Donează!

Cu ce te ajută în viață să înveți acum

Nu cred că există vreun adolescent care să nu se fi întrebat, mai ales în acest timp dominat de fake influenceri “De ce-mi trebuie mie atâta școală? La ce mă ajută acum, când tot ce vreau să știu e pe net?”

Nu-i așa că simți uneori că școala este o corvoadă unde trebuie sa înveți lucruri plictisitoare și inutile? Și, în plus, trebuie să mai ai și rezultate bune! De ce mergi la școala? Te duci de dragul alor tăi? Pentru recompense? Pentru că nu ai încotro?

Sunt momente (mai ales în aceste vremuri) când pare că școala este o instituție vintage și nu e “combinație” să o frecventezi! Dar daca în rebeliunea ta îți iei o pauză pe cameră și reflectezi când la tine, când la școală, sunt șanse ca relația dintre voi să facă sens pentru tine.

Poate că nu consideri util să știi integrale și derivate pentru că tu vrei să devii fotbalist. Nu te interesează ce bătălii au dus Ștefan cel Mare și Napoleon pentru că tu vrei să fii stomatolog. “Adev”, cum poate ți-aș spune pe whatapp! Însă eu m-aș gândi că ar fi ceva de capul școlii dacă tot dăinuie de atâția ani. Cu siguranță nu toate predate acolo te interesează și-ți sunt de folos. Poate că varianta câștigătoare pentru tine este să te îndrepți spre darurile fundamentale ale structurii “școală”:

  • Ai șansa să înveți cum să înveți, serios, dar în mod prietenos;
  • Ai ocazia să-ți pui în aplicare abilitățile, calitățile și aptitudinile;
  • Ai șansa să respecți un program și un dead line, reguli de bază în viața de adult;
  • Ai ocazia să începi ceva de la zero, să construiești cu trudă și inspirație și să te bucuri de rezultat;
  • Ai șansa să- ți antrenezi zilnic “ mușchii” minții, sufletești și emoționali;
  • Ai oportunitatea de a-ți forma o gașcă cu care să te simți conectat, să ai sentimentul că aparții unei comunități (alta decât familia);
  • Ai șansa să-ți cunoști mentorii care-ți vor ghida întreaga viață, printre profesori și educatori;
  • Ai ocazia să-ți demonstrezi simțul comunitar și al responsabilității;
  • Ai șansa să înveți orice în maniere distractive și prietenoase, create chiar de tine;
  • Ai ocazia să-ți faci prieteni de drum lung;
  • Ai șansa să-ți creezi și să duci cu tine niște amintiri memorabile, “ancore” de putere la greu;
  • Ai ocazia să-ți descoperi resurse fizice, psihice, emoționale și să le folosești;
  • Ai oportunitatea să te clădești solid, frumos și indestructibil;
  • Ai șansa unei aroganțe supreme: să te îndrăgostești de un profesor și, datorită lui de materia pe care ți-o predă, care, mai apoi, să devină pasiunea vieții tale, profesia ta;

Nu laudațio școlii este mesajul meu! Învățământul formal din România are multe neajunsuri, nereguli și uscături! Am doar încredere în tine, adolescent de Romania, că vei dobândi claritatea și motivația să ocolești ce nu îți este necesar, să accepți ce nu poți schimba, dar ce poți schimba, s-o faci!

Desigur, ai libertatea și dreptul să renunți la toate acestea, la studii, la liceu…și să faci totul altfel… dar cred că ar fi păcat! Tu ce zici? Mă contrazici?

Camelia Anca Baciu este psiholog – psihoterapeut adlerian, cu experiență, în practica privată, de peste 10 ani în consilierea și psihoterapia individuală pentru adulți și adolescenți, de cuplu, de familie, în psihologia la locul de muncă și psihoeducație. Membră a colegiului psihologilor din România din 2010. Din 2016, este și psiholog într-un centru de consiliere psihosocială din cadrul asistenței sociale sector 6, București. A lucrat ca redactor la revista “Psihologia azi”, scrie articole de specialitate pentru diverse alte publicații/site-uri online, colaborări cu radio Fxnet, Radio  România, Nașul TV. În 2015  a fost voluntar la Fundația PRINCIPESA MARGARETA – „Telefonul Vârstnicului”.

Site: www.suflet-linistit.ro  | Fb: Camelia Anca Baciu