Donează!

Despre sexualitate. Ce este normal și ce este tulburare?

Sexualitatea este un act natural. Cu toții facem sex, fără a fi ceva ieșit din comun.

Haide să vedem împreună câteva aspecte interesante despre prezența sexului în dezvoltarea noastră.

Ce este comportamentul sexual normal?

Un comportament sexual normal înseamnă ca tu să simți, să gândești și să te manifești conform vârstei la care te afli.

Sexul începe încă din uter. Oricât de greu este de crezut, există imagini cu ultrasunete care arată fetușii masculini cum se masturbează. Și mai mult decât atât, sexul continuă, în unele cazuri, chiar după vârsta de 70 de ani.

Sexualitatea unui copil între 0 și 5 ani este limitată la corp. Când ai stat 9 luni în uter, care este un mediu închis, pielea ta nu a luat contact cu niciun obiect străin. De aceea, când ieși din uter și intri în contact cu mediul exterior, pielea ta începe să simtă plăcere, începe să simtă atingeri, descoperă lumea. Și este foarte sensibilă deoarece nu te poți folosi de ochi, momentan.

Începi să îți descoperi prezența organelor genitale în momentul în care părinții te curăță pentru a-ți schimba scutecele.

Cine ești tu ca gen începe să se formeze pentru că părinții tăi încep să îți cumpere haine roz sau albastre, mașinuțe sau păpușele și încep să se joace cu tine diverse jocuri specifice băieților sau fetelor.

Când mai crești și deja mergi spre 2-5 ani, începi să devii curios sau curioasă despre corpul tău. Începi să pui întrebări: „Uite ce am eu, fata sau băiatul ce are?”. Începi să îți atingi organul genital din când în când. Câteodată, este posibil chiar să te și freci de anumite obiecte sau persoane cu el. Și este perfect normal. Este organul tău pe care îl descoperi acum. Poate câteodată faci asta în public, în prezența altor persoane.

Când ajungi deja la 6-11 ani, sexualitatea se manifestă prin joculețe. Începi să te joci cu persoane de sex opus. Băieții fugăresc fete, fetele îi fugăresc înapoi. Devii din ce în ce mai curios sau curioasă de corpul tău. Începi, în diverse jocuri (leapșa, lapte gros, mama și tata etc.), să îi pipăi pe cei de sex opus, dar atât timp cât sunt de vârsta ta, este în perfectă normalitate. Este o ocazie extraordinară să descoperi și să înveți ce sunt granițele personale, ce e consimțământul și ce înseamnă intimitatea.

Dacă ești băiat, deja descoperi plăcerile organului tău și începi să te masturbezi până la orgasm, dar fără ejaculare, deoarece sperma încă nu este sintetizată. În schimb, poți ejacula un lichid semi transparent și vâscos.

Dacă ești fată, descoperi plăcerea oferită de clitorisul tău mai târziu, spre 11 ani.

Masturbarea vine acum cu multă rușine de a nu fi descoperit sau descoperită și de aceea tinzi să te ascunzi de adulți sau să te încui în camera ta ori în baie.

Odată ce ajungi la adolescență, dacă ești fată, deja ai ciclu menstrual, descoperit la vârsta de 8 ani și deja ai semne de păr pubian.

Dacă ești băiat, deja ejaculezi spermă.

Ca fată, te poți simți stânjenită odată cu apariția sânilor, deoarece atrag atenție, tachinări și critica altor fete.

Ca băiat te poți simți neîndreptățit dacă prietenii tăi se dezvoltă mai repede decât tine.

Deși mulți adulți nu vor să accepte, majoritatea adolescenților, și te poți încadra și tu, fac sex începând cu 15 ani, pe ascuns. Deși există și cazuri în care fac sex mult mai târziu.

Dacă ești fată, poți să ai chiar atracție față de alte femei, și este perfect normal în perioada asta deoarece se produc multe schimbări hormonale.

Acum poți descoperi comportamente și sentimente în directă legătură cu sexualitatea. Poți simți atracție intensă, sentimente de atracție romantică, apar primele fenomene de „îndrăgosteală”.  Dar odată cu sexul vin și două mari semna de alarmă: BTS și sarcinile nedorite.

Este probabil să fi auzit mulți prieteni care îți spun „Bă, atât timp cât nu îți dai drumul în interior, nu o  poți lăsa însărcinată”. Lucru care e fals pentru că există o șansă mică să o lași însărcinată. Cum? Mai știi lichidul acela pe care îl eliminai când aveai între 6 -11 ani? Acel lichid care se numește pre-seminal, se elimină încet în timpul sexului pentru a-ți lubrifia penisul. Femeile nu sunt singurele care se lubrifiază. Acest lichid poate conține spermatozoizi.

Bolile cu transmisie sexuală sunt multiple: de la HIV la gonoree, sifilis etc., unele dintre ele putând fi contactate și prin atingere piele pe piele.

Cea mai buna metodă contraceptivă este prezervativul. Pastilele anti-concepționale pot provoca probleme hormonale majore pe termen lung, dereglări ale ciclului menstrual sau chiar cancer și chisturi.

Anormalitatea este orice comportament prin care nu mă comport specific vârstei mele și prin care în același timp îmi fac rău mie, îi deranjez pe ceilalți sau îi rănesc.

Accentul pică foarte mult pe consimțământ.

Un comportament anormal este hipersexualizarea. Când consideri că absolut orice gest pe care îl face sexul opus este pentru a face sex cu tine sau când singurul lucru pe care îl vrei este acela de a face sex și atât. Tendința aceasta apare pentru că nu ți s-a vorbi despre sexualitate, motiv pentru care o consideri ceva special de făcut, ceva ce nu toți fac.

Comportamente anormale în sex pentru vârsta adolescenței sunt:

  • a spiona pe cineva în timp ce se dezbracă sau în timp ce se masturbează sau face sex, fără acordul lor;
  • a-ți arăta organul genital în public pentru a primi atenție sau pentru a-i tachina pe ceilalți;
  • a te freca de alți oameni cu organul genital fără acordul lor pentru a te simți în putere;
  • a fi de acord să simți umilință în timpul actului sexual;
  • a răni, a batjocora sau a agresa pe cineva în timpul actului sexual;
  • a avea obsesii față de obiecte sau chiar a deveni dependent de pornografie.

Una dintre cele mai grave anormalități este pedofilia. Însă, dată fiind vârsta la care te afli, cumva îți este frică să te angajezi în relație cu o persoană minoră, de 16 ani, dacă tu ai 18. Stai liniștit, pentru a te încadra la pedofilie, diferența de vărstă trebuie sa fie de peste 5 ani.

Sexul nu este despre a-l umili pe celălalt sau despre a demonstra cum ești în pat. Sexul este despre a fi împreună cu partenerul și a împărți plăcere reciprocă.

Cu cât conexiunea emoțională este mai puternică, cu atât sexul este mai plăcut.

Andrei Stoica este psiholog clinician, psihoterapeut experiențial și psihosexolog. Absolvent al Universității din București și al Institutului Sper, abordează problematica tulburărilor de personalitate și a nevrozelor într-un mod holist, axat pe unificarea tuturor aspectelor unei persoane pentru a putea fi și a se putea menține într-o relație autentică cu ea însăși. Ca psihosexolog, abordează problemele psihologice din sfera sexualității, atât pe simptom, cât și pe cauza lor profundă. “Viața este reală și vie doar atunci când Eu Sunt!”.