Donează!

Vreau sa fiu ascultat. Ce spune aceasta nevoie despre mine?

Ai o mare nevoie să fii ascultat și este normal. Dar tu te simți ascultat? Este aceasta o dorință puternică? Și dacă da, oare de ce este așa?

Ascultarea și exprimarea te ajută să îți formezi personalitatea. Prin comunicare poți trăi o variantă mai completă a ta, pentru că poți observa cum ești în relație cu celălalt și te poți descrie. În acest fel se creează o imagine de sine pe care treptat o vei conștientiza.

Ești creatorul acestei imagini și este important să fii tu acela din ea! Cel autentic și nu doar o copie a unui erou din film, cântăreț sau a unei persoane influente de pe internet sau dintr-un grup anume.

Poți avea sursele tale de inspirație, dar nu te lăsa pierdut într-un avatar împrumutat. Poți avea propriul tău mod de a fi, de a vorbi și de a asculta.

Comunicând autentic se creează o legătură a înțelegerii unde sentimentele devin acceptate și recunoscute. Atunci când trăirile mai greu de exprimat iau forma cuvintelor pe care le rostești, ele se întorc către tine clarificate și se așază un sentiment liniștitor că ești înțeles, că aparții unui loc și că te poți asculta și tu mai bine. Cu timpul, apare și dorința intensă de a găsi un prieten de suflet, o persoană specială cu care să trăiești momentele plăcute și gândurile profunde. Ai o nevoie normală de a forma relații, de a avea prieteni și de a aparține unui grup, mai ales în adolescență.

Ce se întâmplă cu tine când nu ești ascultat?

Sunt și situații în care se întâmplă să nu fii înțeles și văzut de ceilalți așa cum ți-ai dori. În aceste momente poate apărea dezamăgirea, mai ales atunci când nu poți comunica cu cei apropiați ție, cu cei pe care te bazezi.  Uneori poate ai căutat o evadare din aceste situații care te fac să te simți neînțeles și ai căutat activități ce te inundă rapid și intens cu o trăire – jocuri, filme fantasy, căutarea aprecierii virtuale, dependențe, visare sau imaginație excesivă. În momentul în care ai ieșit din aceste momente de plăcere simulată, dezamăgirea din suflet începe iarăși să apară. Există un început al rezolvării făcându-ți curaj să vorbești despre ceea ce simți că te deranjează.

Întrebarea nu este cum ne separăm de ceilalți, ci cum învățăm să ne reconectăm cu ei. Provocarea este să ne facem înțeleși de cei care chiar contează în viața noastră.

Cum să trecem peste blocajele din comunicare?

Eu vorbesc, tu asculți. Este foarte ușor, nu? Ei bine, nu este mereu așa, deoarece un dialog de calitate creează o relație unică în care vorbitorul și ascultătorul schimbă constant rolurile. Pentru a oferi și celuilalt spațiu în conversație, este bine să îți controlezi dorința ta de întâietate în a vorbi. Îți amintești de acele persoane care vorbesc mai mereu despre ele și cărora nu pare să le pese despre ce ai tu de spus? Nu este foarte plăcut să asculți pe cineva care vorbește doar despre preocupările sale. Din această cauză sunt valoroase discuțiile de la egal la egal, adică atunci când există un anumit echilibru între exprimare și ascultare.

Să asculți într-un mod autentic înseamnă să fii atent, să fii interesat, să îți pese de celălalt, să nu îți întrerupi interlocutorul pentru a-i da sfaturi necerute.

Un bun ascultător este mai degrabă un martor al vieții celuilalt și nu un judecător al acesteia. Uneori oamenii vor doar să fie ascultați.

Să fii auzit cu adevărat înseamnă să fii luat în serios, să ai ocazia să te exprimi, să îți poți clarifica gândurile și să fii prezent în acel moment lângă cel cu care vorbești. Discuțiile interesante îți întăresc încrederea în tine.

Viața este în mare parte un dialog. Cum ești tu în acest dialog?

Roxana Calin este psiholog clinician și psihoterapeut integrativ în formare, făcând parte din Institutul Român de Psihoterapie Integrativă. Pe parcursul său profesional și-a dezvoltat experiența în lucrul cu înțelegerea și depășirea traumei, depresiei, anxietății, dar și în suportul psihologic pentru probleme de atașament și reglare emoțională. Este o persoană deschisă, cu putere de înțelegere în profunzime a trăirilor clientului. Îmbrățișează valori etice precum: crearea unui cadru terapeutic sigur, adaptabilitatea, oglindirea cât mai fidelă și respectul pentru fiecare persoană în unicitatea sa. Roxana este de părere că relația terapeutică potrivită și benefică poate fi o resursă importantă pentru clientul său în depășirea problemelor și chiar în devenirea sa.