Donează!

De ce EU sunt victima bullying-ului?

Probabil ți-ai pus această întrebare. De ce, de ce, de ce ? Oare fac eu ceva greșit? Oare chiar nu sunt bun/ă de nimic? Oprește-te chiar acum din aceste întrebări care par să fie ca o melodie pusă pe repeat, de unde nu vine niciun răspuns!

Nu știu eu să îți spun dacă e ceva în neregulă cu ține, însă știu cum te simți dacă tu ești victima bullyingului. Ești mereu speriat, deprimat, îți e teamă de ce ar putea să zică sau să facă agresorul, te simți total lipsit de putere și resurse și ușor începi să crezi că meriți să treci prin toate astea că oricum nu e nimic de ține.

Dacă te întrebi “de ce eu?” îți spun că poți formula întrebarea puțin diferit și poate vine un răspuns. Întrebarea ar putea fi: “Ce mă face să nu acționez nicicum când sunt agresat ?” sau “Cum mă pot apăra ?” sau “Ce din comportamentul meu mă face să par o victimă?”.

În literatură și în practică am găsit câteva caracteristici ale victimelor bullying-ului. Poate te vor ajuta să descoperi dacă ai undeva de lucrat pentru a depăși și a opri posibilii agresori de la școală sau din grupul de amici.

  1. Personalitate nesigură

Copiii care par supuși, pasivi și anxioși sunt mai susceptibili de a fi hărțuiți decât copiii care nu prezintă aceste trăsături. Unii cercetători cred că lipsa de asertivitate și securitate a unui copil ar putea servi drept indiciu pentru agresori că sunt „victima perfectă”.

  1. Acceptare redusă în grupuri sociale

Copiii fără prieteni sau cu foarte puțini prieteni sunt adesea victimele unui agresor. În filmele americane este clasicul rol al adolescentului care ia singur masa de prânz.

Acesta poate fi un cerc vicios deoarece, adolescenții care sunt hărțuiți, sunt respinși de către grupuri pe motiv că “strică imaginea grupului” sau chiar membrii grupului se tem că vor atrage atenția agresorului asupra lor și astfel, din frică, resping un posibil prieten.

  1. Perceput ca “diferit”

Îți place să fii puțin diferit, totuși nu total ieșit din peisaj pentru că atragi atenția. Ei bine, dacă ai o caracteristică fizică, emoțională sau socială care iese din context, asta ar putea fi ca un magnet pentru bully. Caracteristicile diferite pot fi: slab/gras, înalt/scund, blond/brunet, cu ochelari, emotiv, sensibil etc. Așadar, absolut orice e diferit de media grupului sau clasei poate fi considerat motiv de intimidare sau agresivitate.

Tot aici intră și adolescenții cu nevoi speciale sau proveniți dintr-o minoritate religioasă, etnică sau culturală.

  1. Părinți hiper-protectivi

Părinții victimelor bullyingului au tendința de a fi prea protectivi încercând să creeze acasă un mediu social pentru copilul lor. Este minunat că au intenții bune și se străduiesc să își ajute copilul, dar drumul spre iad este pavat cu bune intenții. A ieși din mediu social și a crea unul steril acasă nu este o soluție pentru un adolescent care are nevoie de mediu social și auto descoperire.

În final, sper că aceste caracteristici te-au ajutat să te identifici sau să te contra-identifici. Chiar dacă simți că te încadrezi într-una din categoriile de mai sus, să știi că nu este nimic în neregulă cu ține. Poate că în unele situații poți lucra cu ține și să înveți să faci față sau chiar să contracarezi un bully.

Nu uită că poți apela oricând linia noastră gratuită de suport psihologic 0374.461.461 pentru a cere sprijinul unui specialist.

Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.