață, vărsături, crampe musculare;
- Amorțeli și durere la nivelul membrelor, care în termeni medicali poartă numele de neuropatie periferică alcoolică;
- Tulburări de vedere din cauza efectului toxic asupra nervului optic;
- Tulburări de anxietate și chiar depresie;
- Afectarea funcțiilor creierului pe termen lung.
Acum că ai analizat situația și ți-ai dat seama de aceste lucruri, ai făcut deja un prim-pas în lupta împotriva dependenței de alcool. Pe acest nou drum poate vei primi ajutor din partea familiei, a prietenilor, a unui terapeut, însă cel mai important ajutor este cel venit de la tine însuți, din dorința de a merge mai departe în viață fără să te clatini sau înclini, din lipsă de echilibru.
Odată ce vei fi reușit să învingi lupta cu alcoolul, mintea ți se va limpezi și vei redeveni tu, așa cum ești cu adevărat, așa cum îți place sau poate încă nu îți place pe deplin, dar măcar te simți ca fiind din nou la cârma vieții tale.

Cătălina Alexandru-Stoicescu este psiholog clinician, psihoterapeut specializat în analiză de tip jungian, cu experiență în psihopedagogie și lucrul cu copiii, consiliere psihologică și dezvoltare personală. A lucrat atât cu tineri, cât și cu adulți aflați în situații dificile: anxietate, depresie, atac de panică, insomnii, tulburare obsesiv- compulsivă, tulburare de personalitate. De asemenea, Cătălina are experiență în lucrul cu copiii cu TSA (tulburare din spectrul autist). În activitatea din cabinet, pune pe primul loc ascultarea activă, alături de empatie și ghidaj, pentru înțelegerea dinamicii sistemului psihic și optimizarea personală a clientului.