Cum știu ce facultate să aleg când pare că nu mă pricep la nimic
Acest subiect pare unul foarte sensibil și… sincer te înțeleg. La vârsta ta aveam emoții pentru fiecare pas pe care-l făceam, însă era normal ceea ce simțeam la fel de normal cum este și pentru tine acum.
Așadar, te încurajez să tragi aer în piept și să-ți aduci aminte că și alții au trecut pe acolo, iar asta înseamnă că, până la urmă, nu este chiar așa dificil.
Este important să știi că viața este o călătorie formată din experiențe diferite și că deciziile pe care le iei o influențează. Totul depinde doar de ce îți dorești tu să faci.
Cine spune că nu ești pregătit să faci alegeri? Cine spune că nu te pricepi la nimic? Este doar o părere sau o realitate? La cine te raportezi când crezi asta? La ce se referă mai exact? Din punctul meu de vedere, nu există om care să nu știe să facă ceva, oricât de nesemnificativ ar părea acest ceva.
Iată ce îți propun să faci ca să identifici tot ceea ce știi și ceea ce nu știi: notează tot ce faci în fiecare zi din viața ta la acest moment, de la cele mai banale activități până la cele mai complicate, de când te trezești până când te culci. Apoi, adresează-ți următoarele întrebări:
Vreau să urmez o facultate sau mă atrage o meserie? Ce este potrivit pentru mine? Din punct de vedere financiar, am toate resursele pentru a putea face o facultate sau nu? Care sunt opțiunile reale pe care le am?
Pentru a avea o mai mare claritate cu privire la drumul pe care vrei să-l urmezi, te voi invita să faci câțiva pași după ce vom clarifica niște informații importante:
DEX- VALOÁRE, valori, s. f. I. 1. Proprietate a ceea ce este bun, dezirabil și important; p. restr. lucrul bun, dezirabil, important ca atare (adevărul, binele, frumosul); importanță, însemnătate, preț, merit.
Altfel spus, valoarea este ceva în care tu crezi, o stare umană cu care te raportezi la o situație. Spre exemplu, pentru mine trei dintre cele mai importante valori sunt: adevărul, responsabilitatea și iubirea. La tine care sunt?
DEX-NÓRMĂ, norme, s. f. 1. Regulă, dispoziție etc. obligatorie, fixată prin lege sau prin uz; ordine recunoscută ca obligatorie sau recomandabilă, ◊ Normă morală (sau etică) = model sau recomandare privind respectarea principiilor, îndeplinirea datoriilor și regulilor morale. Normă juridică = regulă de conduită cu caracter general și impersonal, emisă de organele de stat competente, a cărei aplicare poate fi asigurată prin constrângere. (exemplu) ♦ Totalitatea condițiilor minimale pe care trebuie să le îndeplinească un sportiv pentru a putea obține un titlu, o calificare etc.
Norma este o regulă pe care tu o respecți și pe care te bazezi. Pentru mine, două dintre cele mai importante norme sunt: să-mi respect promisiunile și să am grijă cum mă port cu cei din jur știind că voi fi și eu tratată la fel.
Pașii pe care ți-i recomand:
- Care sunt valorile și regulile pe care le respecți și după care te ghidezi?
- Care sunt lucrurile care îți plac? Îți place să le admiri când le fac alții sau când le faci tu? Pune pe hârtie tot ce îți vine în minte, chiar dacă activitatea respectivă pare banală.
- Care sunt activitățile care nu-ți plac? Când le fac alții sau când le faci tu? Scrie pe hârtie tot ce se încadrează în zona asta.
- Identifică din tot ce ai scris până acum care sunt domeniile de interes pentru tine și care pot fi tratate ca oportunități de luat în seamă.
- Așterne pe hârtie tot ce poate fi considerat avantaj și dezavantaj al acelor domenii de interes.
- Fă o listă de priorități pornind de la cel mai atrăgător domeniu până la cel mai puțin atrăgător.
- Abandonează pentru o zi-două tot ce ai lucrat și lăsă informația să se așeze.
- În acest timp de pauză te invit să îți ocupi timpul cu un exercițiu. Alege două persoane din familia ta, două persoane din colegii tăi, două persoane care te cunosc mai puțin (amici sau întâlnite ocazional). Cere-le frumos să-ți scrie: care sunt punctele tale forte pentru care te apreciază, care sunt punctele tale slabe unde mai ai de lucrat, ce consideră că faci cu ușurință și naturalețe, în ce domeniu te-ar vedea lucrând.
- Ia toate răspunsurile primite și așază-le grupat pentru a vedea cât de apropiate sunt părerile acestora. Mărește-ți lista cu domenii pe baza feedback-ului primit de la persoanele care te cunosc mai mult sau mai puțin. Fiecare părere contează și toate la un loc. Îți vor arăta cum te privește lumea în care trăiești.
- După cele două zile de pauză, uită-te peste tot ce ai lucrat, ca și cum ai vedea pentru prima oară cele scrise acolo. Trage niște concluzii.
Și nu în ultimul rând, mai am încă două recomandări pe care ai putea să le iei în calcul:
- Stai de vorbă cu exemplele de adulți din viața ta și evaluează împreună cu ei toate informațiile aflate. Sau cu un terapeut. Cu siguranță vei avea cel puțin un punct de plecare pentru călătoria ta spre ceea ce îți dorești să faci în viață! Perspectivele reale pe care le ai îți vor aduce idei clare despre ceea ce îți dorești, știind că aceste opțiuni se pot modifica pe parcursul vieții tale în raport cu mediul sau contextul în care te afli.
- Trăiește din plin alegerile pe care le faci și dă-le energie și viață. Astfel ele se vor transforma în realitate. Fiecare experiență este unică și vei ști dacă alegerea făcută este ceea ce te reprezintă.
Să-ți fie de folos, tinere!
Adriana Frățilă este studentă în anul III la Universitatea Titu Maiorescu din București, coach transformațional și regional manager în organizații de peste 18 ani. Este absolventă de studii de licență în relații publice și comunicare cu master în resurse umane, în cadrul S.N.S.P.A. Ca și coach certificat ANC, lucrează cu persoane care caută să descopere cine sunt și cum pot maximiza potențialul pe care îl au în timp ce, din pălăria de manager și formator organizațional, dezvoltă vânzători și manageri în cadrul domeniului de asigurări de viață. Este pasionată de oameni și de cum le poate fi de folos acestora.