Donează!

Cum îmi dau seama la ce sunt bun?

Ce vrei să faci când o să termini liceul?

Cum speri că va arăta viața ta din punct de vedere al carierei?

Probabil, părinții, profesorii sau colegii te tot provoacă să te gândești la aceste lucruri, iar tu nu ai încă un răspuns și nu știi nici măcar de unde să începi. În acest articol vei găsi câteva sugestii care să te ajute să îți dai seama la ce anume ești bun, ceea ce este foarte important atunci când dorești să iei decizii majore în viața ta.

  1. Ce abilități sau interese te-au ajutat să ieși în evidență?

În copilărie și preadolescență cu siguranță ai început să dezvolți anumite abilități în funcție de lucrurile pe care îți place să le faci. În plus, ceea ce o să te ajute să îți dai seama care sunt aceste aptitudini, sunt observațiile celor din jur. Gândește-te pentru ce anume ești apreciat/ă în familie, la școală, la activități extrașcolare.

Poate se știe despre tine că scrii texte frumoase sau ești priceput/ă la a construi sau repara lucruri (ești interesat/ă de cum funcționează lucrurile, de părțile componente, de cum se asamblează obiectele, de seturi LEGO) ori te atrag jocurile pe calculator (ai o dexteritate care te ajută să înveți rapid orice joc nou), cărțile, pictura, un anumit sport.

Gândește-te ce anume este reprezentativ pentru tine sau ce primești cadou de obicei în legătură cu pasiunile tale și fă o listă cu toate aceste lucruri!

  1. Ce te-a ajutat să ai succes până acum?

În funcție de etapa vieții în care ne aflăm și de trăsăturile de personalitate, provocările vieții sunt diferite. Gândește-te la momentele în care ai avut de făcut ceva ce nu a fost ușor pentru tine! Poate fi vorba despre a lucra în echipă cu cineva, despre a învăța pentru o materie care nu îți place, despre a te pregăti pentru un concurs important pentru tine.

Ce anume te-a ajutat să ai succes în aceste situații? Ce anume se repetă în viața ta? Acel lucru este o calitate importantă pe care merită să o valorifici.

  1. Fă-ți o evaluare!

De multe ori este greu să îți dai seama ce interese și aptitudini ai doar gândindu-te la asta. Reflecția este o etapă importantă, dar poți face mai mult de atât. Apelează la un specialist în domeniul consilierii vocaționale și fă-ți o evaluare!

Instrumentele incluse în această evaluare pot urmări interesele, aptitudinile tale, ce anume te motivează în general, legătura dintre structura ta de personalitate și cariera care ți s-ar potrivi. Rezultatele unei astfel de evaluări sunt foarte importante pentru a privi cât mai realist aceste aspecte legate de vocația ta.

 

  1. Explorează anumite profesii

După ce ai reflectat la întrebările de mai sus și ai o imagine asupra intereselor și aptitudinilor tale, fă o listă de profesii pe care ai vrea să le explorezi. Lista poate cuprinde 10-20 de profesii care te-ar interesa câtuși de puțin, profesii care să includă un anumit interes sau o anumită aptitudine pe care o ai.

Apoi, interesează-te pentru fiecare dintre aceste profesii despre studiile necesare, ce ar presupune un job în acest domeniu și încearcă, dacă este posibil, să experimentezi anumite aspecte ale profesiei respective.

  1. Discută cu oameni care au profesiile respective

Indiferent dacă poți sau nu să experimentezi profesiile de pe lista ta, este important să găsești persoane care au deja job-uri în domeniile respective. Aceste persoane îți pot oferi cele mai importante detalii despre ce presupune profesia respectivă, ce abilități este nevoie să îți formezi și  ce așteptări poți avea.

Prezintă-le acestor oameni aptitudinile pe care tu le ai și în ce fel crezi că te vor ajuta! Ei îți vor spune dacă într-adevăr lucrurile stau așa cum crezi tu sau este nevoie să lucrezi la altceva pentru profesia respectivă.

Demitizarea unor aspecte legate de profesiile pe care le urmărești sunt importante pentru a-ți da seama la ce anume ești bun și la ce nu.

De exemplu, un mit legat de profesia de avocat este acela că avocații luptă întotdeauna pentru dreptate. Adevărul spus de avocați este acela că problema nu se pune în termeni de „dreptate” versus „nedreptate”. Ei lucrează în serviciul clientului lor, indiferent cine este acel client. Uneori, se întâmplă să fii angajat pentru a apăra o persoană vinovată, iar datoria ta este să aperi cât mai bine acea persoană, să obții o sentință cât mai redusă pentru el/ea. Știind care sunt condițiile reale ale acestei profesii, crezi că o poți face sau nu?

Răspunde la toate aceste întrebări și observă în ce fel te vor ajuta să clarifici la ce anume ești bun/ă! În plus, nu ezita să apelezi la specialiști în domeniul consilierii vocaționale și în domeniile vizate de tine pentru a avea așteptări realiste de la cariera la care te gândești!

Adina Sîrbu este absolventă de licență și master în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea din București. În prezent, urmează cursurile de formare în Analiză Tranzacțională și lucrează ca psiholog clinician în cabinetul individual de psihologie. Pasionată de psihologie, dezvoltare personală și educație, manifestă deschidere și empatie în lucrul cu clienții săi.