Donează!

Cum știi dacă ești o victimă a abuzului. Despre neglijență.

În cele mai multe cazuri, un abuz este comis de către un membru al familiei, o rudă sau prieteni apropiați – adică de către persoane în care ai încredere. De aceea devine esențial să urmărești semnalele care pot indica faptul că ești victima unei forme de abuz:

  • simți să te retragi și să te sustragi de la activități obișnuite;
  • apar schimbări în comportamentul tău – poți deveni chiar agresiv și furios – sau apar schimbări la nivelul performanțelor tale școlare/academice (note mai mici), chiulești de la ore/cursuri;
  • se instalează depresia, anxietatea, teama (tresari la orice atingere);
  • încrederea în tine și stima de sine sunt afectate;
  • refuzi sau te împotrivești să mergi acasă;
  • ai gânduri sau încercări de a fugi de acasă;
  • ai un comportament nesăbuit, rebel, sfidător la adresa celor din jur;
  • îți faci rău singur (autovătămare) sau ai tentative de suicid.

Știai că neglijența este o formă de abuz? Și una destul de greu de identificat, deși are consecințe printre cele mai severe și de durată. Neglijența se referă la eșecul constant în a primi îngrijirea fizică și psihologică de care ai nevoie, cu urmări în dezvoltarea ta armonioasă.

Semnele neglijării includ foame constantă (poți ajunge să furi mâncare de la alte persoane), aspect fizic neîngrijit, greutate sub cea normală. Neglijența înseamnă eșec în a primi mâncare, adăpost, afecțiune, supraveghere, educație, îngrijire medicală. Comportamentele care pot indica un abuz prin neglijență: te plângi constant de oboseală, ai puțini prieteni, declari că ești adesea lăsat singur sau nesupravegheat, menționezi că ai anumite suferințe/dureri de care nu se ocupă nimeni.

Semnele că un părinte este neglijent în ceea ce te privește includ și lipsa interesului față de binele tău sau față de progresul pe care îl faci. Deși nu este o scuză pentru comportamentul unui abuzator, trebuie să menționăm că acesta poate avea nevoie de ajutor la rândul său. Abuzul poate apărea odată ce problemele de zi cu zi devin prea apăsătoare pentru cei care îl comit – fie din cauza problemelor financiare, psihice, abuzului de substanțe sau consumului de alcool.

Pe lângă urmările fizice, neglijența, ca formă de abuz, poate duce la dezvoltarea de traume emoționale, probleme în a relaționa cu oamenii, în a avea încredere și, ulterior, în a avea relații de lungă durată.

Este important să știi că poți depăși traumele dezvoltate de abuz. Cu ajutorul persoanelor apropiate, cu ajutorul cercului de prieteni, al rezilienței (adică al capacității de a trece peste evenimentele negative din viață). Uneori, însă, te poți confrunta cu anumite complicații, ca urmare a abuzurilor, cu probleme care pot dura ani de zile. Vorbim aici despre:

  • din punct de vedere fizic: poți dezvolta dizabilități fizice, dificultăți de învățare, de concentrare, poți consuma diverse substanțe;
  • din punct de vedere comportamental: delincvență sau comportament violent, retragere în sine, tentative de suicid sau autovătămare, sarcini nedorite, probleme la școală sau întreruperea școlii, abilități sociale și de relaționale limitate;
  • din punct de vedere emoțional: stimă de sine scăzută, dificultăți în a începe relații (de prietenie, intime) sau în a le păstra, lipsa încrederii în ceilalți, percepție greșită despre ce înseamnă să fii părinte, toleranță scăzută la frustrare, percepția că violența în familie sau în relații este normală;
  • din punct de vedere psihic: probleme cu somnul, tulburări alimentare, tulburări de personalitate, depresie, tulburări de anxietate, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), tulburări de atașament .

Învață să urmărești semnalele care pot indica o formă de abuz. Învață să îți observi reacțiile emoționale și corporale, întreabă-te în ce măsură te simți văzut, auzit, iubit, respectat. Tu contezi, la fel și nevoile tale.

 

Surse articol:

https://www.educare.co.uk/news/child-abuse-and-neglect:-the-four-main-types

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/child-abuse/symptoms-causes/syc-20370864

https://www.verywellfamily.com/what-is-emotional-child-abuse-4157502

https://www.healthline.com/health/child-neglect-and-psychological-abuse

https://www.medicalnewstoday.com/articles/241532

https://aifs.gov.au/cfca/publications/effects-child-abuse-and-neglect-children-and-adolescents

https://kidshelpphone.ca/get-info/family-abuse-what-it-is-and-how-to-identify-it/

https://kidshelpline.com.au/parents/issues/understanding-child-emotional-abuse

https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/What-to-Know-about-Child-Abuse.aspx

https://www.psychologytoday.com/us/conditions/child-abuse

Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.