Donează!

Care sunt beneficiile jocurilor online?

În fiecare zi simți nevoia de a te relaxa după efortul pe care îl depui la școală sau acasă făcând teme. Cum alegi să te relaxezi?

În prezent, cel mai la îndemână instrument este calculatorul. Poți alege să te joci online, cu prietenii tăi, sau cu oameni noi, pe care îi cunoști prin intermediul jocurilor online.

Părinții și profesorii, probabil, îți spun că nu este bine să faci acest lucru pentru că îți ocupă mult timp și „în loc să pui și tu mâna pe o carte, stai și te joci”. În acest articol vei descoperi de ce este bine să te joci pe calculator și cum poți face asta în așa fel încât să fie sănătos pentru tine, în anumite limite.

Beneficiile jocurilor pe calculator pot fi rezumate în 3 categorii: dezvoltarea anumitor regiuni ale creierului care țin de spiritul de observație, memorie, control muscular și percepție spațială, eliberarea stresului și stimularea unor abilități fizice.

  1. Jocurile online îmbunătățesc dexteritatea manuală

Jocurile care implică o bună coordonare, în special jocurile shooter sau jocurile care implică accesorii (volan, pedale), au un rol foarte important în această privință. Studiile arată că 2 ore pe zi de astfel de jocuri practicate de studenții care se pregătesc să devină chirurgi, i-au ajutat pe aceștia să facă mai puține erori în cadrul laboratoarelor.

Jocuri utile în acest sens sunt Call of duty Warzone sau Counter Strike, unde este nevoie de o dexteritate manuală și o viteză de reacție foarte bune pentru a putea schimba sau încărca arma, a te deplasa pe hartă încercând să nu fii ucis de inamic în același timp. De asemenea, atunci când joci FIFA, ai nevoie de o dexteritate manuală bună pentru a pasa, a centra, a șuta la poartă. Tu ești cel care coordonează toți cei 11 jucători de pe teren.

  1. Jocurile online îmbunătățesc abilitățile sociale

Contrar stereotipului cum că cei care se joacă pe calculator frecvent sunt oameni timizi, retrași, incapabili să interacționeze, se pare că jocurile video chiar îmbunătățesc abilitățile sociale. Acestea chiar încurajează comunicarea între membrii echipelor, indiferent dacă se cunosc sau nu.

Atunci când jucăm Among Us, nu putem identifica impostorul dacă nu avem o comunicare eficientă cu cei care sunt membrii ai echipei și nu suspectăm pe cine trebuie. Atunci când jucăm League of Legends, dacă suportul și campionul de pe culoarul de jos nu comunică suficient de bine, jocul este compromis pentru că cel de pe culoarul de jos nu va avea timp să devină suficient de puternic încât să câștige jocul.

  1. Jocurile online îmbunătățesc abilitatea de a lua decizii și a rezolva probleme

Jocurile de strategie implică rapiditate în luarea deciziilor, dar și capacitatea de a rezolva probleme în timp record. Acest lucru devine cu atât mai evident atunci când începi să joci un joc nou. Rapiditatea pe care o dobândești pe măsură ce te obișnuiești cu jocul, este cel mai bun semn al acestui lucru. În plus, în funcție de experiența jucătorului, această rapiditate poate apărea mai repede atunci când frecvent începi jocuri noi.

De exemplu, în cazul jocului Call of duty Warzone, poți juca individual, însă acest lucru implică să fii atent la a-ți omorî adversarii, a avea grijă să nu fii omorât și a avea grijă să fii într-o zonă sigură, cât mai departe de gaz. Pe măsură ce gazul se apropie, este nevoie de decizii rapide legate de locul în care ar trebui să te deplasezi și cum să te ferești de adversarii care ar putea fi pe drum.

  1. Jocurile online îmbunătățesc abilitatea de a lucra în echipă

Majoritatea jocurilor online au opțiunea de a juca individual sau în echipă, cu ajutorul unei echipe pe care ți-o formezi din oameni cunoscuți sau cu ajutorul unei echipe formate din utilizatorii care sunt online în acel moment. Poți juca alături de adolescenți din toată lumea, ceea ce te provoacă să te înțelegi cu persoane care vorbesc o altă limbă și pe care nu le-ai mai văzut până atunci.

Acest lucru se întâmplă în League of Legends unde echipa de cinci se formează constant din oameni diferiți, în Call of Duty atunci când alegi versiunea multiplayer pe o anumită hartă sau atunci când joci Among Us într-o cameră deschisă, cu persoane pe care nu le cunoști. Provocarea este cu atât mai mare cu cât nu le cunoști stilul de joc și nu știi în cine poți avea încredere și în cine nu.

Un alt aspect important este faptul că anumite jocuri încurajează formarea abilităților de lider, prin faptul că oferă recompense pentru deciziile bune pe care le iei. De exemplu, în jocul Travian, sarcina ta este să administrezi un mic sat, să folosești cu înțelepciune resursele pe care le ai și să îți conduci armata în luptele cu cei din celelalte sate.

  1. Jocurile online te ajută să îți dezvolți imaginația și creativitatea

Majoritatea jocurilor online îți prezintă un univers creat special pentru jocul respectiv. În unele cazuri, însă, ai un grad crescut de libertate pentru a personaliza acest univers, a crea o lume așa cum îți imaginezi, cu resursele pe care le ai.

Astfel de exemple sunt Travian sau Minecraft, jocuri în care beneficiezi de un grad ridicat de libertate creativă.

  1. Jocurile online te ajută să îți cultivi perseverența

Jocurile care au un obiectiv întins pe mai multe etape de evoluție, cum ar fi Travian, contribuie la antrenarea anumitor abilități care te ajută să atingi obiectivul jocului și de a ajunge în topul jucătorilor la nivel mondial. Aceste trăsături sunt: perseverența, determinarea, toleranța la frustrare, ambiția. Folosește aceste abilități și în viața ta pentru obiectivele pe care ți le propui cu privire la cariera sau pasiunile tale!

  1. Jocurile online contribuie la eliberarea de stres

Jocurile sunt activități plăcute, care implică interacțiunea cu oameni din jurul tău, îți oferă recompense pentru lucrurile pe care le faci bine, iar toate acestea ajută la deconectarea de stresul și presiunile vieții cotidiene. Este de înțeles atunci de ce ai nevoie și de timp pentru jocurile online înainte de a începe să înveți la chimie pentru a îndrepta acea notă mică pe care ai luat-o la testul de săptămâna trecută.

Atenție, însă! Toate aceste beneficii sunt valabile atunci când creierul este odihnit și există un echilibru între perioada în care te joci și perioadele în care faci alte activități care să mențină sănătatea ta fizică și psihică. Perioada optimă de joc este de maxim 2-3 ore pe zi. În restul timpului liber, ai grijă să respecți orele de somn, de masă, să ieși în aer liber singur sau cu prietenii și, astfel, creierul va fi mai receptiv.

Adina Sîrbu este absolventă de licență și master în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea din București. În prezent, urmează cursurile de formare în Analiză Tranzacțională și lucrează ca psiholog clinician în cabinetul individual de psihologie. Pasionată de psihologie, dezvoltare personală și educație, manifestă deschidere și empatie în lucrul cu clienții săi.