Atunci când îți cauți sensul în viață
Am întâlnit oameni de toate vârstele care mi-au vorbit despre cum își caută sensul în viață și cum acest proces este extrem de greu, epuizant și uneori derutant.
Un înțelept a spus “Dacă ești norocos în viață, sensul îl vei găsi! Totuși dacă nu eșți atât de norocos, este în responsabilitatea ta să îți creezi un sens.” Citatul asta mie îmi spune multe, despre norocul de a avea ceva sau oportunitatea de munci pentru ceva.
Știu că și tu te-ai confruntat cu căutarea sensului vieții tale. Dacă l-ai găsit, lasă-mă să te felicit și să îți urez mult succès! Articolul asta nu e pentru ține, ci mă adresez celor care încă caută în locuri, experiențe, oameni și ei însuși o urmă de sens.
Așadar, cum am spus mai sus, nu știu cât este despre căutat sau creat. De căutat, știu că știi, așa că nu am ce să te învăț aici. O să te învăț în continuare să creezi un sens pentru ține.
- Începe cu ce îți place – să avem un start bun. Fă o lista cu lucruri care îți place să le faci, poți scrie absolut orice.
- Uita-te din dreapta, din stânga, de sus, de jos și vezi cum aceste lucruri care îți plac au aplicabilitate în lumea asta largă. De exemplu: dacă îți plac animalele, un mod aplicabil poate fi: să protejezi animalele, să crești animale, să vindeci animale, să hrănești animale etc.
- Caută locuri/oameni unde poți experimenta ceea ce îți place și unde/cu ajutorul cărora te poți dezvolta.
Trebuie să fii pregătit să găseșți din prima și să dai sens vieții tale foarte repede prin această metodă însă, se poate întâmpla și contrar – să îți dai seama că, defapt, nu îți place chiar așa mult ce credeai tu. În acest caz, te rog să nu te descurajezi. Tot ce trebuie să faci este să iei procesul de la capăt cu un alt lucru care îți place poate mai mult.
Știu că cele spuse mai sus îți par a fi basme dacă tocmai ai trecut la liniuță printr-o tentativă de suicid sau dacă ai gânduri suicidale. Este adevărat că procesul de recăpătare a sensului vine în timp și este semn al echilibrului în viață ta. Oricum ar fi, este nevoie să începi de undeva și acel undeva este locul din care citeșți acest articol. Înainte de a pleca în viitoarea călătorie a sensului, hai să facem un exercițiu să fii pregătit de drum.
Așează-te comod și imaginează-ți că tu eșți o căruță trasă de 3 cai: unul este Rațiunea, unul este Comportamentul și unul este Emoția. Toți caii trag, dar nu la fel. Unul trage puțin mai tare și e mai puternic. Care este calul care trage puțin mai tare la căruța ta?
Îți propun să alegi să conducă Comportamentul pentru o perioada. Astfel vei putea lua decizii și vei fi condus de acțiuni potrivite ție și spre binele tău.
Paula Flutur este Psiholog Clinician și Psihoterapeut Experiențial, cu o experiență de peste 6 ani în lucru cu adolescenți, sportivi și organizații. În tot acest timp, Paula a cunoscut sute de oameni în diferite stadii și contexte din viața lor, cum ar fi: schimbarea job-ului, a relației, a stării de sănătate. A înțeles că fiecare situație este unică și are nevoie de o abordare unică, suportul emoțional în astfel de momente ajutându-i pe oameni să ajungă la cea mai bună versiune a lor.