Donează!

Despre curajul de a fi tu însuți

Să fii tu însuți într-o lume în care există un șablon pentru orice este cu adevăr o provocare. De fapt, cea mai mare provocare este să descoperi cine ești, să accepți și să ai curajul de a arată asta și celor din jurul tău.

Când spun că există un șablon pentru orice mă refer la standardele pe care societatea de azi le promovează pe toate canalele și noi insesizabil ajungem să credem în ele și să ne ghidăm viață după ce nu este despre noi. Oprește-te câteva minute și te gândește-te : Ce înseamnă să fii frumos ? Acum da-ți seama unde ai mai văzut această frumusețe (case de modă, vlogari cunoscuți, influnceri pe Instagram sau FaceBook, colegă care face eforturi uriașe să arate precum Doja Cât sau Cardi B). Lista asta poate fi interminabilă și internetul este plin de resurse pentru aceste șabloane. Acum ce se întâmplă dacă tu nu ai aceiași structura și conformație fizică că aceste standarde ? Ce începi să faci și mai ales cum te simți ?

Din păcate, frumusețea este doar unul din șabloanele la care societatea ne condamnă. Putem găși repede un șablon pentru elevul perfect de liceu, pentru părinții perfecți, pentru iubitul perfect, chiar și pentru prieten/a.

Dincolo de a enumeră și aminti standarde sociale actuale aș vrea să reliefez impactul lor asupra vieții emoționale, dar și sociale.

În primul rând, e foarte greu să ții pasul cu aceste standarde – ele sunt într-o continuă schimbare și evoluție ceea ce te face ulterior să îți pierzi din autenticitate și să ajungi la întrebarea filosofică “Cine sunt eu ?”.

În al doilea rând, alegerile nu mai sunt la ține în totalitate. Faci eforturi constante și inconștiente de a te încadra și tu în rândurile celor care urmează această cale. Astfel, când mergi în magazin cumperi anumite haine pentru că personajul X le are, nu pentru că îți vin bine ție. Da, poate ei sau lui i se potrivesc însă, ție îți stă chiar la fel ? Asta ar fi fost alegerea ta oricum?

În al treilea rând, prietenii tăi se schimbă la fel că hainele de sezon. Când fundamentul relațiilor noastre sociale sunt superficiale și schimbătoare, atunci și relația se schimbă și se pierde cu aceiași viteză. Pentru a ne simți acceptați, iubiți și apreciați avem nevoie de relații mai trainice care să se bazeze pe valori și scopuri comune. Descoperă ce valori ai discutat cu părinții tăi sau cu prietenii tăi, setează-ți scopuri potrivite ție și uită-te în jurul tău cine își mai dorește același lucru că și ține – s-ar putea să vezi un prieten.

Cum descopăr cine sunt eu și ce valori am ? Să descoperi cine ești ai nevoie de timp, răbdare și atenție. Poți începe prin a te întreba dacă lucrurile pe care le faci, le porți sau alegerile tale sunt în acord cu ceea ce îți place ție. Apoi fă o lista cu 100 de lucruri despre ține. Ai să descoperi atât de multe lucruri de care ai uitat și ne le-ai mai făcut de mult timp., Când simți că te-ai împotmolit discuta cu părinții tăi sau apelează la un psihoterapeut care te va ghida în călătoria către ține.

Nu uită că pentru tot acest proces, ai nevoie de curaj. Curaj să te uită la ține, să vezi părțile tale unice și părțile unde mai ai de lucrat sau sunt doar de acceptat.

Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.