Donează!

Cum ajungi sa fii diagnosticat cu depresie?

Viața are surprizele ei și nu o poți anticipa sau controla nicicum. Cu cât încerci mai mult să controlezi cursul vieții, parcă cu atât mai mult contextul îți arată că nu ai nicio putere și că lucrurile se întâmplă numai nepotrivit ție.

Ei bine, depresia se instalează ușor, lent și fără de grabă pe fondul unor evenimente de impact pentru tine sau atunci când mai multe evenimente mici se adună fără a avea o rezolvare clară a lor.

Cele mai frecvente evenimente cu impact pot fi:

  • Existența unor cazuri de tulburări depresive sau consum de alcool în familie;
  • Pierderea unui părinte sau a unei persoane apropiate din familie;
  • O perioadă foarte îndelungată de doliu;
  • Neglijarea în copilărie (spre exemplu, dacă părinții tăi munceau foarte mult și nu prea aveau timp de tine);
  • Anumite evenimente de viață negative (spre exemplu, dacă te-ai confruntat cu eșecuri repetate; dacă ai fost victima colegilor tăi de clasă; dacă ți s-a vorbit constant urât și ai ajuns să gândești despre tine că nu ești bun(ă) de nimic, etc.);
  • Un (o) iubit(ă) ostilă, care ți-a vorbit urât, care te-a devalorizat, te-a folosit, poate chiar te-a și lovit;
  • Te-ai simțit foarte mult timp singur(ă), fără prieteni sau fără suportul părinților.

De regulă, dacă te-ai confruntat cu situațiile de mai sus, este recomandat să discuți cu un terapeut. Astfel de evenimente lasă urmări în viața ta chiar dacă nu vorbim despre depresie. Modul în care mintea și corpul tău reacționează în fața diferitelor situații de viață este unic și același eveniment trăit de două persoane poate lăsa două trăiri/efecte și urmări psihologice total diferite.

Ce este foarte important de știut este că aceste evenimente chiar dacă au fost demult, de exemplu unul dintre părinții tăi a murit când tu aveai 4 ani, asta nu înseamnă că acest eveniment nu mai are nicio influență asupra vieții tale psihice. Știu că ești tentat(ă) să spui: “Am și uitat cum a fost atunci” sau “Am uitat și iertat ce a spus X” sau “Acum nu mă mai doare, pentru că au trecut 5 ani de când am fost lovit/amenințat”, în cazul unor astfel de răni trecerea timpul nu înseamnă și vindecare. Trecerea timpului, în contextul rănilor timpurii, nu face nimic altceva decât să creeze un fond sensibil și vulnerabil fără o explicație clară din prezent.

Dacă duci în spate povara unor astfel de evenimente, dacă te simți copleșit de probleme, dacă treci printr-o pierdere și simți că pământul îți fuge de sub picioare fără a mai ști ce să faci ca să te salvezi, mergi cu încredere către un Psiholog sau Psihoterapeut. El te va ghida în descoperirea de sine și vindecare.

Dacă nu știi de unde să o apuci, atunci apelează gratuit 0374 461 461, Teen Line-ul depreHUB pentru a primi îndrumare și suport emoțional din parte specialiștilor noștri. Avem încredere că vei avea grijă de tine!

Alexandra Nae este psihoterapeut cognitiv-comportamental și psiholog sportiv specializat în tenis. Ca psihoterapeut, lucrează cu adolescenți și adulți care se confruntă cu depresie, anxietate, fobii, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare bipolară și tulburări de personalitate (spre exemplu, Borderline). Ca psiholog sportiv, lucrează atât cu copii de +10 ani (individual/grup), cât și cu antrenorul în vederea maximizării abilităților specifice (afective, cognitive și comportamentale) care să faciliteze drumul spre înalta performanță.