Abuzul fizic nu este o formă de educare. Abuzul sexual poate include sau nu contact.

Atunci când ești copil, tânăr, “colecționezi” tăieturi, vânătăi și cicatrici ca parte din ceea ce înseamnă să te joci, să te aventurezi în tot felul de activități. Aceste semne se regăsesc, adesea, pe cot, genunchi, gambe. De regulă pe partea din față a corpului.
Alteori însă, poți avea tot felul de semne și vânătăi, dar nu ca urmare a unor incidente sau jocuri.
Semnele unui abuz fizic pot fi vânătăi și răni care nu se potrivesc cu explicațiile date de către persoanele implicate. Sau sunt semne care se regăsesc pe părți ale corpului unde este puțin probabil să te lovești accidental: pe obraji, la ochi, pe abdomen, pe spate.
Așa cum se observă, abuzul fizic poate îmbrăca multe forme și poate fi și o inacțiune – a nu primi ajutorul necesar în situațiile când integritatea ta fizică este în pericol.
O altă formă de abuz este abuzul sexual.
Abuzul sexual poate fi comis de către bărbați, femei sau alți tineri. Acesta poate să includă contact fizic sau nu – aici intră încercări de a te forța să privești scene nepotrivite vârstei tale, încurajarea să te implici în activități sexuale fără să realizezi ce se întâmplă, de fapt, și cu ce urmări.În unele cazuri, pot exista anumite semne care să indice comiterea unui abuz sexual, dar acestea sunt temporare – pentru depistarea acestora, este foarte important să reții că un control trebuie făcut în maximum 72 de ore de la întâmplare (pentru a putea surprinde dovezile actului) sau din momentul descoperirii acestei situații.
În cele mai multe cazuri, abuzatorul este o persoană cunoscută, apropiată. Aceasta îți poate cere să nu spui nimic, să păstrezi secretul. Sau va încerca să te șantajeze, să te manipuleze, într-o formă sau alta, ori să dea vina pe tine pentru ce s-a întâmplat. Sau va încerca să prezinte evenimentele în altă formă decât s-au întâmplat.
Nu permite cuvintelor abuzatorului să devină ecou în mintea ta! Tu știi ce s-a întâmplat, știi ce nu ai făcut din proprie dorință.
Deși nu este o scuză pentru comportamentul abuzatorului, trebuie să menționăm că acesta poate avea nevoie de ajutor la rândul său. De cele mai multe ori, persoanele care ajung să comită abuzuri sunt cele care, în anumite momente ale vieții lor, au fost de partea cealaltă a baricadei – adică victimele. Intervenția de specialitate este necesară și pentru aceste persoane.
Pe lângă semnele fizice, abuzul fizic și abuzul sexual pot duce la dezvoltarea de traume emoționale, probleme în a relaționa cu oamenii, în a avea încredere și, ulterior, în a avea relații de lungă durată. Intervenția psihologică și sprijinul celor dragi sunt esențiale în aceste momente. Pe de o parte, este important să îți recapeți încrederea în oameni și, pe de altă parte, să înțelegi că ceea ce ți s-a întâmplat nu este din vina ta. Nu tu ai cauzat asta.
Surse articol:
https://www.educare.co.uk/news/child-abuse-and-neglect:-the-four-main-types
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/child-abuse/symptoms-causes/syc-20370864
https://www.verywellfamily.com/what-is-emotional-child-abuse-4157502
https://www.healthline.com/health/child-neglect-and-psychological-abuse
https://www.medicalnewstoday.com/articles/241532
https://aifs.gov.au/cfca/publications/effects-child-abuse-and-neglect-children-and-adolescents
https://kidshelpphone.ca/get-info/family-abuse-what-it-is-and-how-to-identify-it/
https://kidshelpline.com.au/parents/issues/understanding-child-emotional-abuse

Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.