Donează!

Dependență de jocuri online

Observăm la nivel macro corelații între jocuri și depresie, anxietate, singurătate. Toate pot fi documentate și susținute cu cercetări din ultimii ani. Ce ne scapă uneori este că un copil sau adolescent dezvoltă o dependență de acele jocuri și nu poate să renunțe la ele chiar dacă vizibil îi fac rău.

La fel ca în adicția de alcool, jocurile online pot deveni singurul univers al unui adolescent. Locul unde se simte bine, locul unde se stresează, locul unde câștigă sau pierde, locul unde își face prieteni.

Privit din unghiul asta pare mai greu să renunți la jocuri sau să judeci pe cineva că stă aproape tot timpul în față unui ecran. Pentru că uneori jocul nu mai e o joacă, DSM-5 a adus în vederea specialiștilor, dar și a celor care consumă, câteva simptome care pot fi evaluate.

Dacă bifezi cel puțin cinci din cele de mai jos, este momentul să iei în considerare să mergi la un Psiholog.
 • Te gândești la jocuri tot timpul sau foarte mult timp
 • Te simți rău când nu poți juca
 • Trebuie să petreci tot mai mult timp jucându-te pentru a te simți bine
 • Nu poți renunța sau chiar juca mai puțin
 • Nu vrei să faci alte lucruri care îți plăceau
 • Ai probleme la locul de muncă, la școală sau acasă din cauza jocurilor
 • Joci în ciuda altor probleme
 • Minți oamenii apropiați despre cât timp petreci jucând
 • Folosești jocurilor pentru a trece peste stările proaste sau sentimentele neplăcute.
Poate că este un moment bun în viață ta să începi să îți pui câteva întrebări. Jucatul a devenit o necesitate? Este mai important decât relația cu ceilalți, școală sau orice ai vrea să faci ? Sunt jocurile online o formă în care eviți contactul cu ține însuți, cu adevăratele probleme din viață ta?

Ce poți face:

 • Setează o durată rezonabilă de timp pentru a te juca și respect-o indiferent de momentul jocului.
 • Ține telefonul, tableta sau laptopul în afară dormitorului, astfel nu vei fi tentat să joci noaptea.
 • Fă activitate fizică în fiecare zi. Încearcă lucruri noi în materie de exerciții fizice, așa găsești și ceea ce îți place.

De cele mai multe ori este greu să vezi când o problemă este la tine. Când ceva devine o obișnuință este cu atât mai greu să privești din exterior, să te dai un pas în spate și să te observi. Dacă cei din jurul tău (prieteni și familie) îți spun că faci un exces și te regăsești în unele dintre criteriile de mai sus, poate că e totuși prea mult.

Cere ajutor mergând la un Psiholog sau cel puțin discută cu părinții tăi pentru că ei pot găși soluții de ajutor. Studiile privind eficiența psihoterapiei în tratarea dependenței de jocuri online sunt la început, cu toate acestea sunt metode eficiente care au dat rezultate în multe cabinete de psihoterapie.

Dacă ești în liceu, ai lucruri minunate de descoperit în viață reală și multe experiențe de trăit. Mi-ar plăcea să îți aud povestea și cum te descurci.

Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.