Donează!

Cum să recunoști abuzul emoțional

Abuzul emoțional mai este cunoscut sau folosit sub denumirea de abuz psihologic sau abuz verbal. Este forma de abuz cel mai des întâlnită în cazul copiilor și adolescenților.

Când vorbim de abuz emoțional vorbim despre acțiunile, comportamentele și cuvintele repetate ale părinților, îngrijitorilor sau ale altor figuri importante care au un impact psihologic negativ asupra ta.

Această formă de abuz ia naștere în momentul în care ești expus în mod constant la cuvinte și tratamente care te fac să te simți inadecvat, neiubit, fără nicio valoare. Pe termen lung, aceste emoții au o încărcătură puternică: dezvoltarea ta emoțională, bunăstarea și stima de sine sunt printre cele mai afectate.

Concret, abuzul emoțional se ascunde sub forma următoarelor replici sau comportamente:

  • nu ești lăsat să îți exprimi părerile și punctele de vedere;
  • ești ridiculizat, luat în râs, insultat;
  • primești amenințări și se țipă la tine;
  • ți se spune că nu ești bun de nimic sau că ești o greșeală;
  • îți este batjocorit modul în care te exprimi sau vorbești;
  • ești șantajat emoțional (ai parte de tot felul de condiționări);
  • ți se interzice relaționarea cu prieteni, colegi sau alte persoane importante ție;
  • ești expus la abuzul fizic sau emoțional la adresa altor persoane;
  • prin bullying (intimidare, hărțuire);
  • prin refuzul de a ți se oferi dragoste, îndrumare și sprijin.

Consecințele abuzului emoțional sunt serioase și pot persista chiar și la maturitate. Printre consecințele cele mai severe și durabile se numără:

  • Probleme de atașament. Modul în care ai interacționat cu figurile importante ale copilăriei tale și felul în care ele au fost disponibile și receptive la nevoile tale fizice și emoționale îți vor defini imaginea de sine și relaționarea cu ceilalți. Dacă nu te-ai simțit văzut, iubit, îngrijit, sprijinit, atunci ești predispus la a avea probleme ce țin de intimitate, dificultăți în a gestiona conflictele și, în general, relații cu tot felul de provocări.
  • Probleme sociale și de comportament.
  • Preluarea comportamentului abuziv. Fără intervenție de specialitate (psiholog, consiliere psihologică și altele), victimele abuzului emoțional sunt predispuse la a prelua acest comportament, spre deosebire de cele care nu au fost expuse abuzului.
  • Probleme psihice și suicid. Dacă ai fost abuzat emoțional, ești mai predispus la a avea episoade depresive sau depresie, anxietate. Oamenii cu un istoric îndelungat de abuz emoțional dezvoltă interes pentru suicid și tentative de suicid.

Abuzul emoțional este greu de măsurat sau cântărit, nu este la fel de evident precum o cicatrice sau o vânătaie. Observi că poate însemna de la insulte și ridiculizare, până la indiferență și lipsa sprijinului emoțional. Iar pentru că personalitatea ta, întreaga ta ființă este încă în formare, tu ajungi să interiorizezi aceste vorbe și comportamente. Ajungi chiar să crezi că asta e normalitatea.

Din acest motiv, foarte multe cazuri de asemenea abuz nu sunt raportate – pentru că ajungi să crezi că așa e firesc să fii tratat. Dar tu simți că asta nu e normalitate, nu poate fi. Și atunci trebuie să îți găsești curajul să te exprimi și să cauți sprijin în persoane care au dovedit că-ți vor binele sau în persoane și organizații care se dedică victimelor abuzului emoțional.

Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.