Tu ce tip de furie ai experimentat?

Tu ești furios? Hai să facem un exercițiu: Închide ochii și rememorează ultimul moment când ai fost foarte enervat de cineva. Cine a fost: mama, tata, iubitul sau unul dintre colegi ? Ce ai făcut ? Cum te-ai exprimat ? Cum ai simțit în corp?
Ei bine, trebuie să știi că există mai multe tipuri de furie pe care este posibil să le fi experiementat chiar în situația pe care tocmai ai rememorat-o sau în alte momente:
- Furia agresivă
Dacă ai acest tip de furie, înseamnă că foarte adesea ți se întâmplă să ajungi în situații în care te simți copleșit(ă) și provocat(ă), iar singura soluție pe care crezi că o ai în acele momente este să arunci cu obiecte în cel/cea care te-a provocat, poate chiar să ataci persoana respectivă.
- Furia persistentă
Acest tip de furie se prezintă sub forma resentimentului și este adesea „activată” de starea aproape permanentă de iritare și frustrare.
Dacă ai acest tip de trăiri, foarte probabil ți se par o normalitate, având în vedere că este o stare pe care o simți aproape în fiecare zi, 24/24h și foarte probabil crezi că este o caracteristică a tuturor persoanelor. În realitate, este un alt tip de furie…
- Furia „justițiară”
Foarte mulți oameni trăiesc acest tip de furie.
Ce se întâmplă atunci când gândești că cineva s-a comportat nedrept față de tine? Sau atunci când simți că ți s-a întâmplat o nedreptate? Cum te simți? Desigur, te enervezi! Și poți merge atât de departe încât să depui o plângere sau să iei măsurile necesare.
- Furia pasivă
Acest tip de furie mai poate fi numit și „furia silențioasă” și este frecvent întâlnită la persoanele retrase, timide, introvertite. Cu siguranta ai auzit că “o persoană este pasiv-agresivă“. Asta înseamnă că acea persoană este furioasă și nu-și exprimă emoția în mod fățiș, dar are recații agresive “ascunse“, folosind tot felul de apropouri, glume răutacioase, etc.
- Furia auto abuzivă
Ești genul de persoană care se critică foarte des, care își spune lucruri dure, care se ceartă constant pe sine?
Contrar opiniei multor persoane, care cred că furia se manifestă doar la adresa altor persoane, există și excepții. Spre exemplu, dacă ești pus(ă) într-o situație în care gândești că te-ai făcut de râs, cu siguranță nu vei fi furios(ă) pe cei din jur, ci pe propria persoană, reproșându-ți că nu ai procedat într-o manieră diferită.
Așadar, tu în care dintre exemplele de mai sus te regăsești?
În funcție de context, este foarte posibil să fi trăit déjà unul mai multe tipuri de furie. Important este să știi că pericolul acestei emoții, furia, apare atunci când izbucnești pentru că nu o poți stăpâni, iar apoi resimți vinovatie, rusine, teama de consecinte sau teama de tine.
Dacă te confrunți cu dificultăți de gestionare a furiei ori treci printr-o situație în care nu reușești să-ți recapeți calmul și liniștea, poți suna, gratuit, la 0374.461.461, Teen Line-ul depreHUB.

Alexandra Nae este psihoterapeut cognitiv-comportamental și psiholog sportiv specializat în tenis. Ca psihoterapeut, lucrează cu adolescenți și adulți care se confruntă cu depresie, anxietate, fobii, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare bipolară și tulburări de personalitate (spre exemplu, Borderline). Ca psiholog sportiv, lucrează atât cu copii de +10 ani (individual/grup), cât și cu antrenorul în vederea maximizării abilităților specifice (afective, cognitive și comportamentale) care să faciliteze drumul spre înalta performanță.