Ce este important când îmi aleg un partener

Ești tânăr și ai început să simți că viața e mai interesantă când ai lângă tine un partener care să fie “pe aceeași lungime de undă” cu tine. Trăiești într-un timp în care nici măcar nu mai trebuie să ieși din casă să poți cunoaște pe cineva. E ciudat… bunicii tăi n-ar înțelege asta niciodată.
Dai un login, îți creezi un cont, intri pe o platformă și acolo ai o grămadă de alegeri. Găsești un prieten al unui prieten care are ochii albaștri și o tunsoare la modă, găsești o prietenă a unei prietene care are părul lung și creț și picioare lungi de tot, așa cum îți place ție…. Asta pe lângă colegul sau colega de școală care se uită luuuung la tine în pauze, asta înainte de școala online. Atâtea posibilități…
Cum faci să alegi un partener/parteneră potrivit/ă pentru tine? La ce ar trebui să te uiți, ce ar trebui să spună, cum ar trebui să miroasă, cum ar trebui să fie prima întâlnire, cine să vorbească primul, cine pe cine să sărute prima dată….atât de multe întrebări la care aștepți un răspuns, poate un sfat, dar nu îndrăznești să îl ceri pentru că … nu e cool să pui astfel de întrebări.
Din păcate, părinții sunt prea ocupați cu serviciul, prietenii au deja BF/GF și ți-e jenă să ceri un sfat, la școală acum interacțiunea este limitată și nu mai ai ocazia să mai discuți nimic. Iată însă că dacă vei avea răbdare să citești aceste rânduri, poate vei înțelege câteva aspecte care ți-ar putea fi de folos.
Orice relație în care te afli, începe cu tine, de fapt este vorba despre tine. Cât de mult te cunoști tu pe tine, cât de mult te iubești tu pe tine, cât de mult te respecți, cât de îngăduitor ești cu tine, cât de multă încredere ai tu în tine. Asta se va reflecta în afară și va da o notă de început fiecărei relații în care vei intra. Aici intră și relațiile de iubire pe care ți le vei îngădui.
Tatăl tău reprezintă figura masculină supremă în viața ta, dacă ești fată. Relația cu tatăl tău are un mare impact asupra identității: stimulează încrederea în sine, te ajută să ai o imagine bună despre abilitățile și trăsăturile tale.
Mama ta reprezintă idealul feminin, dacă ești băiat. Din acest motiv, trăsăturile mamei, fie pozitive sau negative se vor proiecta în relațiile ulterioare ale viitorului bărbat ce vei deveni. În funcție de relația pe care o stabilești cu mama și de atitudinea acesteia față de tata, tu vei căuta o colaborare similară în relațiile tale amoroase
Subconștient, gravităm către persoane care ne pot ajuta să imităm relația dintre părinții noștri. De aceea, comunicarea este cheia succesului, acceptarea că bărbații și femeile comunică și înțeleg lucrurile diferit te va ajuta în a-ți înțelege mai bine părinții și apoi partenerul ales. O relație armonioasă cu părintele de sex opus poate constitui o temelie solidă pentru dezvoltarea psihologică echilibrată și armonia vieții de cuplu mai târziu în viața ta.
În principal, găsim trei ingrediente principale în rețeta unei relații: atracția, apropierea și angajamentul.
Ele sunt etape care se succed, se combină și doar prezente împreună dau cel mai bun rezultat în relație.
- Atracția este chimia relației. Așa începe povestea unei relații. Atracția este interesul fizic, chiar sexual pe care îl simți față de cineva. E dorința aceea de a ține pe cineva în brațe, de a-l acoperi cu sărutări, sunt fluturașii din stomac pe care îi simți când el sau ea se apropie.
- Apropierea este legătura care se dezvoltă atunci când capeți curajul să împărtășești cu partenerul sentimente, gânduri pe care nu le împărtășești cu nimeni altcineva. Când tu și partenerul vă dați voie să vă apropiați în acest fel, te vei simți iubit, înțeles și acceptat pentru ceea ce ești cu adevărat. Apropierea dă încredere într-o relație.
- Angajamentul este decizia voastră în cuplu de a vă respecta reciproc și de a fi acolo unul pentru altul prin suișurile și coborâșurile relației.
Doar atracția nu este încă dragoste, chiar dacă așa simți. Sentimentul de atracție și interesul sexual sunt sentimente noi pentru tine, le direcționezi către cineva cu care îți dorești tare mult o relație, așa că nu este surprinzător să confunzi atracția cu dragostea. Dacă o relație este făcută să dureze, atunci apare apropierea. Intensitatea pasiunii de la început se poate estompa, dar îi ia locul un atașament sănătos.
Când te apropii cu adevărat de partener, înveți să dai și să oferi, vă susțineți reciproc, discutați despre planuri, visele voastre, momentele bune, dar și dezamăgiri, vă expuneți fricile și punctele slabe. Vă ascultați reciproc și vă susțineți fără a vă simți vulnerabili și fără teama de a fi judecați.
Apropierea duce relația într-un loc de încredere. Tu și partenerul tău vă veți simți acceptați. Atracția și pasiunea sunt tot acolo, chiar dacă uneori la intensitate mai scăzută, însă apropierea și angajamentul în relație pot doar crește.
E important de văzut și ce calități are viitorul tău partener:
- Cât de matur este? Asta îți va arăta cum ar putea rezolva eventualele probleme în cuplu.
- Cât de integru este? Asta îți spune că poate fi onest și poți avea încredere în el sau ea.
- Cât de sensibil, empatic este? Emoția are un loc important într-o relație sănătoasă.
- Te face să râzi? Orice situație dificilă poate fi îndulcită cu o glumiță.
Selecția finală a partenerului evident este un proces subiectiv care nu respectă în mod necesar teoriile, logica rațiunii, influențele culturale, sociale.
Sper să te fi ajutat să înțelegi cum poți alege un partener potrivit și cum funcționează mecanismul din culisele vieții.
Îți doresc să iubești și să fii iubit!

Mihaela Gavrilă este psiholog clinician specializat în evaluare și psihoeducație, psihoterapeut adlerian în formare și consilier pentru dezvoltare personală.