Donează!

A fi sau a nu fi într-o relație. Când dragostea se termină.

Sunt studii care arată că relația pe care o ai acum poate avea diverse efecte asupra dezvoltării tale psihologice și sociale. Pe de o parte, prin implicarea într-o relație serioasă și intensă la această vârstă, poți rata alte experiențe. Îți poți pune anumite bariere.

Prin faptul că ești dornic să-ți petreci tot timpul alături de cel sau cea cu care ai o relație, ratezi alte tipuri de interacțiune socială. Nu mai ai timp pentru alte relaționări sau pentru a cunoaște persoane noi, nu afli și nu dezbați perspective noi și diferite împreună cu oameni diverși. Riști să îți limitezi experiențele. În loc să explorezi, cu dorința de a-ți atinge maximul de potențial, îți trunchiezi dezvoltarea psihologică și socială.

Mai mult decât atât, dacă relația pe care o ai sau partenerul te fascinează foarte tare, e foarte ușor să te lași acaparat cu totul de relație.

Dar să îți pui toate speranțele într-o singură persoană, să vrei ca acea persoană să fie și iubit, și prieten, și confident, și sprijin nu este o modalitate sănătoasă de raportare. Diversitatea este importantă, diferitele tipuri de relaționări sunt necesare pentru o dezvoltare optimă. Nu este recomandat să renunți la prietenii pe care îi ai pentru nicio relație!

Pe de altă parte, să ai întâlniri cu persoane de care ești interesat este o experiență frumoasă. O relație – fie că durează două săptămâni, două luni, doi ani sau o viață – este șansa de a experimenta mai multe niveluri de iubire. Într-o relație înveți să iubești și să te lași iubit. Începi să îți dai seama cum îți place să fii iubit, ce fel de gesturi îți plac și care nu, ce tipuri de emoții trezește celălalt în tine.

Relațiile îți oferă o mare șansă de a te descoperi pe tine însuți în timp ce te lași descoperit de partener. Începi să observi ce îți place la tine, ce îi place celuilalt la tine, observi ce aspecte ai vrea să schimbi la tine și realizezi ce fel de calități apreciezi în celălalt.

Să cunoști oameni noi, să afli poveștile lor – toate acestea sunt importante la această vârstă și importante pentru dezvoltarea abilităților tale sociale.

Sunt studii care arată că dacă refuzi sau nu ieși deloc la întâlniri, riști ca abilitățile tale sociale să nu atingă adevăratul potențial, să dezvolți o dependență față de părinți și să dezvolți o nesiguranță în ceea ce privește relațiile romantice.

În același timp, oricât de frumoase ar fi unele relații, uneori ele se termină. Mai mult sau mai puțin dureros. Depinde de cine inițiază despărțirea, depinde din ce motive.

Să pierzi dragostea cuiva este dureros în orice etapă a vieții. Iar dacă tocmai te-ai despărțit de prima ta iubire, te poți simți pierdut și copleșit de durere. Pe cât de intensă a fost dragostea, pe atât este de crudă și intensă separarea. Nu degeaba spunem, după o despărțire, ‘Am inima frântă!’. 

Atunci când se termină relația căreia i te-ai dedicat, ai nevoie de sprijin din partea celor dragi, prieteni apropiați sau membri ai familiei, pentru a depăși momentul. Dacă simți că unele persoane de la care aștepți sprijin privesc superficial durerea ta, orientează-te către alte persoane, poate de aceeași vârstă, sau persoane care știi că au trecut prin ceea ce treci tu acum. Este foarte important să te simți înțeles, iar durerea să îți fie auzită și validată.

Da, în momentele de suferință îți este greu să rămâi optimist, îți vine greu să crezi că va veni o zi când te vei simți din nou bine. Dar acea zi va veni. Cu timpul, sentimentele copleșitoare scad din intensitate. Și o să iubești din nou. O să vină ziua când te vei simți din nou pregătit să-ți deschizi inima.

Surse:

Berger, L., McMakin, D. & Furman, W. (2005). Talking adolescence: perspectives on communication in the teenage years / edited by Angie Williams & Crispin Thurlow, Chapter 8: The language of love: Romantic relationships in adolescence

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=relationship-development-90-P01642

https://www.psychologytoday.com/us/blog/how-parent-teen/201512/teen-love-dating-in-today-s-new-world

https://www.psychologytoday.com/us/blog/surviving-your-childs-adolescence/201206/adolescence-and-falling-in-love

https://kidshealth.org/en/teens/love.html

https://thepsychologist.bps.org.uk/volume-29/july/teenagers-love

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/sticky-bonds/200906/teenagers-in-love?quicktabs_2=1

http://humanistica.ro/anuare/2004/Anuare%202004/Art.11.pdf

Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.