Donează!

Cum să faci față respingerii în viață ta?

Respingerea ai trăit-o și te-a rănit. Altfel nu ai fi deschis acest articol. Îmi pare rău că ai trecut prin asta însă, să știi că are și o parte bună. Ne ajută să credem mai mult în noi și ne ajută să construim activ și neîncetat la imaginea de sine.

Venim cu câteva soluții încercate și extra-încercate care au dat roade pentru a te ajuta să faci față mai ușor respingerii. Sper să îți fie de folos!

  1. Toleranță 0 la autocritică – Oricât de ispititor ar fi să-ți enumeri toate defectele în urmă unei respingeri și pe cât de natural pare să te pedepsești pentru ceea ce ai făcut „greșit” – nu! Să examinezi ce s-a întâmplat și să iei în considerare ceea ce ar trebui să faci diferit în viitor e una, dar nu există absolut niciun motiv bun pentru a fi autocritic în timp ce faci acest lucru. A gândi „probabil că ar trebui să evit să vorbesc despre fostul meu la următoarea mea primă întâlnire” este bine. Gândindu-mă „sunt atât de ratată!” nu este.

O altă greșeală obișnuită pe care o faci este să presupui că o respingere este personală atunci când nu este. Cele mai multe respingeri, fie că sunt în relație cu o persoană de sex opus, profesionale și chiar sociale, se datorează „potrivirii” și circumstanțelor. Parcurgerea unei căutări exhaustive a propriilor deficiențe într-un efort de a înțelege de ce nu s-a „rezolvat” este nu numai inutilă, ci și înșelătoare. Vei consuma foarte multă energie fără niciun rezultat concret deoarece, de cele mai multe ori, circumstanțele nu sunt în cercul tău de control.

  1. Construiește la stima de sine – Amintește-ți ce ai de oferit de fiecare dată când cineva îți spune de bine (spre deosebire de enumerarea defectelor). Cel mai bun mod de a stimula sentimentele de auto-valoare după o respingere este să afirmi aspecte despre care tu știi că sunt valoroase indiferent de situația pentru care ai fost respins. De exemplu: cineva mă respinge pentru că “nu sunt suficient de cool (orice ar însemna asta)“ însă, eu îmi spun că sunt un prieten bun pe care te poți baza, așa că persoana care m-a respins pierde oportunitatea de a avea un prieten adevărat.

Alcătuiește o listă cu cinci calități pe care le ai, care sunt importante sau semnificative (de exemplu, ești un sprijin sau disponibil din punct de vedere emoțional), un prieten bun (de exemplu, ești loial sau un bun ascultător) sau angajat bun (de exemplu, ești responsabil sau ai o etică de muncă puternică). Apoi, alege una dintre ele și scrie un paragraf rapid sau două (scrie, nu o face doar în cap) despre motivul pentru care calitatea contează pentru ceilalți și cum ai exprimă-o într-o situație relevantă. Aceste este primul ajutor emoțional. În acest mod îți vei spori stima de sine, vei reduce durerea emoțională și vei construi încrederea în viitor.

  1. Cultivă-ți sentimentul de conectare – Ce? Cum? Omul este un animal social (ce îmi place expresia asta!), așadar, ai nevoie să te conectezi cu alții ca tine. Respingerea îți destabilizează nevoia de a aparține, lăsându-te să te simți neliniștit și nelegat social.

Prin urmare, trebuie să îți reamintești că ești apreciat și iubit, astfel încât să te poți simți mai conectat. Atunci când după o primă întâlnire nu îți mai scrie, sună-ți bunicii și amintește-ți că simpla ta voce aduce bucurie altor oameni.

Respingerea nu este niciodată ușoară, dar să știi cum să limitezi daunele psihologice pe care le provoacă și cum să-ți reconstruiești stima de sine când se întâmplă, te va ajuta să-ți revii mai repede și să mergi cu încredere când este timpul pentru următoarea ta întâlnire sau eveniment social.

Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.