Donează!

Cele trei componente cu rol în urmarea unei vocații

Explorarea, alegerea și urmarea unei cariere sunt activități cu un impact major în dezvoltarea ta. Acestea încep încă din copilărie, atunci când iei contact cu lumea profesională a părinților, bunicilor, unchilor sau a altor adulți. Observi comportamentul lor la muncă, felul cum se raportează la aceasta și, astfel, începe să se contureze identitatea ta vocațională.

Printre altele, încrederea de a explora noi activități se bazează foarte mult pe stilul de atașament format.

Stilul de atașament este modelat de primele experiențe în care te-ai simțit (sau nu) văzut, iubit, îngrijit, sprijinit de către familie sau persoanele care te-au îngrijit și crescut. Stilul de atașament are importanță pentru dezvoltarea ta socio-emoțională și se va manifesta în aproape toate interacțiunile tale ulterioare, inclusiv în viața ta de adult. Inclusiv pe plan profesional. Stilul de atașament poate prezice deschiderea pe care o ai pentru a încerca activități noi și pentru a învăța lucruri noi sau, dimpotrivă, eforturile pe care le faci pentru a le evita.

Explorarea vocațională implică explorarea interiorului tău (a personalității, temperamentului și sinelui tău) și explorarea exteriorului (a experiențelor de muncă pe care le observi la părinții tăi sau pe care le vezi la televizor sau în mediul online). Toate aceste căutări îți formează o viziune asupra carierei pe care ți-ai dori să o urmezi.

Și mai contează ceva, pe lângă explorarea vocațională: angajamentul și reconsiderarea oportunităților profesionale.

Angajamentul presupune decizia de a urma o anumită carieră și identificarea cu aceasta. Angajamentul față de o carieră reiese din deciziile pe care le iei (adică din gânduri), din alegeri (adică din comportamente) și din identitatea vocațională (legătura personală pe care o simți față de gândurile și comportamentele tale).

Angajamentul presupune a lua o decizie profesională și a te atașa de acea decizie.

Angajamentul este rezultatul unui proces care începe încă din copilărie, prin clasica întrebare pe care ți-o adresează adulții: Ce vrei să fii când vei fi mare?. Răspunsul la această întrebare arată primele tale curiozități și poate chiar primul tău angajament față de o anumită carieră.

Acest răspuns este de multe ori influențat de anumite caracteristici personale care te definesc, așa cum sunt genul, clasa socială, vârsta. În același timp, tinzi să te identifici cu persoane de același gen cu tine și de aceeași clasă socială.

Cu toate acestea, o decizie prematură în urmarea unei cariere se poate dovedi costisitoare, mai ales dacă iei această decizie înainte de a avea o imagine clară și reală asupra propriei tale persoane – cine ești, de ce ești capabil. Angajamentul față de o vocație trebuie să apară odată ce ai un simț de sine dezvoltat și suficientă motivație în a urma vocația respectivă. Asta înseamnă că fiecare persoană realizează aceste lucruri în ritmul său.

Reconsiderarea oportunităților profesionale se referă la reevaluarea angajamentului actual și la efortul de a compara alternativele disponibile. În viață este sănătos să gândești în alternative, să ai o minte flexibilă și deschisă. Reconsiderarea la asta se referă, la a păstra o flexibilitate. Pentru că se poate întâmpla ca, la un moment dat, să simți că nu te mai regăsești într-o anumită profesie sau într-o anumită rutină. Mai ales în lumea actuală, care evoluează într-un ritm foarte accelerat. Și atunci e bine să îți gândești din timp alternativele profesionale. Sau măcar să le iei în considerare.

Pe de altă parte, este posibil să simți că nu ți-ai găsit calea. Aici intră în scenă curiozitatea, curiozitatea de a explora. Încearcă un job part-time, urmărește ce activități faci cu plăcere și pe care le amâni. Devino voluntar într-o inițiativă. Cunoaște oameni, comunități. Vezi ce valori ai, vezi ce profesie se ghidează după aceleași valori ca ale tale. Citește, documentează-te, învață, comunică, pune întrebări.

 

Surse articole:

https://conference.pixel-online.net/FOE/ICT4LL/files/foe/ed0004/FP/0507-SOE385-FP-FOE4.pdf

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.00547/full

http://info.wartburg.edu/Portals/0/Pathways/Vocation/Career%20-Development%20During%20Childhood%20and%20Adolescence.pdf

https://core.ac.uk/download/pdf/82125091.pdf

https://uknowledge.uky.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1018&context=hes_etds

https://www.oecd.org/berlin/publikationen/Dream-Jobs.pdf

Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.