Diabetul și impactul psihologic în viață ta
Dacă suferi de diabet sau ai pe cineva apropiat cu această afecțiune, știi ce este și care sunt implicațiile acestei boli. Dacă însă nu ai nicio idee despre diabet, îți spus eu repede ce reprezintă: un grup de tulburări metabolice caracterizate prin hiperglicemie, cu evoluție progresivă către apariția unor complicații cronice caracteristice.
Te întrebi ce are a face diabetul cu psihologia? Te cred că ai confuzii. Sunt aici să îți dau cât mai multe informații.
Diabetul este o afecțiune pe viață, fără un remediu de vindecare, însă există metode din ce în ce mai moderne prin care oamenii pot controla impactul acestei afecțiuni în viețile lor.
Fiind o afecțiune “pe viață”, diabetul ajunge să fie un stil de viață – și e bine să îl poți privi din această perspectiva. Este un stil de viață diferit față de cel am majorității oamenilor.
Eu zic să le luăm pe rând și să vorbim despre fiecare:
De ce se schimbă viața socială?
Dacă diabetul este descoperit la vârsta pre-adolescenței sau adolescenței, când nevoile sociale sunt în floare și în plină descoperire, viața socială cu siguranță va avea de suferit. Focusul va fi pe transformările fizice și adaptarea la noul context de viață și nu la a-ți face prieteni. Mai mult de atât, nu poți mânca chiar orice și oricând, fără să faci o doză de insulină.
Este dificil chiar și să îți faci insulină, să îți iei glicemia și să îți păstrezi niște prieteni. Te simți diferit și schimbarea e bruscă și mare. Parcă alegi să nu mergi la petreceri pentru că cine știe cum te vei simți.
Părinții au tendința să fie hiper – protectivi, să dorească să controleze tot în viața ta: de la mâncare până la locurile și orele pe care le petreci cu alți oameni de aceeași vârstă. Ce să faci în acest context ? Caută un grup de terapie de suport pentru adolescenți cu diabet. Astfel vei cunoaște oameni noi, vei află modalități de adaptare la noul stil de viață și vei vedea că nu ești singurul cu această afecțiune.
Cum se schimbă prioritățile?
Hainele, machiajul, interesul pentru sexul opus, prietenii sunt puși în planul doi când în viața ta apare o problemă de sănătate precum diabetul. Devii interesat de reglarea glicemiei, de reacția organismului la insulină, de alimentele cu eliminare lentă sau rapidă de zahăr – lucruri la care nu se gândesc colegii tăi.
E posibil să simți că nu te mai integrezi, că tu nu mai ai aceleași interese ca toată lumea și așa este, privit dintr-un anumit unghi. Totuși, viața merge înainte! Ai un prieten bun pe care l-ai îndepărtat? Scrie-i că vrei să vă vedeți. Ai refuzat toate invitațiile la petreceri? Fii pe fază pentru următoarea petrecere și mergi și tu.
Cum apare teama de moarte?
De regulă diabetul este diagnosticat în urma unei crize sau unei come diabetice. Un astfel de eveniment te zdruncină destul de bine pe tine și pe părinții tăi. Așadar, tu poți rămâne cu o teamă că acest lucru să nu se mai întâmple și începi sau încerci să controlezi cam tot din jurul tău. Dacă nu faci tu asta, sigur ai niște părinți care încearcă să controleze tot pentru ca tu să fii în siguranță. Dezavantajul controlului excesiv este că îți ia din cheful și pofta de a trăi cu adevărat în realitate, de a fi prezent în moment. Omoară toată spontaneitatea și viața devine ușor anostă.
Dragă adolescentule, de ești în acest context, îmi pare rău că treci prin asta! Să știi că există viață plină de bucurii și distracții chiar dacă ai diabet. Este un alt stil de viață, dar tu te poți bucura la fel ca toți ceilalți oameni și poți experimenta absolut tot ce îți dorești.
Dacă tu sau familia ta aveți nevoie de sprijin emoțional, nu uita că sunt specialiști care vă pot ajuta să schimbați perspectiva. De asemenea, nu uita că există grupuri de suport cu oameni ca ține. Acolo poți găsi sprijin, dar si prieteni noi.
Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.