Donează!

Cum sa iți dai seama în ce etapa a pierderii ești?

Probabil am tot auzit cu toții că sunt niște etape de parcurs în cazul unei pierderi. Aceste etape sunt: Negarea, Furia, Negocierea, Depresia și Acceptarea.

Dacă simți o mare tristețe, nu anticipa direct că ești în etapa de Depresie și mai ai un pas până la Acceptare și vindecare. Hai să tragem aer în piept și să mai citim puțin, ca un exercițiu de introspecție în minte.

Negarea și Furia, pe termen lung, pot fi prietene la cataramă cu Depresia.

Exercițiu: Ai nevoie de: un pix, o foaie, liniște în jurul tău și disponibilitatea de a te întâlni cu durerea ta.

Așadar, te întreb și tu îți răspunzi sincer, sincer, cât se poate de sincer, apoi scrii pe foaie:

1.Ce simți când te gândești la evenimentul X (acel eveniment care ți-a produs durere)? Respiră, inspiră și descrie cu cât mai multe cuvinte cum se simte acea durere.

  1. Dacă ar fi să spui unde se simte în corp acea durere, unde ar fi ? Te rog să și scrii… gândurile vin și pleacă însă, ce e scris rămâne.
  2. Care sunt principalele gânduri pe care le ai legate de această pierdere? Scrie toate gândurile care îți vin în cap, fără un filtru clar și chiar de îți par fără sens. Poți să le scrii pe toate, pe toate 5, 10, 20 sau câte or fi, un gând sub altul.

 

Așaaaa ! Știu că nu a fost ușor și mai știu că ești foarte curajos dacă ai ajuns până aici.

 

Mai departe, citește ce ai scris și identifică în text cuvintele care te conduc spre Negare (nu cred, simt că am visat/ sunt ca într-un vis, nu e adevărat, sper ca totul să fie ca înainte) sau cuvinte ce te conduc spre Furie (sunt vinovat, dacă nu făceam așa poate…., îmi vine să țip/lovesc, dacă l-aș vedea, ce i-aș face, vreau să îmi produc altă durere pentru a nu mai simți durerea asta) sau Negociere (dacă făceam așa…. era așa, parcă sunt și așa și așa); Depresie (mă simt fără sens, simt că nu pot continua, cum să fac asta fără…?, nu mai simt nimic) și, în final, Acceptare (toată suferința a avut un sens, încă doare, însă pot să îmi văd de viață, când mă gândesc la X mă simt liniștit(a) pentru că știu că este într-un loc mai bun etc).

După ce ai făcut analiză pe text și ți-ai dat seama cam în ce etapă ești, ce faci mai departe? Aici ți-aș recomanda să discuți, gratuit, cu un Specialist prin intermediul teen line-ul nostru 0374 461 461. El îți va da direcții viitoare care te vor ajuta să depășești acest eveniment. Știm că nu este ușor și noi facem tot ce ține de noi să îți fim alături!

Apropo, probabil te întrebi ce a fost cu întrebarea « Unde simți durerea în corp ? ». Ei bine, asta a fost o tehnică prin care ai mutat atenția de pe emoție pe corp și ai intrat în contact cu corpul tău. Te sfătuiesc să faci acest mic truc de fiecare dată când simți o emoție intensă și să o găsești în corp. Crede-mă, e fun !

Alexandra Nae este psihoterapeut cognitiv-comportamental și psiholog sportiv specializat în tenis. Ca psihoterapeut, lucrează cu adolescenți și adulți care se confruntă cu depresie, anxietate, fobii, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare bipolară și tulburări de personalitate (spre exemplu, Borderline). Ca psiholog sportiv, lucrează atât cu copii de +10 ani (individual/grup), cât și cu antrenorul în vederea maximizării abilităților specifice (afective, cognitive și comportamentale) care să faciliteze drumul spre înalta performanță.